Beyazıt Karataş: "ABD İHA'ları PKK/PYD'ye istihbarat veriyor"

Adana'da önceki gün düşen bomba yüklü ABD İHA'sı ile ilgili Genel Başkan Yardımcımız Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş Aydınlık'a konuştu.

Tarih:

Adana'da önceki gün düşen bomba yüklü ABD insansız hava aracı (İHA), gözleri yeniden ABD'nin Türkiye'deki askeri ve istihbarat faaliyetlerine çevirdi. Adana'nın Ceyhan ilçesine düşen İHA'nın PKK/YPG'ye istihabarat bilgisi sağladığını ifade eden Genel Başkan Yardımcımız Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, ABD'nin bölgedeki faaliyetlerine de dikkat çekti.

 

 

TARLAYA DÜŞTÜ

 

17 Ağustos gecesi ABD askerlerinin kullandığı İncirlik Üssü'nden kalkan İHA, kalkıştan kısa bir süre sonra alev alarak yere çakıldı. Saat 22.15'te meydana gelen olayda ABD Hava Kuvvetleri'ne ait 'MQ-1 Predator' modeli silahlı İHA, alevler içinde düştüğü tarlada kısa süreli yangına da sebep oldu. İHA'nın düşmesinin ardından yeniden gündeme gelen ABD'nin Türkiye'deki üslerde gerçekleştirdiği faaliyetleri Aydınlık'a değerlendiren Karataş şunları söyledi:

 

 

'SONRADAN BOMBA YÜKLENDİ'

 

ABD'ye ait İHA'lar Türkiye'ye 2011 yılının Ekim ve Kasım aylarında geldi. İlk gelen İHA sayısı üçken daha sonradan bu sayı dörde çıkarıldı. İHA'ların amacı sözde IŞİD'e karşı mücadele etmekti. ABD'ye ait bu İHA'lar Türkiye'ye ilk geldiğinde sadece silahsız uçuyordu. Bunun sebebi o dönemde artan kamuoyu tepkisini azaltmaktı. Olayın soğumasının ardından İHA'lar silahlı uçmaya başladı.

 

 

'TÜRKİYE'DE DÜŞEN ÜÇÜNCÜ ABD İHA'SI'

 

Karataş, Adana'da düşen İHA'nın Türkiye'de düşen ilk ABD İHA'sı olmadığını belirterek, "2011'den beri bu düşen üçüncü ABD İHA'sı. İlk İHA 19 Ekim 2015'te Hatay'da, ikincisi 3 Şubat 2016'da Adana'nın Karataş ilçesinde, son İHA da Adana'da düştü" dedi.

 

Karataş, düşen son İHA'da yüklü olan bombaların neden patlamadığını da şöyle açıkladı: "Eğer tapalar kurulu olsaydı bu bombalar patlayabilirdi. Ancak bu tapası kurulmayan bombaların patlamayacağı anlamına gelmez. Bomba yüklü bir İHA'nın her zaman patlama ihtimali vardır."

 

 

'PKK/PYD'YE İSTİHBARAT VERİYOR'

 

Karataş, ABD'nin hava faaliyetlerinde PKK/PYD'ye destek verdiğini vurgulayarak, "Amerika bu terör örgütlerinin kara gücü olduğunu açıkça söylüyor. Müşterek operasyon yürüttüğü bu terör örgütü ile sahada da birlikte hareket ediyor. Dolayısıyla bu örgütlerle her yönden işbirliği içinde. İncirlik'ten, Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü'nden kalkan uçaklar PKK/ PYD ile istihbarat paylaşımı yapıyorlar" ifadelerini kullandı.