Özgür Bursalı: Âşık Veysel'in ismi okula yeniden verilecek

Genel Sekreterimiz Özgür Bursalı, Sivas Savona Otel’de, Sivas’ta bir ortaokuldan Aşık Veysel isminin kaldırılmasına ilişkin basın açıklaması yaptı

Tarih:

Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı, bugün (28 Haziran, Salı) Sivas Savona Otel’de, Sivas’ta bir ortaokuldan Aşık Veysel isminin kaldırılmasına ilişkin basın açıklaması yaptı. Bursalı, Vatan Partisi’nin bu kararı kabul etmediğini ve Aşık Veysel isminin okula yeniden verilmesi gerektiğini vurguladı. 

 

Bursalı’nın açıklaması şu şekilde:

 

Değerli Yurttaşlarımız,

Değerli Sivaslılar,

 

Şairler, âşıklar, erenler diyarı Sivas’tayız. Bugün, Türk Milletine, Türk edebiyatına, ozan geleneğimize ve Türkiye’nin süzülmüş erdem birikimine saygının ve sorumluluğun bir gereği olarak buradayız.  

 

Sivas, Âşık Veysel’in gül gibi açtığı topraktır. Âşık Veysel’in isminin gönüllere açıldığı, kalplere yazıldığı diyardır. Ne yazık ki, aynı zamanda Âşık Veysel’in isminin yok yere okul tabelalarından silindiği, ona karşı vefasızlığın gösterildiği bir diyar olmuştur.

 

Burada büyük ozanımız, bu toprakların süzülmüş erdem, gönül, namus birikiminin temsilcisi, Âşık Veysel’in Sivas’ta bir ortaokulumuzdan isminin kaldırılması üzerine bu açıklamayı yapıyoruz.

 

Âşık Veysel Ortaokulu’nun farklı bir isimle Anadolu Lisesi olarak hizmet vereceği, bir süre önce Valiliğimiz tarafından kamuoyuna açıklanmıştır. Dolayısıyla Âşık Veysel ismi kaldırılmıştır.

 

 

KARARI KABUL ETMİYORUZ

 

Bu olayın Sivas’ta yaşanması, Sivas Valiliğinin Türkiye’nin büyük değerleri arasında yer alan halk ozanı Âşık Veysel’in adını memleketi Sivas’taki Âşık Veysel Ortaokulu’ndan kaldırması vahim bir hatadır.

 

Vatan Partisi olarak bu kararı kabul etmiyoruz. Âşık Veysel’in isminin kaldırılmasını Türk Milleti de kabul etmez, Sivaslılar da kabul etmez, hiçbir vicdan kabul edemez. Bu karar hepimizin yüreğinde bir yara açmıştır.

 

Âşık Veysel’in dokunulmazlığı vardır. Kimse Âşık Veysel’in ismine dokunamaz. Bu isim değişikliği, herhangi bir okul değişikliği ve teknik bir süreçle de açıklanamaz. Yapılan, Türk Milletine, Türk edebiyatına, Türkiye’nin büyük birikimine bir saygısızlıktır.

 

 

BAŞKA BİR MEKANA İSMİNİN VERİLMESİ HATAYI DÜZELTMEZ

 

Bu hatadan ancak, o okula Âşık Veysel ismi yeniden konularak dönülebilir. Başka bir yere isminin verilmesi ister kültür merkezi, ister üniversite olsun ya da hangi mekan olursa olsun, bu vahim yanlışı ortadan kaldırmaz. Bu hatayı işleyenler, çocuklarına Âşık Veysel ismi koysalar da, dünyanın en değerleri binalarını yapıp Âşık Veysel ismi verseler de bu hatayı telafi edemezler, kendilerini affettiremezler. 

 

Sivas Valiliğimize sesleniyoruz. Hatadan dönmek erdemdir. Bu yarayı toplumun bağrında açmayınız. Âşık Veysel’in ismini o okula yeniden veriniz. Âşık Veysel’e sizlerin de değer verdiğini biliyor, bu kararı düzelteceğinize inanıyoruz.

 

         

TÜRK MİLLETİ ÂŞIK VEYSELLERİYLE YAŞAR

 

Zor günlerden geçiyoruz ve önümüzde de çetin bir süreç var. Türk Milleti her türlü zorluğa karşı eşsiz bir dayanma yeteneği gösteren büyük bir millettir. İşte o büyük milleti millet yapanlardandır Âşık Veysel. Türk Milleti, bu üstün özelliklerini Âşık Veysellerle kazanmıştır. Her şeye dayanırız, yeri gelir susuz, ekmeksiz yaşarız ama Âşık Veysellerin temsil ettiği erdemler olmazsa, onlara sarılamazsak, zorlukları yenme kabiliyetimizi de kaybederiz. Bizim gibi toplumlar Âşık Veyselleriyle yaşar ve ayakta kalır.

 

Âşık Veysel herhangi bir ozan değildir. Atatürk Devrimini bilincine işlemiş, Türk, Kürt, Alevi, Sunni ayrımlarını, milliyet ve mezhep bölünmelerini elinin tersiyle itmiş bir insandır. Eserlerinde bu büyük birlik duygusunu duyarız, bu güzellikleri dinleriz.

 

Özellikle bu değerlerin hedefte olduğu, milli ve devrimci mirasın, toplumun hedef alındığı, karamsarlığın, bireyciliğin, yozlaşmanın, LGBT gibi aparatların toplumun üstüne salındığı bir dönemde en güçlü silahımız Âşık Veysel’dir.

 

Onun isminin geleceğe taşınması, yıkılası özel çıkar dünyasında zora düşen dürüstlüğün, paylaşmanın, diğerkamlığın, kardaşlığın, çalışkanlığın, sevginin, muhabbetin, sadakatin, güzel Türkçemizin, türkülerimizin yarınlara taşınmasıdır. 

 

 

TABELALARDAN SİLİNEMEYEN ERDEM

 

Âşık Veysel’in ismini tabelalardan silmek de beyhudedir. O büyük halk ozanı kendi mezarına bile taş konulmasını, o taşa isminin yazılmasını istemeyen bir erdeme sahiptir. Vasiyetinde: “Öldükten sonra mezarıma taş koyulmasın dememin sebebi şu: Ben öldükten sonra üzerinde otlar bitsin, çiçekler açsın. Taş kapatır, çimento kapatır. Hiç kimse istifade edemez. Yalnız benim toprağım da milletime hizmet etsin” diyor.

 

Görüldüğü gibi Âşık Veysel’in isminin tabelalarda olmasına, Veysel’in ihtiyacı yok. Ama bizim ihtiyacımız var.  Türk milletinin onun ismini duymaya, görmeye her zaman ihtiyacı olacak. Mutluluğu malda, mülkde, gösterişte aramayanların ona ihtiyacı var. Senlik- benlik gütmeyip birliği dileyenler için onun adını duymalıyız. Onun ismini geleceğe taşımalıyız. 

 

 

ÂŞIK VEYSELLERİN ÇAĞI YÜKSELİYOR  

 

Yolda bulduğumuz ekmek parçasını nasıl üç kez öpüp başımıza koyuyorsak, milletimizin büyük değerlerine karşı da öyle vefakâr olacağız.  Onlar da bizim için ekmek kadar mübarektir, su gibi azizdir. 

 

Sayın Valimize tekrar sesleniyoruz; Âşık Veysel’in isminin kaldırılmasını kabul etmiyoruz! Şiddetle protesto ediyoruz. O okula Âşık Veyselimizin adı yeniden konulmalıdır. Bu sayede Âşık Veysel isminin dokunulamayacak, kaldırılamayacak bir değer olduğunu da herkes anlayacaktır.

 

Vatan Partisi olarak, başta Genel Başkanımız Sayın Doğu Perinçek olmak üzere, bu konuda sonuç alana kadar takipçisi olacağımızı, geri adım atmayacağımızı ve sürecin peşini bırakmayacağımızı bir kez daha Sivas’tan ilan ediyoruz.

 

Çürüyen, yırtılan, Atlantik sistemi dağılırken, yerine çağdaş, hümanist, kamucu, paylaşmacı Asya Çağı yükseliyor. Asya Çağı, Âşık Veysellerin Çağıdır. Geleceğe dair bu bilimsel umutlarla ve iyimserlikle Sivaslılara ve Türk Milletine kararımızı bildiriyoruz.