MEB'in Mescit yönetmeliğine karşı Danıştay'a başvuruda bulunduk

Başvuru sonrası Genel Başkan Yardımcımız Prof. Dr. Tülin Oygür bi basın açıklaması düzenledi.

Tarih:

Vatan Partisi olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni açılacak kurumlarda mescit zorunluluğu getiren yönetmeliğin iptali için Danıştay’a başvuruda bulunduk. Konuyla ilgili açıklama yapan Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Tülin Oygür, vatandaşların da Danıştay’a bireysel başvuru yapmaları için partinin hukuk bürosunun hazırlık yaptığını hatırlatarak, “Son başvuru tarihi 23 Ağustos. Milletimize çağrımızdır: Çocuklarımızın mescide değil, okula, eğitim almaya gidebilmesi ve önümüzdeki bizi bekleyen zor günlerde birliğimizin korunması için hiç beklemeden, hemen mücadeleye katılın” dedi.

 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği’ndeki değişikliğine tepkiler her geçen gün artıyor. Yönetmelikte yapılan değişikliklere göre, yeni açılacak her kurumda yeteri kadar müdür yardımcısı odası ile abdesthane ve mescit olması gerekiyor. MEB’in geçen hafta yayımladığı bu yönetmelik değişikliğinin hemen ardından açıklama yapan Vatan Partisi konuyu yargıya taşıyacağını duyurmuştu. Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Avukat Mehmet Cengiz de dün sabah saatlerinde Danıştay’a giderek yönetmeliğin iptali için başvuruda bulundu.

 

 

‘ANAYASA AÇIKÇA İHLAL EDİLDİ’

 

Başvurunun ardından Vatan Partisi Genel Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenlendi. Basın açıklamasını Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı emekli Rektör Yrd. Prof. Dr. Tülin Oygür yaptı. Düzenlemeyle Anayasanın açıkça ihlal edildiğini belirten Oygür, “MEB’in yönetmeliğine karşı öncelikle yürütmenin durdurulması ve nihayetinde iptal edilmesi için Vatan Partisi olarak bu sabah (dün) Danıştay’a başvurmuş bulunuyoruz. Bu değişiklikle, anaokulları ve ilkokullar dâhil bütün MEB kurumlarında abdesthane ve kadın-erkek mescitlerinin bulunması zorunlu tutulmuştur. Bundan sonra milli eğitim kurumlarımız aynı zamanda ibadethane niteliği alacaktır. Bu düzenlemeyle Anayasa alenen ihlal edilmiştir. nsanın evinde veya ibadethanede kendi iradesiyle ortaya koyacağı bir eylem olan ibadet, bu düzenlemeyle kaçınılmaz olarak kişinin isteği ve iradesi dışında bir zorunluluk ve baskı aracı hale gelmiştir” dedi. 


  

’23 AĞUSTOS’A KADAR BAŞVURU YAPIN’

 

Düzenlemenin toplumda ayrımcılık yaratacağını bildiren Oygür, “Bu düzenleme ile toplumda ayırımcılık, vatandaşlar arasındaki eşitlik ortadan kaldırılmakta, bilimsel eğitim yok sayılmakta ve ülkemiz ve milletimizle bölünmez bütünlüğümüze darbe indirilmektedir. Devletimiz, içte ve güneydoğu sınırlarımızda bölücü ve dinci teröre karşı savaş verirken AKP iktidarının milletimizin birliğine göz diken, açıkça Anayasaya aykırı böylesi bir düzenleme yapması, ülkenin bekası yönünden son derece kaygı vericidir. Vatan Partisi olarak, eğitim programlarında da ısrarla bilimsel ve lâik eğitim karşıtı düzenlemeler yapan iktidarı uyarıyor, lâik yaşamı benimsemiş, vatanına yürekten bağlı milletin büyük çoğunluğunu sonunda isyan ettirecek bu tehlikeli tutumdan geri dönmeye çağırıyoruz. Milli eğitimi, Cumhuriyet eğitiminin birliği ve felsefesi ışığında, insanlığa kardeşlikle bağlı, yetenekli, bilgili, sorumlu,‘fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür’ kuşaklar yetiştirmek olarak ele alan partimiz, eğitimde yapılan vahim hatalara karşı siyasi ve hukuki zeminde mücadele etmeyi başta gelen sorumluluğu olarak görmektedir” diye konuştu. Oygür sözlerine şöyle devam etti: “Vatan Partisi olarak bu düzenlemenin iptali için Danıştay’a başvurmakla yetinmeyeceğiz. Vatan bütünlüğümüzü, bağımsızlığımızı, çağdaş ve demokratik bir ülke olmamızı öncelikli meselemiz olarak gören bütün vatandaşlarımıza sesleniyoruz: Bu uygulamaya karşı birlikte mücadele etmek üzere Vatan Partisi olarak yanınızdayız! Partimiz hukuk bürosu, vatandaşlarımızın hukuk mücadelesi başlatabilmesi için hazırlık yapmaktadır. Önümüzdeki hafta başından itibaren bütün il ve ilçe örgütlerimizden gerekli belge ve bilgiler alınabilir. Danıştay’a başvurma süresi 60 gün olup, son başvuru tarihinin 23 Ağustos olduğu unutulmamalıdır. Milletimize çağrı yapıyoruz! Çocuklarımızın mescide değil, okula, eğitim almaya gidebilmesi ve önümüzdeki bizi bekleyen zor günlerde birliğimizin korunması için hiç beklemeden, hemen mücadeleye katılın.”

 

 

'BU KARARLAR AKP'NİN AYAĞINA DOLANACAKTIR'

 

Oygür açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir gazetecenin, “Daha önce Danıştay’dan dönen örnek kararlar var mı?” sorusunu Oygür, “Ders programlarıyla ilgili bazı başvurular oldu. Atatürk devrimlerini budayan içerikler hazırlandı ve başvurular sonucu Danıştay yönetmeliği iptal etmişti. Danıştay’ın bu konuda da hasssasiyet göstereceğine eminiz” diyerek yanıtladı. Oygür, “Partiniz MEB’in yönetmeliğine karşı eylem planı nedir?” sorusuna da şu yanıtı verdi: “Partimiz bununla ilgili ciddi bir çalışma hazırlığında. Bunu Türkiye genelinde yapacağız. Boş bırakmayacağız. Bugün Türkiye’nin asıl gündemi budur. Bir takım yürüyüşler değil! Bu yönetmeliğe karşı milletimizle birlikte mücadele yürütmeliyiz.”

 

Bir başka gazetecinin “11 gün sonra 15 Temmuz FETÖ’nün hain darbe girişiminin yıl dönümü. FETÖ en çok eğitim kurumlarında varlığını gösterdi. 15 Temmuz sonrası Türkiye yeniden Atatürk devrimlerini keşfetme sürecine girdi. Ancak geçen ayın başında yürürlüğe giren MEB’in yeni yönetmeliğinde sosyal etkinlikler amaçları arasında "öğrencilerin Atatürk milliyetçiliğine bağlı yurttaşlar olarak yetiştirilmeli" ifadesi yönetmelikten çıkarıldı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “15 Temmuz bir dönüm noktası oldu. Emperyalizmin esas temsilcisi ABD ile ilişkilerimizi normal vatandaşlarımız bile çözdü. Hal böyle iken hükümetin ısrarla bu tip kararlar alması çelişkili. Bu kararlar AKP’nin de ayağına dolanacak! Yönetmeliklerimizde Atatürk’ü çıkarttığınız zaman nerelere savrulacağımızı çok iyi gördük.”