KKTC'yi yok sayan Birleşmiş Milletler Barış Gücü, KKTC'yi terke zorlanmalıdır

Genel Başkan Yardımcımız Utku Reyhan, BM Barış Gücü’nün görev süresinin, KKTC onayı alınmadan 6 ay uzatılmasına ilişkin açıklama yaptı

Tarih:

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Utku Reyhan, Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün görev süresinin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin onayı alınmadan 6 ay uzatılmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

 

Reyhan’ın açıklaması şu şekilde:

 

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) görev yapan Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün (BMBG) görev süresi, KKTC'nin onayı alınmadan sadece GKRY oluruyla 6 ay daha uzatılmıştır. 

 

Barış Gücü, yalnızca ihtilaflı iki tarafın rızasıyla görev yapabilir. İngiltere'nin teklifiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin aldığı hukuksuz uzatma kararını KKTC ve Türkiye hükümetleri kabul edilemez bulduklarını ilan etmiştir. 

 

Ancak bu tepki yeterli değildir. KKTC ve Türkiye hükümetleri söz konusu kararı tanımamalı, bu yabancı ve hukuksuz askeri kuvveti KKTC topraklarını terke zorlamalıdır. Egemen KKTC Devleti sınırları içinde, BMBG varlığı mutlaka engellenmelidir. Bu uygulama Doğu Akdeniz'de Türkiye ve KKTC'nin karşı karşıya olduğu tehditlere karşı koyabilmek için bir zorunluluktur. Milletimize saygıyla duyururuz.”