Göcek Tüneli ücretsiz olsun, ikinci tünel açılsın!

ürkiye’nin tek ücretli tüneli olan Muğla’ya bağlı Göcek Tüneli’ne tepkiler hızla büyüyor.

Tarih:

1/2
2/2

Türkiye’nin tek ücretli tüneli olan Muğla’ya bağlı Göcek Tüneli’ne tepkiler hızla büyüyor. 25 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle 13 milyon dolar harcanarak yapılan Göcek Tüneli, 2006 yılında dönemin Başbakanı Erdoğan tarafından hizmete açılmıştı.


17 yılda tamamlanabilen, Muğla ile Antalya'yı birbirine bağlayan Göcek Tüneli Türkiye’deki tek ücretli tünel olmasıyla birlikte tepkileri üzerine çekmeye devam ediyor.

 

 

VATAN PARTİSİ’NDEN ÜCRETLİ GEÇİŞE TEPKİ

 

Göcek Tüneli’nden geliş-gidişlerin ücretsiz olması için Vatan Partisi imza kampanyası başlatmış ve binlerce imza toplamıştı. Toplanan imza dilekçeleri ile tünelin girişinde basın açıklaması yapmak isteyen Vatan Parti Muğla üyelerine Dalaman Kaymakamlığı güvenlik gerekçesiyle izin vermedi.

 

 

GÖZBEBEĞİMİZ GÜVENLİK GÜÇLERİMİZ

 

Güvenlik gerekçesi ile son anda iptal edilen açıklamaya Vatan Partisi Muğla İl Başkanı Günal Dal’ın tepkisi şöyle oldu : “Basın açıklamamızı Göcek Tüneli gişeleri önünde yapacaktık. Ancak dün saat 17.00 civarında Dalaman Jandarma Komutanlığından İl Başkanlığımız aranmış ve son dakika eylemimize güvenlik gerekçesiyle müsaade edilemeyeceği bildirilmiştir. Bu sabah Dalaman Kaymakamlığı ile yaptığımız görüşmelerde de bu katı tutum sürdürülmüştür. İçeride ve dışarıda terörle mücadele eden göz bebeğimiz güvenlik güçleri ile karşı karşıya gelmemek için basın açıklamamızı Ortaca Cumhuriyet Meydanı’nda yapacağız.”

 

 

DEVLETİN TÜNELİ HALKA AÇILSIN

 

Ortaca Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan Vatan Partisi üyeleri adına açıklamayı Muğla İl Başkanı Günal Dal yaptı. Dal açıklamalarında şu sözlere yer verdi: “Devlet’in Millete hizmet etme sorumluluğu doğrultusunda ulaşım, seyahat özgürlüğünü ve hakkını kısıtlamaması gerekir. Fakat Ülkemizde bulunan 172 tünelden ücretli olan tek tünel konumundaki Göcek Tüneli Devlet’in bu anlayışı ile ters düşmektedir.


Göcek Tüneli’nin ücretli olması ve bu ücretinin artık tahammül edilemeyen boyutlara ulaşması bugün bizi burada toplanmaya itmiştir. Sarı taksi şoförlerinden yolculara; seyahat firmaları, turizmcilerden seyahat eden, turizm dönemi şehrimize gelen kişilere kadar herkes bu mağduriyet ile karşı karşıyadır. Öyle ki geçen yıllarda bir sağlık aracının ücret vermeden Tünel’den geçemediğini görmüştük. Bugün ise şehit aile ve yakınlarının, gazilerin dahi ücret verdiğine tanık oluyoruz. Minnettarlık duymamız gereken şehit ailelerinden ve gazilerimizden böyle bir ücret talebinin bulunmasını son derece vahim bir durum olarak değerlendiriyoruz.”


Son 2 yılda tünel geçiş ücretindeki zamlara dikkat çeken Dal; “Bunca zam yapılırken Tünel’in bakımları ise yapılmamaktadır. Tünel, geçen herkesin göreceği üzere her yerinden su akıtıyor. Bu durum ciddi güvenlik sorunu oluşturuyor.


Tünelin pahalılığı ve güvenlik endişesi yurttaşları tek şeritli, bariyersiz, dar, aydınlatılması olmayan dağ yolundan gitmeye mecbur bırakıyor, bu çelişkinin çözülmesi gerekiyor.”

 

 

DİLEKÇELER ULAŞTIRMA BAKANLIĞINA TESLİM EDİLECEK

 

Göcek Tüneli’nin ücretsiz olması ve yeni tünelin de açılmasını sağlamak için gereken her şeyi yapacağız diyen Dal: “Bir aydır bu konu ile ilgili masalar açtık, halkımızla bir araya geldik. Esnafımızla, turizmcimizle, seyahat acentelerimizle, çiftçilerimizle görüştük. Bu yaptığımız görüşmelerde anlaşılmıştır ki Göcek Tüneli geçiş ücretleri ve devletimizin yaptığı ikinci tünelin kapalı olması bölgemizin yakıcı sorunu olduğu ortaya çıkmıştır. Dönemin AKP Genel Başkanı Davutoğlu bizzat kendisi Pankartlar ile Tünelin ücretsiz olacağını vaat etmişti. AKP seçimlerde Tünelin ücretsiz olacağı sözünü verdi ama tutmadı.

 

Vatan Partisi olarak biz söz veriyoruz devletin tünelini en kısa zamanda halkımızın kullanımına açacağız. Bir yandan Partimizin Hukuk bürosu konu ile ilgilenirken bir yandan da Vatan Partisi olarak Göcek Tüneli’nin ücretsiz olması için imza kampanyası başlattık ve kısa sürede binlerce imza topladık. Bu dilekçelerimizi Ulaştırma Bakanlığı'na teslim edeceğiz.” dedi.