Ermenek’te Yaşananlar, Kamulaştırmanın Önemini Bir Kez Daha Göstermiştir

İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İşçi-Sendika Bürosu Başkanı Yıldırım Koç:

Tarih:

ÖZELLEŞTİRME DEĞİL, KAMULAŞTIRMA!

 

İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İşçi-Sendika Bürosu Başkanı Yıldırım Koç, Karaman Ermenek’te meydana gelen maden kazası ile ilgili olarak yazılı bir basın açıklaması yaptı. Ermenek’te yaşananların, özelleştirmelere karşı etkili bir biçimde mücadelenin ve kamulaştırmanın zorunluluğunu bir kez daha gösterdiğini belirten Koç, şunları söyledi:

 

28 Ekim 2014 günü Karaman’a bağlı Ermenek’te Has Şekerler Madencilik Şirketi’nde meydana gelen kazada 18 madencimizin hâlâ kurtarılamamış olması ve hayatlarından ümidin giderek azalması, başta Partimiz ve işçi sınıfımız olmak üzere, tüm milletimizi derin üzüntüye boğmuştur. 13 Mayıs 2014 günü Soma’da 300’den fazla madencimizin ve 6 Eylül günü de Mecidiyeköy’de 10 inşaat işçisinin iş cinayetlerine kurban gitmesinin ardından, dün yaşananlar, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunun işçi sınıfımızın gündeminin ön sıralarına oturduğunu göstermektedir.

Son verilere göre Türkiye’de 198.443 maden işçisi vardır. Bu işçilerin büyük bölümü yeraltında çalışmaktadır. Madencilik, işverenin ve işçinin iyi eğitilmesinin ve gerekli önlemlerin mutlaka alınmasının zorunlu olduğu bir alandır. Madenciliğin devlet eliyle gerçekleştirildiği şartlarda, bu eğitim gerektiği gibi yapılmakta, önlemler alınmaktadır. Bu nedenle, devlet tarafından işletilen maden ocaklarında iş kazaları asgari düzeydedir.

Karaman ilinde 1938 maden işçisi çalışmaktadır ve bunların yalnızca 59’u sendika üyesidir. Madencilikte iş kazalarının önlenmesinde sendikalaşma son derece önemlidir. Ayrıca sendikalarımızın da iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi konusunda gereken duyarlılığı göstermesi gerekmektedir.

İşçimizin hayatı ve sağlığının korunması, devletimizin, sendikalarımızın ve işverenlerin ortak çabasıyla gerçekleştirilebilir. Soma’da TKİ’nin taşeronu bir şirketin işlettiği maden ocağında ve Ermenek’te yaşananlar, özelleştirmelere karşı etkili bir biçimde mücadelenin ve kamulaştırmanın zorunluluğunu bir kez daha kanıtlamaktadır.

Çok sayıda işçimizin iş cinayetleri nedeniyle hayatını kaybetmesi, meslek hastalıkları nedeniyle yavaş yavaş ölen işçilerimizin sorunlarının gözardı edilmesine de yol açmamalıdır. 

Ermenek’teki kazada madenden çıkamayan madenci arkadaşlarımızdan iyi bir haber beklerken, bu kaza ve cinayetlerden gereken dersin herkes tarafından çıkarılmasını diliyoruz.