Çağdaş Cengiz: İBB Şehir Tiyatrosu Terör Örgütünün propaganda sahnesi yapılamaz

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sahnelerini PKK yapılanması Mezopotamya Kültür Merkezi’ne bağlı Yeni Yaşam Tiyatrosu’na kullandırma kararına tepki

Tarih:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sahnelerini PKK yapılanması Mezopotamya Kültür Merkezi’ne bağlı Yeni Yaşam Tiyatrosu’na kullandırma kararına Vatan Partisi’nden tepki geldi. Vatan Partisi MYK Üyesi, Kültür – Sanat Bürosu Başkanı Çağdaş Cengiz konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Hükümet ve Yargı, söz konusu kültür merkezinin derneklerini PKK propagandası nedeniyle kapattı ve bunların binalarını boşalttı.  İBB ise evimiz İstanbul’dan kovulan PKK kurumlarını bacadan sokuyor. Bu rezalete karşı, bütün sanat kurumlarını, tiyatrocuları ve İstanbul halkını seslerini yükseltmeye davet ediyoruz.” İBB’ye, kararını geri alma ve bu lekeyi temizleme çağrısı yapan Cengiz, gereken yapılmaz ise suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

 

Vatan Partisi MYK üyesi, Kültür - Sanat Bürosu Başkanı Çağdaş Cengiz, PKK hizmetindeki Mezopotamya Kültür Merkezi’ne bağlı Yeni Yaşam Tiyatrosu’na sahnelerini açan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetimini uyardı. Cengiz, “İBB gerekeni yapmalı ve sorumlular hakkında soruşturma açmalıdır” dedi.

 

 

REZALETİ AYDINLIK ORTAYA ÇIKARDI

 

Aydınlık Gazetesi’nin 5 Ekim 2020 tarihli manşeti, İBB’nin Ekim ayında sahnelerini kullandıracağı özel tiyatrolar içinde PKK’nın propaganda örgütü Mezopotamya Kültür Merkezi’ne bağlı Yeni Yaşam Tiyatrosu’nun bulunduğunu ortaya çıkardı. Skandala Vatan Partisi’nden tepki gecikmedi. Vatan Partisi MYK üyesi, Kültür Sanat Bürosu Başkanı Çağdaş Cengiz, bugün partisinin İstanbul İl Merkezinde basın açıklaması yaptı. Cengiz şunları söyledi:  “Bugün sizlerin karşısına 97 yıl önceki İstanbul’un kurtuluşu zaferimizin kutlaması için çıkmak isterdik. Ne yazık ki karşınıza İstanbul’un, tiyatro sahnelerinin emperyalizmin bugünkü piyonlarına propaganda sahnesi yapılması gibi bir rezalet yüzünden çıkıyoruz.”

 

 

İBB, SAHNELERİNİ KİME AÇTI?

 

Cengiz, İBB’nin “özel tiyatrolara yardım ediyoruz” başlığı altında PKK’nın propaganda örgütüne hizmet sunulduğunu kaydetti: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) çok doğru bir karar alarak, salgın döneminde büyük zorluklar yaşayan özel tiyatrolara kapılarını açtığını ilan etmiştir.  İBB Şehir Tiyatroları yeni sezonu 16 yeni oyunla açtı. Yapılan açıklamada destek amacıyla 50 özel tiyatro grubunun da Ekim ayında Şehir Tiyatroları sahnelerini kullanacağı belirtildi. Ancak bu 50 tiyatro topluluğunun hangileri olduğuna baktığımızda pirincin içindeki beyaz taşı görüyoruz. Bu 50 tiyatrodan birisi, pirincin içine gizlenen ve İstanbulluların dişini kırması için oraya konulan taş, PKK terör örgütünün propaganda örgütü gibi çalışan, Teatra Jiyana Nû Türkçe adıyla Yeni Yaşam Tiyatrosu’dur. Teatra Jiyana Nû (TYN) Mezopotamya Kültür Merkezi’ne (MKM) bağlı faaliyet gösteriyor.”

 

 

KÜLTÜR MERKEZİ Mİ, PKK MERKEZİ Mİ?

 

Sözde Kültür Merkezinin yöneticilerinin PKK’ya bağlılığını kendi ifadelerinden aktaran Cengiz şöyle devam etti: “Aydınlık’ın haberinden okuyalım: ‘1991’de kurulan MKM, PKK’nın kültür sanat ve bilim kolu olarak biliniyor. Bunu MKM’nin kurucularından İbrahim Gürbüz, 2011’de verdiği röportajda şu sözlerle kabul ediyor: ‘Kürt mücadelesinin ilk kurşunu 1984’te atılmıştı. Bayağı büyük bir askeri boyut kazanmıştı Kürt mücadelesi. Bunun yanı sıra siyasal örgütlenmesi de çok geniş ve yaygındı. Bir ulusun çok güçlü orduları olabilir, çok güçlü örgütlenmesi de olabilir, ama o ulusun, o halkın eğer kültürel, sanatsal ve bilimsel örgütlenmesi yoksa, o ordular, siyasal örgütlenmeler bir saman alevi gibi bir gün dağılıp, yok olabilir. Bir ulusun can damarları o halkın sanatıdır, kültürüdür, edebiyatıdır, romanıdır, bilimsel ve arkeolojik değerleridir. Yağmalanan kültürel değerlerimizin merkezileştirilmesi, toparlanması, asimilasyondan kurtarılması anlamında bir kültür merkezine ihtiyaç vardı. Bu bilinçle yola çıkıldı.’”

 

 

ALENİ PKK PROPAGANDASI: YÜREĞİ ÖCALAN’LA ATANLAR


Cengiz sözde Kültür Merkezi’nin terör örgütü için yürüttüğü propagandalara örnek verdi: “MKM’nin kurucusu açık açık 1984’te atılan ilk kurşuna desteğini itiraf etmektedir. PKK saman alevi gibi sönmesin diye görev yaptıklarını söylemektedir. PKK’nın Propaganda aygıtı olduklarını üstüne en ufak bir örtü örtmeden en net şekilde dile getirmektedir. Türkçe adı Yeni Yaşam Tiyatrosu olan TYN 2019’da oynadığı ‘Tenê Ez’ (Sadece Ben) isimli oyununu ‘Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılması’ talebiyle Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde açlık grevine giren Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’e ithaf eden tiyatro grubudur. Açıktır ki bu tiyatro topluluğunun yüreği PKK ve Öcalan ile atmaktadır.”

 

 

DEVLETİN MÜDAHALESİYLE KAPATILDI

 

Cengiz, PKK propagandası nedeniyle kapatılan sözde Kültür Merkezinin kurumlarının yardımına İBB’nin koştuğunu vurguladı: “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Yargısı bu PKK propaganda örgütüne gereken müdahaleyi yapmıştır. 2016'da OHAL kanunu ile 3 ay süre ile faaliyetleri durdurulmuştur. OHAL’in ilanından sonra Adana, Mersin, İzmir, Antep gibi birçok ilde MKM’ye bağlı faaliyet yürüten dernekler KHK ile kapatılmış. Bazı illerde de MKM'lerin binaları boşaltılmıştır. Adana binasında terör örgütünün militanları yakalanmıştır.  Boşaltılan binalardan birisi de İstanbul binasıdır.”

 

 

“EVİMİZ İSTANBUL’DAN KOVULDU, BACADAN SOKTURMAYIZ!”

 

İBB’yi uyaran Cengiz yanlıştan dönülmesini istedi: “İşte İBB’nin sahnelerini açtığı PKK’nın bu propaganda aygıtıdır. Kovulduğu evimiz İstanbul’a İBB desteğiyle bacadan sokulmaya çalışılması karşısında bize düşen evi ayağa kaldırmaktır. Buradan başta İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu olmak üzere, İBB yönetimini ve İBB Şehir Tiyatroları Yöneticilerini uyarıyoruz: Derhal bu yanlıştan dönünüz! İstanbul’da salgın yüzünden büyük sıkıntılar yaşayan yüzlerce özel tiyatro topluluğu bulunmaktadır. Sadece Kadıköy’de özel tiyatroların sayısı 70’in üstüne çıkmıştır. Sizin sahne vermeyi seçtiğiniz 50 tiyatro grubundan birisinin PKK’nın propaganda örgütü olması basit bir gözden kaçırma olarak nitelenmesi mümkün değildir. İBB, MKM bünyesindeki TYN’ye sahne verme kararını derhal geri almalı ve sorumlular hakkında gerekli soruşturmayı başlatmalıdır. İBB bu lekeyi temizlemelidir.”

 

 

SANATÇILARA ÇAĞRI YAPTI

 

Cengiz İBB yönetiminin gerekli müdahaleyi yapmaması durumunda Vatan Partisi’nin hukuki mücadele başlatacağını belirtti: “Buradan bütün sanat örgütlerini, tiyatrocuları ve İstanbul halkını da bu rezalete karşı seslerini yükseltmeye davet ediyoruz. Vatan Partisi olarak süreci titizlikle takip edeceğiz. Eğer İBB yönetimi, gerekeni en kısa süre içinde yapmazsa, suç duyurusunda bulunacağımızı kamuoyu önünde ilan ediyoruz. Kovulduğu eve bacadan girmeye kalkan terör destekçilerini evden kovmak en tabi hakkımızdır.”