Utku Reyhan: Gereklilik kipinin mertliği ve dilek-şart kipinin kaypaklığı

Bakın bizler gereklilik kipiyle açık konuşuyoruz. HDP, PKK’dır! HDP kapatıl(malı)dır!

Türkçemizin özellikle siyasetçiler için en elverişli kullanımlarından biridir dilek şart kipi. Topu taca atmak için sıkça kullanılır Çünkü bu kip, bir eylemin gerçekleşmesinin, diğer bir eyleme bağlı olduğu durumlarda kullanılır. Fiile –se, -sa ekini eklediğinizde bu durum gerçekleşmiş olur.

 

 

ÖYLE OLUR(SA) BÖYLE OLUR…


C vitamini tüketir(se)n gribe karşı korunmuş olursun. 

 

Daha çok test çözer(se)n, sınavda başarılı olursun.

 

Biraz daha konuşur(sa)n, tepemin tası atacak.

 

İkinci cümle, birincinin gerçekleşmesine bağlıdır. Grip olmaman portakal tüketmene, sınavı kazanman çıldırmış gibi test çözmene, beni kızdırmaman ise çeneni kapatman şartına bağlı.

 

 

BÖYLE OL(MALI)!


Bir de gereklilik kipi vardır. O daha basit. Fiile –meli, -malı eki getirdiğinizde bu kipi kullanmış olursunuz.

 

Cesaretini topla(malı) ve onunla konuş(malı)sın.

 

Sancak asla yere düşme(meli).

 

Tabağındaki yemeği bitir(meli), israf etme(meli)sin.

 

Bu kip, bazen tavsiye ama çoğunlukla zorunluluk bildirir. Zorunluluk bildirdiği için de sağı solu oynayan siyasetçiler pek kullanmazlar.

 

 

HALAMIN BIYIKLARI OL(SA)YDI…


Siyasetçiler kendileri için tekin olmadıklarını düşündükleri konularda şart kipine başvurmaya bayılır. Bu kip, sizi sorumluluktan kurtarır. Sorumluluğu üstünüzden atarsınız. O iş “başka başka şeylere” bağlı olmuş olur. Gereklilik kipi kullanan ise nettir.

 

Örneğin, Türkiye’ye sınır ötesinde eğitilen PKK/PYD ve DEAŞ kaynaklı terör saldırıları olmakta, sınırın ötesinde PKK sözde kantonlar, devletçikler kurmaktadır. Bu gerçeğe rağmen şart kipi siyasetçisi şöyle söyler:

 

“Tabi, ülkemize yönelik bir terör tehdidi oluşmuş(sa), sınır ötesi harekât yapılabilir.”

 

Nasıl yani oluşmuş(sa)? Oluştuğuyla ilgili şüpheniz mi var? Aslında yok. Herkes anasının babasının adını nasıl biliyorsa, bu gerçeği de biliyor. Ama ne yapılmış oluyor. Hem, “yani tabi öyleyse” diyerek, vatansever gibi görünmüş oluyor hem de olası bir başarısızlıkta “biz zaten söylemiştik” demenin yolunu yapmış oluyor. Yanar dönerlik yani.

 

 

KAYPAKLIĞA KARŞI KARARLILIK


Gereklilik kipi siyasetçisi ise kararlıdır, zorunluluğu tespit etmiştir.

 

“Ülkemize yönelik terörün kaynağı olan sınır ötesindeki hedeflere askeri harekât yapıl(malı)dır.”

 

Bu tür siyasetçiler, omuzlarına sorumluluk almaktan çekinmezler. “El âlem ne der” çekingenliği içinde değildirler. Çıkarlar ve “tak tak tak” doğru bildiklerini söylerler.

 

 

BİLMEZDEN GELME


Neden girdik bu konuya? Son iki haftadır HDP’nin kapatılmasıyla ilgili tartışmaları izleyince aklımıza dilbilgisi takılıverdi.
 
Aslında herkes HDP’nin PKK terör örgütü tarafından kurulan, emir alan ve yönetilen bir parti olduğunu biliyor.

 

Aslında herkes Anayasamıza ve kanunlarımıza göre böyle bir partinin anında kapatılacağını biliyor.

 

Aslında herkes yalnız kendi hukukumuz değil, uluslararası hukukun da buna uygun olduğunu biliyor.

 

Aslında herkes hükümetin ve mecliste grubu bulunan partilerin yasal olarak kapatma davası için harekete geçebileceğini biliyor.

 

Ama Vatan Partisi'ni çıkın, geriye kalanlar şart kipi kullanmaya devam ediyor.

 

 

HDP VE ŞART KİPİ


“HDP, PKK’nın talimatlarıyla hareket ediyor(sa), kapatılabilir.”

 

Pardon? Yapıyor(sa) mı? Neden bir şüphe üretiyorsunuz ki? HDP’nin kendisi bile “Sayın Öcalan’ın projesiyiz” diyor. HDP’nin kendisi PKK’yı “silahlı Kürt muhalefeti” olarak tanımlıyor, “Sırtımızı” diyorlar, “PKK’ya dayıyoruz”.

 

“Devletin elinde istihbarat var(sa), o zaman başka.”

 

Şaka mı yapıyorsunuz? Sizinle aynı meclisin çatısı altında bütün HDP grubu PKK’nın sözde gerilla marşını okuyup, “Biji Serok Apo” diye slogan attılar. Duymadınız mı? Belediye başkanları mazbatalarını alır almaz PKK’nın marşını alıp, PKK’nın sözde şehitleri için saygı duruşunda bulundular. Görmediniz mi? Hangi istihbarata ihtiyacınız var? Kafanızda nasıl bir tereddüt var?

 

“HDP, terör faaliyetlerine karışıyor(sa), kapatılması düşünülebilir.”

 

Demek karışıyor(sa)… HDP’nin “yasal” olarak kurduğu il-ilçe örgütlerinde 14-15 yaşında çocukların kandırılıp dağa çıkarıldığını bilmiyor musunuz? Nedir bu şüphe? Kaç anne HDP binası önünde aynı şikâyetle nöbet tutunca ikna olursunuz? Ya da olur musunuz? HDP’li belediyelerin hafriyat kamyonlarıyla bomba, zabıta araçlarıyla terörist taşıdıkları resmi raporlara girdi. Okumadınız mı? Sahi siz ne işe yararsınız?

 

 

SAHTEKÂRLARI İYİ TANIYIN


Milletimiz bunları iyi tanısın. Vatansever, Milliyetçi ya da Atatükçü maskesi takmış ikiyüzlüleri iyi tanısın. Sırf üç-beş oy fazla almak için, her tarafa göz kırpma ihtiyacı hissediyorlar. Biraz daha fazla oy almak için kanlı bir terör örgütüne; askerin, polisin, korucunun, mühendisin, işçinin, öğretmenin, çocuğun, bebeğin katiline ses çıkaramıyorlar. Sürekli bahaneler. Öyley(se), böyley(se)… 

 

Şart kipiyle konuşuyorlar. Çünkü HDP/PKK ile ittifak içindeler. Şart kipiyle konuşup kendini gizleme ihtiyacı duyanlar, yaptıkları ittifakları da milletten gizleme derdindeler. Çünkü utanıyorlar. Her konuda birlikteler ama birlikte olduklarını ilan edemiyorlar. Çünkü millete açıklayamıyorlar.

 

Milletimiz bu omurgasızları, kaçak göçek iş yapanları bir kenara bıraksın. Bakın bizler gereklilik kipiyle açık konuşuyoruz.

 

HDP, PKK’dır!

 

HDP kapatıl(malı)dır!