PKK tarafından şehit edilen Aydınlıkçılar

Ercan Dolapçı - Aydınlık Gazetesi, Temmuz 2015

Aydınlıkçılar, gerek 12 Eylül öncesi gerek PKK saldırılarının arttığı 1990’lı yıllarda vatanın birliği ve bütünlüğü için verdiği mücadelede 11 yöneticisini şehit verdi. Bunlardan birisi de 12 Mayıs 1980 günü Türkiye İşçi Köylü Partisi (TİKP) Kahramanmaraş İl Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ongan’dı. Ongan, Pazarcık ilçe yöneticisi Hasan Ortaç’ın Pulyanlı Köyü’ndeki evinde gece maskeli üç kişinin saldırısına uğradı ve aldığı altı kurşun yarasıyla olay yerinde hayatını kaybetti. 13 Mayıs günü Aşağı Pulyanlı Köyü’nde toprağa verildi.

 

 

KÖYLÜ ÖNDERİYDİ


Daha önce de köyü basan saldırganlar, Ongan’ı aradıklarını tehditle ilan etmişlerdi. Ongan, Pazarcık köylülerinin toprak mücadelesine önderlik etmişti. Bölgede sevilen bir isim olan Ongan’ın ölümü üzerine açıklama yapan TİKP Merkez Komitesi, devletin bölgede kol gezen Apocular olarak bilinen PKK’ya karşı ciddi mücadele etmesi gerektiğini belirterek, “Apocu caniler, devlet içindeki karanlık güçlerin aletidir” dedi.

 

 

AYDINLIK’A DA BASKI


Aydınlık, yayınlarıyla PKK’nın üzerine giderek onun karanlık yönünü teşhir etti. Yayınlarımızdan rahatsız olan Apocular, gazetemizin dağıtımını engellemeye kalktılar. Dağıtıcı ve okurlarını tehdit ettiler. Ancak yıldıramadılar. Bölgede PKK ile en iyi mücadele eden ve bölücülüğe karşı duran Vatan’ın o zamanki partisi TİKP, halktan da büyük destek görüyordu. TİKP, ağalıkla mücadele ederek topraksız köylüye destek veriyordu. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesindeki toprak eylemleri buna en iyi örnekti. Bu mücadeleler PKK’yı ve ağaları rahatsız etti ve saldırıları hızlandırdı. O dönem Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da sol örgütleri tasfiye ederek PKK’nın önünü açmaya çalışan Gladyo, PKK cinayetlerine yol verdi. Bu desteği alan PKK, bölgede taban yaratmaya çalıştı. 1984 yılından sonra da Türkiye’nin bütünlüğüne karşı açık savaş ilan etti. Bugünlere gelen kanlı süreç başlatıldı. 1990’lı yıllarda bölgede halktan büyük destek gören Sosyalist Parti’nin önünü kesmek ve bölücülüğü büyütmek için, yine saldırı dalgası başlatıldı. Bu dönemde de Hizbulkontra saldırılarında, Sosyalist Partili 6 yönetici/üye hayatını kaybetti. İşte iki dönemde hayatını kaybeten Vatan Partililer:

 

 

1980 ÖNCESİ TİKP (İP)’İN PKK’YA VERDİĞİ ŞEHİTLER

 

1- 3 Temmuz 1979: TİKP Gaziantep İl Başkanı öğretmen Zeki Ön (33) PKK militanları tarafından katledildi. Ön, Gaziantep Töb-Der başkanlığı da yaptı.

 

2- 8 Eylül 1979: TİKP Tunceli İl yöneticisi Adil Turan PKK tarafından katledildi. İmam Canpolat ağır yaralandı.

 

3- 20 Aralık 1979: TİKP Tunceli Nazimiye İlçe Başkanı Hasan Erkılıç (33)’ın yolu Tellik Köyü’ne giderken bir grup arkadışıyla birlikte, PKK militanları tarafından 19 Aralık 1979 günü kesildi. Erkılıç kaçırıldı. 20 Aralık günü öldürülmüş olarak bulundu.

 

4- 12 Mayıs 1980: TİKP Kahramanmaraş yöneticisi Mehmet Ongan, Pazarcık İlçesiyöneticisi Hasan Ortaç’ın evinde maskeli üç kişinin saldırısına uğradı. Olay yerinde hayatını kaybetti. Ongan PKK tarafından tehdit ediliyordu.

 

5- 18 Temmuz 1980: TİKP üyesi devrimci öğretmen İnan Özdemir Kahramanmaraş’ın Narlı nahiyesinde PKK militanlarının saldırısı sonucu hayatını kaybetti. İnan toprak mücadelesinde ağalar tarafından tehdit ediliyordu.

 

 

GÜNEYDOĞU’DA KATLEDİLEN SP VE İP’Lİ YÖNETİCİ VE ÜYELERİMİZ


1- 18 Haziran 1991: Sosyalist Parti üyesi İbrahim Sarıca (36), Cizre’de sokak ortasında öldürüldü. Sarıca inşaat işçisiydi.

 

2- 18 Şubat 1992: SP Şırnak İl Başkanı ve 2000’e Doğru Diyarbakır Temsilcisi Halit Güngen katledildi.

 

3- 01/02 Kasım 1992: Kapatılan SP Cizre İlçe Başkanı ve İP üyesi Resul Sakar (45), Cizre’de evinden zorla alınarak götürüldü ve silahla öldürüldükten sonra bir araziye atıldı. Sakar 10 çocuk babasıydı.

 

4- 19 Ocak 1993: İP Van örgütü üyesi Orhan Karaağar, Van’da uğradığı şiş ve bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

 

5- 27 Şubat 1993: Kapatılan SP Şırnak il yöneticisi, İP Cizre ilçe yöneticisi Ömer Güven, Şırnak Cizre karayolunun Kasrik Boğazı mevkiinde ölü bulundu.

 

6- 09 Ekim 1993: SP Nusaybin ilçe kurucusu ve yönetim kurulu üyesi, İP üyesi Adil Başkan, evine giderken uğradığı silahlı saldırı sonucu Nusaybin’de hayatını kaybetti. Başkan gazete bayiliği yapıyordu.

 

7- 11 Mart 1995: İşçi Partisi Tarsus İlçe Başkanı Hüseyin Parlatıcı, eşiyle birlikte evinden çıkarken köşe başında iki kişi tarafından silahlı saldırıya uğradı. 33 yaşındaki Parlatıcı olay yerinde hayatını kaybetti. İki çocuk babası Parlatıcı iki yıldır Parti yöneticisiydi.

 

 

TOPRAK MÜCADELESİNDE KAYBETTİKLERİMİZ

 

1- 17 Temmuz 2008: Diyarbakır’ın Bismil ilçesine bağlı Arslanoğlu Köyü’nde toprak mücadelesi önderi Muhyittin Öksün (39) ve yeğeni Ömer (23), ağalar tarafından öldürüldü.