Vatan Partisi Frankfurt, Venezuela ile dayanışma konferansı düzenledi

“Yaşasın Bolivarcı ve Kemalist Devrimler” adlı etkinliğin açılışını Vatan Avrupa Temsilcisi Ali Mercan yaptı

Tarih:

Vatan Partisi Frankfurt temsilciliği Venezuela Başkonsolosluğuyla dayanışma konferansı düzenledi. “Yaşasın Bolivarcı ve Kemalist Devrimler” adlı etkinliğin açılışını Vatan Avrupa Temsilcisi Ali Mercan yaptı. Venezuela başkonsolosu Jimmy Chediak’ın da konuşmacı olduğu konferansta Latin Amerika uzmanı, gazeteci Özgür Uyanık bir sunum yaptı. Toplantı salonunun duvarları Venezuela ve Türk bayrakları, Atatürk, Bolivar, Chavez ve Maduro’nun posterleri ile donatılmıştı. Toplantı da Konsolosluk tarafından Venezuela’daki ABD tertiplerini gösteren bir belgesel de gösterildi.

 

Ali Mercan, emperyalizme karşı uluslararası dayanışmayı geliştirmek için toplandıklarını belirterek, Türkiye-Venezuela kader ortaklığına vurgu yaptı. İran liderlerinin “Büyük şeytan” olarak nitelendirdiği Amerikan hegemonyasına karşı bütün ezilen ve gelişmekte olan Asya, Afrika ve Latin-Amerika ülkelerinin ortak mücadelesine vurgu yapan Mercan gelen 1 Mayıs’ta da emperyalizme karşı enternasyonalizm şiarlarıyla hareket edilmesi çağrısı yaptı.

 

Chediak, Türkiye halkına anti-emperyalist, sosyalist, devrimci ve Chavezci selamlarını ileterek konuşmasına başladı. ABD’nin Venezuela’ya karşı yürüttüğü ekonomik savaşta AB ile birlikte Venezuela’nın banka hesaplarına el koyduğunu, ticaret yapmasını engellediğini söyleyen başkonsolos 2013 yılından bu yana Venezuela’nın kaybının 114 milyar dolar dedi.

Emperyalist kuşatmanın Bolivarcı düzeni yıkamayacağını belirten Chediak, uygulamaların doğrudan halka karşı yapıldığını, ilaç gibi en hayati ihtiyaçları karşılamak için dış hesaplarını kullanamaması sebebiyle ülkede can kayıpları yaşandığını açıkladı. Chediak “ABD Venezuela ile her türden ticareti cezalandırmakla tehdit etmektedir. Bolivarcı Devrim, Rusya, Çin, Türkiye ve Küba gibi ülkelerin dayanışmasıyla bu ihtiyaçları karşılamaktadır. Amaçları Maduro yönetimini yıkmak ve sosyalizmin başarısız olduğuna inandırmaktır” dedi.

 

Başkonsolos, Venezuela ile Türkiye arasında para kullanmadan yapılan ekonomik ilişkilere değindi. Bu sayede Türkiye hammadde ve enerji kaynaklarına ulaşırken, Venezuela inşaattan tarıma, askeri araçlardan gıda ve ilaca kadar emperyalist ambargo sebebiyle elde edemediği sanayi ürünlerini temin edebiliyor.

 

Başkonsolos ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Venezuela’ya vermiş olduğu destek ve dayanışmadan övgüyle bahsetti. Erdoğan’ın 2018 Haziranında Maduro’nun başkanlık törenine yardımcısını gönderdiğini, 3 Aralıkta da ABD’nin emperyalist müdahalesine karşı Maduro yönetiminin yanında olduğunu ilan ettiğini söyledi.

Latin Amerika uzmanı gazeteci Özgür Uyanık ise Venezuela ile Türkiye’nin aynı emperyalist etkinin sonucunda yakınlaştığını söyledi. Bu emperyalist etki görülmeden iki ülkedeki hiçbir gelişmenin anlaşılamayacağını ifade eden Uyanık ABD’ci muhalefetin vatan diye bir kavramı olmadığını belgelerle gösterdi. Venezuela’ya karşı yürütülen emperyalist müdahalenin yeni tip bir savaş olduğunu, ülkenin elektrik sisteminin çökertilmesinden milli parasının değersizleştirilmesine kadar çok geniş bir cephede yürütüldüğünü anlattı.

 

Etkinliğe Türk, Alman ve Latin Amerikalı izleyiciler katıldı. Vatan Partisi Avrupa temsilciliği ile Venezuela başkonsolosluğu arasında işbirliğinin sürdürüleceği, bir dayanışma platformu kurulması ve uluslararası bir konferans toplanması benimsendi.

 

Toplantı, “Kahrolsun Amerikan emperyalizmi”, “Yaşasın enternasyonalist dayanışma” sloganları ve yoğun alkışlar eşliğinde son buldu.

 

Toplantı sonunda Özgür Uyanık, “Latin Amerika’nın Devrimci tarihi” kitabını imzaladı.