Suvarlı baskısız seçim kararı bekliyor

Suvarlı'da seçmen Vatan Partisi'nin itirazı hakkında YSK'nın vereceği sonucu bekliyor

Tarih:

Adıyaman’ın Besni İlçesine bağlı Suvarlı beldesi belediye seçimleri 4 Ağustos günü yenilendi ama hâlâ milletvekillerinin evlere yaptığı baskınlar konuşuluyor. Baskınlarda işten atmalardan sürgünlere, yaşlılık maaşının kesilmesinden kömür yardımlarının kesilmesine kadar birçok konuda seçmen tehdit edilerek oylarını Ak Parti'ye vermesi istendi. Bu da yetmedi, Ak Parti seçimleri kazanmak uğruna devlet imkânlarını da kullanarak halkı sindirmeye çalıştı. Bu gelişmelerden sonra gerçekleşen seçimleri Ak Parti 195 oy farkla kazandı. Seçimlerde Ak Parti ve Vatan Partisi yarışmıştı.

 

Vatan Partisi’nin seçim kanununa aykırı bu uygulamaları belgelendirerek YSK’ya seçimin yenilenmesi için itirazda bulunmasıyla birlikte Suvarlı’da adil bir seçim beklentisi oluştu. Suvarlı baskıların olmadığı adil bir seçim için YSK’nın seçimleri yenileme kararı almasını bekliyor.

 

Suvarlı’da vatandaş seçimlerde yaşanan bu olaylarla ilgili ne düşünüyor, Vatan Partisi’nin YKS’ya itirazı konusunda ne diyor? Aydınlık Suvarlı’da bu soruların cevabını aradı.

 

 

‘GÜCÜMÜZÜ GÖRÜNCE AYAK OYUNLARI BAŞLATTILAR’

 

Vatan Partisi Suvarlı Belediye Başkan Adayı olan Gazi Sabancı: Seçimlerdeki gücümüzü gören Ak Parti, ayak oyunları başlattı. Öncelikle Gaziantep’den Devlet İstatistik Müdürlüğü ekibi geldi, seçimlere iki gün kala işsiz sayısını tespit edeceklermiş de onlara iş vereceklermiş. Arkadaşlarımız hiçbir şey yapmadan çevrelerinde bulunarak çalışmalarını engellemeye çalıştı. Zorla bir şey yapacak durumda değiliz.

 

O gitti arkasından Sosyal Hizmetler’den bir ekip geldi. Onların da çevrelerinde kalabalık olarak bulunarak çalışmalarını engellemeye çalıştık.

Suvarlı Adayımız Gazi Sabancı (Sağda)- Ulusal Kanal Muhabiri Ekrem Demir
Suvarlı Adayımız Gazi Sabancı (Sağda)- Ulusal Kanal Muhabiri Ekrem Demir

FATMA ŞAHİN MİTİNGİ

 

Daha sonra Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in katıldığı bir miting yaptılar, sağdan soldan toplama olmasına rağmen başarısız bir miting oldu.

 

Biz de miting yapma kararı aldık. Genel Başkanımız Sayın Doğu Perinçek geldi mitingimize ve bin kişi civarında görkemli, coşkulu bir katılım oldu. Aynı saatlerde bir dostumuzun düğünü vardı, toplu halde o düğüne gidince Ak Parti'yi telaş sardı.

 

 

‘SEÇİM YASAĞINDA EVLERE GİRDİLER’

 

Bu telaşla Ak Parti Adıyaman Milletvekili Halil İbrahim Fırat beldeye gelmiş, karakola sorduk, haberleri yok… Araştırdık bize oy vereceği bilinen evlere girmişler, oralarda muhtarlarla birlikte gezerken yakaladık onları… Muhtarlara ‘Seçim yasakları başladığı halde gece yarısı bu çalışmalara katılarak suç işliyorsunuz, kamu görevlisisiniz, bir milletvekiliyle dolaşma hakkınız yoktur, şikâyet edersek sıkıntı yaşarsınız’ dedik, bunun üzerine muhtarlar ayrıldılar.

 

Milletvekili kontrol edilemiyor, her eve giriyor, vatandaşın tepkileri de büyüyordu. Karakolu aradım, gelin ortam gerildi, kavga çıkacak araya girin diye… Arkasından Milletvekilini aradım, seçim yasağını hatırlattım ve halkın sokağa döküldüğünü belirttim, bir kişinin bile burnu kanarsa siz sorumlu olacaksınız dedim. Bana hem avukat hem de milletvekili olduğunu, ne yaptığını bildiğini söyledi.

 

Bağırtı çağırtıların arttığı bir ortamda, iki oğlu da FETÖ’den dolayı işten atılmış olan bir eve sığınarak, onlara da ‘Dosyalarınızı getirin sizi işe iade ettireceğim’ vaadinde bulunuyor.

 

Sonradan bize beldeden ayrıldığını söyledi ama gördük ki arabasına başkasını bindirerek göndermiş, kendisi burada kalarak çalışmalarına devam etmiş. Görüştüğü kişileri ‘Oğlunuz polis, asker vs.’ diyerek, ‘Eğer Ak Parti'ye oy vermezseniz, işten atarız, şuraya süreriz, maaşını keseriz, yardımları keseriz’ diye tehdit etmiş.

 

 

‘YKS’YA TUTANAKLAR RESİMLER GÖNDERDİK’

 

Aldığımız bir haberle Müslüm Bahar diye bir seçmenimizin evinin önüne gittik ki Besni Belediyesi’ne ait Fen İşleri arabası duruyor, kapıda bekledik, fotoğraflarını çektik. Karakola şikâyet ettik. Karakol arabayı alarak tutanak tuttu, tutanakları, resimleri YKS’ya yaptığımız şikâyet dilekçemize de koyduk.

 

Bütün bu tehditlere maruz kalan insanlar korkuyor konuşamıyor, anlatamıyorlar.

 

Fak-Fuk Fon (Fakir Fukara Fonu)’dan öğrencilere 400-500 lira civarında para veriliyor, onları kestirmişler, Müslüm Bahar’ın eşinin 65’lik maaşını kesmişler. İrfan Korkmaz’ın kömür yardımı müracaatını kabul etmemişler.

 

344 tane hayali seçmen var. Eski belediye başkanı ve AK Parti aday adayı Mehmet Korkmaz, Ak Parti İlçe Başkanı Mustafa Çiğdem’e bu seçmenleri sildirmesi için müracaat ettiğinde ‘yapacağı anketten Gülfen Ağır birinci çıkarsa bu seçmenleri silmeyeceğini’ söyledi.

 

Ak Parti baskıyla, tehditle, devlet imkânlarını kullanarak oy aldı. Biz bunları tespit ettik, belgelendirdik ve onu şikâyet ettik.

 

 

İL BAŞKANININ İTİRAFI

 

Seçim zaferini kutlamak için toplanan Ak Parti heyeti adına İl Başkanı Mehmet Dağtekin, yaptığı konuşmada baskınları, tehditleri itiraf edercesine, milletvekili Halil İbrahim Fırat’ın akşamki büyük çabası sonucu seçimleri kazandıklarını söylemiştir. Bunun da videosunu itiraz dilekçemize koyduk.

 

Evlerine gidilerek tehdit ve baskıya maruz kalanların ifadelerini de itiraz dilekçemize koyduk.

 

Yüksek Seçim Kurulu’ndan seçimlerin yenilenmesi kararını bekliyoruz ve vatandaşımızın hür iradesiyle oy kullanacağı demokratik bir seçim istiyoruz.

 

YSK’dan seçimlerin yenilenmesi kararı çıkmazsa da üç tane belediye meclis üyemiz var, Vatan Partisi olarak onlarla örnek bir çalışma yürüteceğiz. Suvarlı için iyi olan ne varsa destekleyeceğiz, yanlış olanın da karşısında olacağız.

 

 

‘PERİNÇEK’İN MİTİNGİ ÜZERİNE…’

 

Emekli memur Vakkas Atahan: “Bu seçimde Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek geldiği gün çok kalabalık bir grupla karşılaştılar. Bunu gören Ak Parti seçimden umudunu kesti. Bunun üzerine beldeye gelen Ak Parti Milletvekili Halil İbrahim Fırat 3 muhtarı da yanına alarak evlere baskın yapıyor. Evlere girip tehdit ediyorlar, ‘oğlunuz uzman şunu yaparız, memursa böyle yaparız, tayinini çıkarırız, görevden attırırız, 65’lik maaşlarınızı kestiririz’ diyorlar.

 

Devlete ait çeşitli kurumlardan ekipler geldi, bizim burası kırsal kesim, bazı kadınlar Türkçe bile konuşamıyor, resmi bir adam gördüğü zaman ister istemez korkuyorlar. Acil 112’de çalışan bir vatandaşı da Sağlık Müdürlüğü’nden arayarak ‘Sen gidip oy kullanmayacaksın’ diyorlar, korkudan gelip oy kullanmadı.”


 

VALİ’NİN TELEFONU…

 

Mehmet Okutan: Mitingden sonra Ak Parti Milletvekilinin evlere baskın yaptığı duyulunca millet ayaklandı, biz önledik, önlemesek kan dökülürdü.

Mehmet Okutan
Mehmet Okutan

Kadir Eryılmaz: Bir arkadaşım kendisini Vali’nin aradığını ve ‘Bu defa Ak Parti’ye oy verin’ dediğini anlattı. Gazi Sabancı’nın teyzesinin oğlu olduğunu söyleyerek yapamayacağını söylemiş. Herkes böyle korkmadan davransaydı, Gazi Sabancı kazanırdı.

 

Mehmet Kara: Milletvekili evlere baskınlar yaptı. Olayları Gazi Sabancı önledi.

 

 

AK PARTİLİ SEÇMENLER ANLATIYOR: EVLERE GİRMELERİ HOŞUMUZA GİTMEDİ

 

Kadir Oruç: Tayyip bey 2002’de bu partiyi kurduğu zaman Suvarlı’da biz kurduk, bu zamana kadar da oyumuzu hep Ak Parti’ye verdik. Milletvekillerinin gelerek evlere baskın yapmaları iyi değil. Baki Söylemez, Mehmet Sert, Seydi Bahar’ın evlerine girmişler. AKP’ye oy vermezsen oğlunu işten atarız, maaşını keseriz gibi tehdit etmişler, bu da hoşumuza gitmedi.

Kadir Oruç
Kadir Oruç

‘BEN DE AK PARTİLİYDİM’

 

Ahmet Yiğit: Milletvekilleri ev ev gezip halkı tehdit ettiler, örneğin akrabamın evine gittiler, ‘oğlunu görevden atarız’ diye tehdit ettiler. Mehmet Sert’in, Baki Söylemez’in evine girdiler… Hatta bir arkadaşımızın eşinin 65’lik maaşını kestiler. Önceden ben de Ak Partiliydim. Özgürlük, hür irade nerede kaldı, oy mukaddestir, bununla oynamak terörizmdir.

Ahmet Yiğit
Ahmet Yiğit

‘TEHDİT EDİLENLERİ BEN DE DİNLEDİM’

 

İsa Oruç: 2002’den beri Ak Parti’de fiili çalışıyorum. Milletvekilimiz Halil İbrahim Fırat’ı da çok severim, beraber de gezdik. Ama vatandaşların evine girerek baskı yapması çok yanlış, önce inanmadım. O vatandaşların evine kendim gittim onlardan dinledim, çocukları üzerinden tehdit etmişler. Fak-Fuk-Fon’dan yararlanan gariban insanlar var, onlara maaşlarınızı keseriz demişler. Bunlar yanlış şeyler, benim partime yakışmıyor. Benim beldemde insanlar hür iradesiyle oy kullanamamış, bence bu seçimin tekrarlanması lazım ve Sayın Tayyip Erdoğan’a doğru bilgi aktarılmalı.

İsa Oruç
İsa Oruç

‘GAZİ BAŞKAN 95 OYLA KAYBETTİ’

 

Seydi Çifçi: 10 sene Ak Parti meclis üyeliği yaptım, milletvekilleri geldiler köyün içine sanki baskın gibi, milleti tehdit ettiler, komşumun 65’lik maaşını kesmişler.

 

İbrahim Çifiçi: Çocuğu memur olan, uzman olan, bir fabrikada çalışan, yaşlılık maaşı alan, kömür yardımı alan insanları bunlarla tehdit ederek Ak Partiye oy istediler. 15 senedir zaten biz Ak Parti’ye oy veriyorduk.

 

İsmail Özdemir: Karşıya giden 95 oyu bu tarafa alırsan Gazi Sabancı başkan oluyordu.