Suriye'den İşbirliği Mesajı

22-26 Mayıs tarihlerinde Şam'da temaslarda bulunan Parti heyetimiz açıklamalarda bulundu.

Tarih:

Parti heyetimiz, 22 ile 26 Mayıs günlerinde Suriye’nin başkenti Şam’ı ziyaret etti. Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı ve partinin Genel Başkan Yardımcısı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin başkanlığındaki heyet Şam’da Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad ve üst düzey güvenlik yetkililerinin yanında Sanayi Bakanı ve İktisat ve Dışticaret bakanları ile de görüşmeler gerçekleştirdi. Vatan Partisi heyeti, Suriye gazetelerine ve televizyonlarına röportajlar da verdi. Genel Başkan Yardımcısı emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, dün bir basın toplantısıyla Suriye ziyareti hakkında bilgi verdi.


SURİYE TÜRKİYE’DEN UMUTLANIYOR


Emekli Tümgeneral Karataş, Suriye yetkililerinin, Türkiye ve Türk Silahlı Kuvvetleri ile teröre karşı ortak bir mücadele konsepti geliştirmeye hazır olduklarını belirterek şöyle konuştu: “Türkiye’de son dönemde yaşanan gelişmeler, Suriye hükümetine umut vermektedir. Suriye hükümeti, Türkiye ile ilişkilerin er ya da geç düzeleceğine inanmaktadır. Şam, Türkiye’nin tüm vatanseverlerine ve özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri’ne derin bir saygı beslemektedir.”


Şam hükümetinin, hem Suriye, hem de Türkiye’nin Batı merkezli bir bölünme tehdidi altında olduğunun bilincinde olduğunu kaydeden E. Tümgeneral Karataş, “Şam, Suriye’ye yönelik her türlü federasyon planlarına kesinlikle karşı” dedi. Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad, açık bir şekilde “PYD ve Salih Müslim’in Kürtleri temsil etmediğini” söylemişti.


‘TÜRKİYE, SİLAHLI GRUPLARA DESTEĞİNİ KESMELİ’


Suriye hükümet temsilcileri, ortak bölünme tehdidine karşı Türkiye’nin ilk adım olarak derhal Halep bölgesindeki silahlı gruplara desteği kesmesini istediler, Türkiye ve Türk Silahlı Kuvvetleri ile teröre karşı ortak bir mücadele konsepti geliştirmeye hazır olduklarını belirttiler.


Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad, Cenevre görüşmelerinde Türkiye’yi temsil eden yetkililere bu sorunu aktardıklarını, temsilcinin her hangi bir yanıt veremediğini açıkladı.


PKK-PYD BATI’NIN DENETİMİNDE


Suriye üst düzey güvenlik yetkilileri, Parti heyetimiz şu bilgileri verdi: “PYD’nin bütün askeri sorumluları PKK’lı. Silah ve maaşlarını ise ABD’den alıyorlar. PKK’lılar, Suriye ordusu ile yerel silahlı Kürt güçlerinin arasını bozmaya çalışıyor. ABD Suriye’nin kuzeyine, askeri ihtiyacın çok daha ötesinde miktarda silah gönderiyor. Bu silahlar Türkiye’ye geçiriliyor, ABD Erdoğan üzerinde baskı oluşturmaya çalışıyor. YPG’nin bütün birimlerinde ABD’li subaylar var, bütün askeri harekat ABD ile birlikte planlanıyor.”

 

***


‘Önce içte birliği sağlayalım’


Suriyeli güvenlik yetkililerine göre Rakka operasyonu, Kürt bölgesine meşruiyet kazandırmak için hazırlanıyor. ABD “IŞİD’i Kürtler yener” mesajını vermek istiyor.


E. Tümgeneral Beyazıt Karataş, Rakka’nın önemli bir petrol bölgesi olduğunu vurguladı. Koridorun uzatılması projesinin her yıl adım adım ilerletildiğine dikkat çeken Karataş, “Biz ise içerde terörle, siyasi karışıklıklarla uğraşıyoruz” dedi. Rakka operasyonunun bir günde ortaya çıkmadığını “bağıra bağıra geldiğini” belirten E. Tümgeneral Karataş şunları söyledi: “Türkiye kendisine çeki düzen vererek sınırdan terör gruplarının geçişini engellemek zorunda. Suriye ile acil olarak bir araya gelip görüşmek zorunda. Olaylar Türkiye’nin aleyhine gelişiyor.” MGK kararlarında Avrupa ülkelerine yönelik olarak, PYD ofislerinin açılmasına destek vermelerinin kınanması konusunda E. Tümgeneral Karataş “Lafı bırakıp adım atmamız lazım” dedi. 1 Mart tezkeresinin reddiyle ABD askerlerinin Türkiye’yi kullanmasına izin verilmediğini hatırlatan E. Tümgeneral Karataş, şöyle konuştu: “Üç bin Amerikan askeri var Türkiye’de. Ailelerinizi çektiniz, askerlerinizi de çekin diyeceksiniz.” Avrupa ülkelerinin teröre yıllardır verdiği desteğin açıkça ortada olduğunu vurgulayan E. Tümgeneral Karataş, “Önce içte birliği sağlayacağız, sonra terörün dıştaki kaynaklarını keseceğiz. Bu da milli hükümetle olur” dedi.