Ölümsüz Aydınlıkçı Hasan Yalçın anıldı

Partili dostları, ailesi, izinden yürüyen gençler ölüm yıldönümünde Hasan Yalçın’ın mezarı başında buluştu

Tarih:

Aydınlık hareketi ve Türkiye milli demokratik devrim mücadelesi önderlerinden Hasan Yalçın ölümünün 17’nci yıldönümünde, önceki gün mezarı başında anıldı. Aydınlıkçıların müstesna ismi, 68 gençlik hareketinin liderlerinden, İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı (Vatan Partisi) Hasan Yalçın için Cebeci Asri Mezarlığı’nda anma töreni düzenlendi. Tören HasanYalçın’ın anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Vatan Partisi Ankara İl Başkanlığınca düzenlenen törene, Hasan Yalçın’ın eşi Necla Yalçın, kızı Gül Yalçın Çakmaklı, oğlu Mustafa Yalçın, Vatan Partisi Genel Merkez, Ankara il ve ilçe örgütü yöneticileri, çok sayıda Partili ile sevenleri katıldı. Kamil Dede, Ercan Enç ve Mehmet Bedri Gültekin gibi parti yöneticileri de törende hazır bulundu. Törende yapılan konuşmalarda Hasan Yalçın’ın partili kimliği, profesyonel devrimciliği, müstesna Aydınlıkçılığı ve halka bağlılığı üzerinde duruldu. Partililerin ve gençlerin Hasan Yalçın gibi olması gerektiği vurgusu yapıldı. Anma töreninde yapılan konuşmalar şöyle:

 

 

‘HASAN YALÇIN SAATİ İŞLEMEYE DEVAM EDİYOR’

 

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ercan Enç: "Hasan Yalçın’ı anmak derken, tekrar tekrar görevlerimizi hatırlamak için buradayız. Bir devrimci ne zaman ölürse ölsün erken ölmüş demektir. Onun yokluğunu hâlâ hissediyoruz. Kendisi aramızda değil ama, yaptıklarıyla ve yazdıklarıyla bize öğretmeye devam ediyor. Öğrettiği en önemli şey partili devrimciliktir. Günün her dakikasını partiye adamıştır. Hasan Yalçın farklı düşüncedeki devrimciler arasına da her zaman saygıyla anılmıştır. Çok sert polemikler yapardı ama hiçbir zaman karşısındakine hakaret ettiğini görmezdiniz. Hasan Yalçın saati işlemeye devam ediyor. Hepimiz Hasan Yalçın’ın bıraktığı bayrağı daha da ileriye taşımak için tüm gücümüzle gayret edeceğiz."

 

 

TORUN DA DEDESİ GİBİ FENEBAHÇELİ

 

Hasan Yalçın’ın kızı Gül Yalçın Çakmaklı: "Babamı gençler gibi torunlarının da tanıması benim için çok önemli. Mücadelesini, fikirlerini ve her şeyden önce insan olarak Hasan Yalçın’ı, arkadaş olarak Hasan Yalçın’ı öğrenmelerini çok istiyorum. Eserleri ve bu şekilde anmamız onu tanıyabilmek için gerçekten çok önemli. Şimdi büyük oğlumla onun bana yazdığı mektupları zaman zaman okuyoruz. Bir süre sonra bana Özgür, bir şey söylerken ‘tıpkı dedemin sana mektupta yazdığı gibi’ dedi. Bu beni çok mutlu etti. Dedesini birazcık olsun tanımaya başlamış. Özgür, Fenerbahçe’yi tutuyor. Babamı hatırlarsınız hasta Fenerbahçeliydi. Televizyonda yoksa radyodan dakika dakika takip ederdi. Ben takım tutmuyordum, annem de Galatasaray’ı tutuyordu. Babam ‘her çocuk babasının takımını tutar. Ama sen gel, babanın takımını tutma. Bu sene Beşiktaş şampiyon oldu, onu tut’ diyerek beni Beşiktaşlı yaptı. Eşim de Beşiktaşlı. Oğlumuz da yıllarca Beşiktaşlı gibi giydirildi. Beşiktaşlı yapıldı. Sonrasına nasıl olduysa Fenerbahçeli oldu. Bunda da babamın etkisi olabilir diye hissediyorum. Onun Fenerbahçeli olması hoşuma da gidiyor. Özgür anmalarla ve eserleriyle dedesini tanımaya çalışıyor."

 

 

‘TANIŞMADIM AMA TANIDIM’

 

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tülin Oygür: "Ben ‘Hasan Yalçın’la tanışmadan Hasan Yalçın’ı tanıyanları’ temsil ediyorum. Benim gibi Hasan Yalçın’ı tanımada gecikirseniz bu müstesna insanı da tanıma şansını elde edememiş olursunuz. Bu benim hayatımın hiçbir zaman giderilemeyecek eksik bir yönü. Eski Teori sayılarından birçok makale okudum. Bunlardan önemli bir kısmı da HasanYalçın’a aitti. Gerek onun yazıları, ama özellikle de Vatan Partisi’nin öne çıkan vefa duygusunun yarattığı değişmeyen Hasan Yalçın sevgi ve saygısı benim gibi onunla tanışmayanların açığını nispeten kapatıyor. ‘Müstesna insan’ diyorsunuz, belli oluyor. Kendisinin çok iyi niyetli, insanlarla çok iyi temas kurabilen, mizah dolu, sevecen kişilikte olması önemli. Hepimiz için yol gösterici bir özellik."


 

‘ÖLÜMÜN HİÇ YAKIŞMADIĞI İNSAN’

 

Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Ali Kalan: "Hasan Yalçın’la torunları yalnız bugün değil, 50-100 yıl sonra da gurur duyacaktır. Türk milletinin bütün çocukları 50 yıl, 100 yıl sonra da gurur duyacaklardır. Geçen ya da bir önceki yıl Necla Yalçın kardeşimin evine gittiğimde kitaplığın önünde Hasan Yalçın’ın bir fotoğrafını gördüm. Çok hüzünlendim ‘Hasan Yalçın ölüm sana yakışmadı’ dedim. Ölümün hiç yakışmadığı insanlardan birdir Hasan Yalçın. Hasan Yalçın bu millet için, gelecek için bize lazım olan bir insandı. Çok lazım olduğu zaman aramızdan ayrıldı. Hasan Yalçın bedenen ölse de fikren, dünya görüşüyle aramızda. Hasan Yalçın bu anlamda da ölümsüzdür. Hasan Yalçın sadece siyasetçi değildi, gerçekten bütün bir insandı. Hasan Yalçın bugünün değil, hem geçmişin, hem bugünün, hem de geleceğin belki de yüz yılların fikir adamı, düşün adamı ve bir filozofu olarak yaşayacaktır."

 

 

‘ÇOK İYİ BİR 68’LİYDİ’

 

Türkiye İşçi Partisi Ankara Yöneticilerinden Tuncak Çelen: "Hasan Yalçın’ı 1967 yılından tanıyorum. O meşhur İstanbul’dan Ankara’ya ‘Özel okullar devletleştirilmelidir’ yürüyüşünden tanıdım kendisini. 7 Kasım’da İstanbul’dan yola çıktılar. 10 binlerce kişinin uğurladığı yürüyüşçüler 19 Kasım’a kadar yürüyerek, yollarda mitingler yaparak, devletleştirmeyi savunarak geldiler. ODTÜ’lüler olarak biz de Kızılcahamam yakınlarında yürüyüşçüleri karşılamaya gittik. 3 kişi en önde yürüyordu. İlk başta Hasan Yalçın vardı. İstanbul Teknik Üniversitesi Öğrenci Birliği Başkanı olarak. Yanında Harun Karadeniz ve Deniz Gezmiş. Üçü de marş söyleyerek geliyordu. Çok iyi bir 68’liydi Hasan Yalçın. İyi bir devrimciydi. Hasan Yalçın’la devrimci mücadelenin içindeydik. 6’ncı Filonun erlerini denize dökerken birlikteydik. Devrimci gençlik mücadelesinde, ABD emperyalizmine karşı mücadelede birlikte olduk. Cezaevlerinde zaman zaman yan yana olduk. 68’ler Birliği Vakfının kurucuları arasındaydı Hasan Yalçın. 68’lerin Samsun’dan başlayan 30. yıl yürüyüşünde bir araya geldik. Hasan Yalçın tahlilleri ile siyasete yön veren bir kişilikti. Amerikancı FETÖ tehlikesini 1990’lara görüyor ve uyarıyordu."

 

 

'SIKINTILAR DÜZLÜĞE ÇIKMANIN HABERCİSİ'

 

Vatan Partisi Ankara İl Başkanı Aykut Diş: "Matem için toplanmadık. Hiçbir zaman eylemlerimiz görevlerimizden kopmayacaktır. Onun rahat uyuduğunu düşünüyorum. Çünkü onun uğruna mücadele ettiği vatanı, bir düzlüğe çıkmak üzere. Bugün Türkiye’nin yaşadığı sıkıntılar o düzlüğe çıkmanın habercisi. Türkiye’nin Avrasya’ya yönelmesi, terör örgütünü ezmesi ve gericiliğin merkezi olan FETÖ’yü tasfiye etmeye girişmiş olması Hasan Yalçın ağabeyimizin huzurlu uyuduğunun birer göstergesi. Tabi ki tam anlamıyla huzurlu uyuyamaz. Vatan Partisi iktidar olmadıkça bu tam anlamıyla gerçekleşemez. Hasan Yalçın’ı tanıyamamak yalnız biz genç Aydınlıkçıların eksikliği değil, Türk milletinin de eksikliğidir. Çünkü Hasan Yalçınların yönettiği Türkiye’de işsizlik olmaz, çocuklar ağlamaz, haksızlıklar olmaz. Hasan Yalçın’ın boşluğu şöyle dolacak: Bütün Vatan Partililer onun gibi gocunmadan boşluk dolduracaklar ve HasanYalçın olacaklar."

 

 

‘YÜZLERCE HASAN YALÇIN YETİŞTİRECEĞİZ’

 

Öncü Gençlik Ankara İl Başkanı Sezer Özseven: "Hasan Yalçın büyük bir insan. Büyük insanları büyük yapan hayatlarının sona ermesinden sonra da büyük kitleleri etkileyebilmeleridir. Hasan Yalçın hayatta olmamasına rağmen bizim gibi gençleri yetiştirmiş oldu. Hasan Yalçın’ın bizim için önemli özelliklerinden biri de profesyonel devrimciliğin timsalidir. Hasan Yalçın hayatını Partisinin bir seçim çalışması sırasında kaybetmiştir. Devrimciliği çukur doldurma faaliyeti olarak tarif ediyor. ‘Bizden sonra gelenlerin daha rahat devrim yapabilmesi için çukurlar doldurmamız gerekiyor’ diyor. Bizler Hasan Yalçınların doldurduğu çukurlar sayesinde yolumuza sendelemeden devam edebiliyoruz. Yüzlerce Hasan Yalçın yetiştireceğiz. Verdiğimiz en büyük söz bu olsun"