"Engellilere eşit eğitim eşit istihdam"

MYK Üyemiz ve Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bürosu Başkanımız Dr. Rifat Mutlu, Engelliler Haftasına dair açıklama yaptı

Tarih:

Vatan Partisi Merkez Yürütme Kurulu Üyesi ve Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bürosu Başkanı Rifat Mutlu, Engelliler Haftasına dair açıklama yaptı. Mutlu, 'Partimiz engellileri yardıma muhtaç kimseler olarak değil, ülkemizin gelişmesine katkıda bulunacak kimseler olarak görüyor' dedi.

 

 

Vatan Partisi Merkez Yürütme Kurulu Üyesi ve Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bürosu Başkanı Rifat Mutlu, Öncü Kadın Youtube kanalında Engelliler Haftası nedeniyle engellilerimizin sorunlarını ve çözümleri anlattı. Mutlu açıklamasında önce engellilerin istihdamına dikkat çekti: “Ülkemizde %85 oranında engellimizin istihdam edilmediğini görüyoruz. Aldıkları engelli raporu ile en doğal hakları başvuruyorlar ve doğrudan bir para alarak evlerinde oturuyorlar, aileleri yardım ediyor. Bunun değişmesi gerekiyor ayrılan kaynağın engellilerin istihdamına yönelik, eğitime yönelik yapılması gerekiyor.”

 

 

SAĞLIK HAKLARINDAN FAYDALANMA ORANI %46


Mutlu, sağlık ve hizmetlerine ulaşım konusunda da ciddi problemlerin olduğunu belirtti: “Engellilerimizin tanınan sağlık imkanlarında sağlık haklarında faydalanma oranı %46, %64’ü hiç yararlanmıyor. Çünkü, hastane ulaşımında çok büyük güçlük çekiyorlar. Eğer kimseleri yoksa hiç ulaşamıyorlar. Hastaneye ulaştıkları zaman hastane içinde yol gösteren dertlerini doktora anlatabilecek olan personel yok. Devletin bunları sağlaması lazım. Şu an bir Korona salgını var. İnsanlar sokağa çıkamıyor, televizyonlardan çeşitli uyarılar yapılıyor. Örneğin işitme engelliler için bunları anlamak çok zor. Bunun içi acil çözümler getirmemiz gerekiyor.”

 

“Engellilerimizin kazanılmış ve bunun hayata geçmesi gereken gereken hakları var. Örneğin çok sık karşılaştığımız bir durum; diyor ki toplu ulaşımda engelli kartı olursa bedava ücret vermeden katılmak ve buna benzer haklar. Onun hakkı yalnızca bu değil. Onun hakkı gerçekten toplumda eşit olarak görülerek, eşit eğitim ve özellikle eşit istihdamının sağlanmasıdır.”

 

 

VATAN PARTİSİ’NİN ÇÖZÜMÜ


Mutlu, Vatan Partisi’nin engellilere ilişkin çözümlerini paylaştı:“Partimiz, engellileri yardıma muhtaç kimseler olarak değil, ülkemizin gelişmesine katkıda bulunacak kimseler olarak görüyor. Kültür ve sanat faaliyetine etkin olarak katılmaları için her olanak sağlanacaktır. Devlet her türlü bakımını sağlayacaktır. Engelliler ilgili düzenlemelerde engelli vatandaşların görüşleri göz önünde bulundurulacaktır.”