Doğu Perinçek ve İran Büyükelçisi bir araya geldi

“Türkiye-Rusya-İran ittifak modeli bölgenin sorunlarını çözecek”

Tarih:

1/2
2/2

  • Doğu Perinçek, İran’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Farazmand’la görüşmesinde, “Irak’ın kuzeyindeki “İkinci İsrail” girişiminin bozulmasında, Astana sürecinde ve Karabağ işgalinin sona erdirilmesinde bölgesel ittifak modeli oluştu.” dedi. Türkiye’nin İran’ın yanında olduğunu vurgulayan Perinçek, ABD ve İsrail’in yenilgiye mahkûm olduğunu ifade etti. Atlantik’in iki ülke arasına fitne girişimlerinin işe yaramadığını belirten Perinçek, “Türkiye-İran dostluğunun geleceği çok parlak.” diye konuştu.
  • Büyükelçi Farazmand, Vatan Partisi’nin bölgesel dayanışma ve Türkiye – İran dostluğuna yaptığı katkıların önemine dikkat çekti. “Kafkasya meselelerinde İran ve Türkiye’nin yaklaşımlarında fark yoktur.” diyen Büyükelçi, “Karabağ’ı her zaman, Ermenistan işgaline karşı Azerbaycan toprağı olarak gördük” ifadelerini kullandı. Farazmand “’İran, Biden’e sıcak mesaj veriyor, Türkiye’ye karşı ABD’yi destekleyecek’ diye komik ve yalan haberler yayınlanıyor. Biz, ABD’ye karşı duruşumuzu koruyoruz.” diyerek basın alanındaki psikolojik savaşa işaret etti.
  • Büyükelçi, iki ülke arasında kısa sürede aşılan “şiir sorunuyla” ilgili olarak da şu mesajları verdi: “Biz eminiz ki Türkiye’de İran’ın toprak bütünlüğünü hedef alacak yetkili yoktur. 400 yıldır karşılıklı hassasiyet gösterildiyse, iki ülkenin devlet aklı sayesindedir.”

 

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Farazmand ile bir araya geldi. Farazmand'ın davetiyle büyükelçilikte yapılan görüşmede, iki ülkenin işbirliği konusunda önemli mesajlar verildi. Perinçek, şu ifadeleri kullandı:

 

 

BÖLGE SORUNLARINI ÇÖZEN MODEL

 

“Artık bölgemizdeki sorunları çözen, Türkiye- Rusya – İran eksenli ittifak modeli oluştu. ABD’nin Irak’ta oluşturmaya çalıştığı ikinci İsrail planını birlikte bozduk. Suriye’de Astana süreci oluştu. Vatan Partisi olarak, Astana modelini bölgesel her sorunun çözümünde uygulanacak bir model olarak benimsiyoruz. Karabağ’da da bu model başarı kazandı. Kafkaslar’da artık ABD’nin ayağını basacağı yer kalmadı. Türkiye, İran ve Rusya, Azerbaycan’ın başarısında yanındaydı. Bu modelini her türlü saldırıya karşı güçlendirmemiz lazım.”

 

 

ASYA’DAN YÜKSELEN UYGARLIK

 

“ABD artık tek dişi kalmış canavar” diyen Perinçek şöyle devam etti: “ ABD’nin dolar imparatorluğu çöküyor. ABD ve İsrail, Suriye’yi bölemedi. İkinci İsrail’i kuramadılar. ABD’nin son zamanlarda hiçbir hedefine ulaşamadığını görüyoruz. Yenilmeye mahkûmlar. Türkiye, ABD ve İsrail’e karşı dostumuz İran’ın yanındadır. Atlantik cephesinin karşısında Asya’dan yeni bir uygarlık yükseliyor. Eski imparatorlukların, Türkiye-İran-Rusya-Çin’in önümüzdeki dönem çok büyük etkileri olacak.”

 

 

BÜYÜKELÇİ: “VATAN PARTİSİ BİRLİK VE BÜTÜNLÜKLTEN YANA”

 

İran Büyükelçisi, ilk olarak Vatan Partisi’nin iki ülke dostluğunu güçlendirme yönündeki siyasetleri için şunları söyledi: “Vatan Partisi’ni bölgesel konulardaki tutumunuzdan dolayı tebrik ediyorum. Bölge ülkelerinin birlik ve bütünlüğünü savunuyorsunuz. İranlı bilim insanı Fahrizâde’nin ve Kasım Süleymani’nin de şehit edilmesi konularında da örnek bir tavır göstermiştiniz.”

 

 

“KARABAĞ AZERBAYCAN’INDIR”

 

Farazmand, bölgesel meselelere Türkiye ile aynı yerden baktıklarını belirtti: “İster Karabağ, ister diğer Kafkasya meselelerinde olsun, İran’la Türkiye yaklaşımı arasında fark yoktur. Karabağ’ı her zaman, Ermenistan işgaline karşı Azerbaycan toprağı olarak gördük. Ne yazık ki Türkiye ve İran'da gereksiz ve gerçekdışı haberler yayıldı. İki ülke ilişkilerini olumsuz etkilemeye çalışan kampanyalar yürütüldü. Karabağ konusunda Türkiye’de bazı kesimler, kendilerini İran uzmanı olarak lanse etti. Ama ne tarihsel ne de güncel gerçeklerden haberleri yok.”

 

 

“AZERİLERLE ET VE TIRNAK GİBİYİZ”

 

Büyükelçi, İranlıların Türklerle iç içe yaşamasının ne kadar kuvvetli tarihsel bağları olduğunu şöyle anlattı: “Halkımızın çok büyük bir kısmı Azeri kökenlidir. Komşularımızın önemli bölümü de Türk devletleridir. İran’daki bakanlarımız arasındaki Azeri kökenli sayısı her zaman diğerinden fazladır. Tahran pazarına büyük oranda Azeri tüccarlar hâkimdir. Azeri kökenli başbakan ve cumhurbaşkanlarımız oldu. İran İslam Cumhuriyeti’nin kuruluşunda önemli iki üssünden biri Kum şehri diğeri de Tebriz’di. Yüzlerce yıllık hükümdarlıkların yarısı Azeri hükümdarlardır. Selçuklu dönemi bizim en parlak dönemlerimizdendir. En seçkin bilim ve devlet adamlarımız Selçuklu döneminde çıktı. ‘Azeriler İran’dan ayrılmak istiyor’ diyorlar. Azerileri İran’da nasıl ayıracaklar? Biz etle tırnak gibiyiz.”

 

 

İRAN’IN ABD’YE KARŞI DURUŞU

 

Farazmand, ABD’yle ilişleri konusunda da “Aynı çerçevede son günlerde “İran, Joe Biden döneminden umutlu ve Biden’e sıcak mesaj veriyorlar, Türkiye’ye karşı ABD’yi destekleyecek” diye komik ve yalan haberler yayınlanıyor. Biz her zaman ABD’ye karşı duruşumuzu koruyoruz.” diye konuştu.

 

 

400 YILLIK DOSTLUK MESAJI

 

Büyükelçi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bakü’de okuduğu şiir sonrası kısa sürede aşılan sorun hakkında da şu mesajı verdi: “Sayın Erdoğan’ın Bakü‘de okuduğu şiir tepki yarattı. Ancak biz eminiz ki Türkiye’de İran’ın toprak bütünlüğünü hedef alacak hiçbir yetkili yoktur. Ama her iki ülkenin dikkatli olması gerekiyor. Özellikle basın alanında. 400 yıldır karşılıklı hassasiyet gösterildiyse, iki ülkenin devlet aklındandır.”

 

 

PERİNÇEK: “ATLANTİK FİTNE GİRŞİMLERİ BAŞARISIZ OLUYOR”

 

Perinçek de şiir sorunu ve fitne girişimleri hakkında şu ifadeleri kullandı: “Sayın Cumhurbaşkanımızın okuduğu şiirde, şahsen temin ederim ki, bir art niyet yok. Bugün Türkiye’de, Atlantikçilerin hedefinde Türkiye-İran ilişkileri var. Sürekli yalan haberler üretiyorlar. Biz de televizyonlarda Türkiye - İran dostluğunu kararlı olarak savunuyoruz. Atlantik’in iki ülke arasına fitne sokma girişimleri başarısız oluyor. Türkiye-İran dostluğunun geleceği çok parlak.”