Doğu Perinçek’in “Kasım Süleymani açıklamasına” Instagram sansürü

Instagram, Doğu Perinçek'in Kasım Süleymani açıklaması videosunu, içeriğinde “Şiddet veya tehlikeli örgütler” olduğu iddiasıyla yayından kaldırdı

Tarih:

İran’la ilgili yaptığı haberlerle, sosyal medyada uluslararası düzeyde etkili olan Kavoshmedia, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in Kasım Süleymani hakkındaki konuşmasını yayınladı. Instagram ise 13 bin beğeni alan bu videoyu, içeriğinde “Şiddet veya tehlikeli örgütler” olduğu iddiasıyla yayından kaldırdı. Sansürün, Süleymani’yle ilgili diğer videolara değil, yalnızca Perinçek’in konuşma videosuna uygulandığı açıklandı.  Perinçek, videoda “Kasım Süleymani bizim şehidimizdir, Batı Asya’nın şehididir ve aynı zamanda bütün insanlığın şehididir” ifadelerini kullanmıştı.

 

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in, Amerikan saldırısında şehit düşen İran’ın Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yle ilgili konuşma videosu, Instagram tarafından sansürlendi.

 

 

PERİNÇEK: “SÜLEYMANİ, BATI ASYA’NIN ŞEHİDİ”

 

Doğu Perinçek, Kasım Süleymani hakkında şu ifadeleri kullandı: “İran devletinin, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı, değerli candaşımız ve arkadaşımız Kasım Süleymani’nin katledilmesi demire demirin cevabıdır. Karşılıklı demirler, karşılıklı çelikler… Kasım Süleymani bizim şehidimiz, Batı Asya’nın şehidi, bütün insanlığın şehididir. İran, kadim medeniyetler kurmuş, bizim can dostumuz… İran’ın ve bütün bölge halklarının şehididir… O'nu saygıyla anıyoruz ve İran milletine çelik kararlılığımızı, dostluğumuzu ve selamlarımızı gönderiyoruz.” Perinçek’in bu konuşması, İran medyasında gündem oldu, özellikle de sosyal medyada yoğun ilgi gördü. İran’la ilgili yaptığı haberlerle, sosyal medyada uluslararası düzeyde etkili olan Kavoshmedia, bu konuşmayı sosyal medya hesaplarından paylaştı. Paylaşım, binlerce Instagram kullanıcısı tarafından beğenildi ve on binlerce kişiye ulaştı.

 

 

INSTAGRAM’IN UYDURMA GEREKÇESİ

 

Paylaşımın üzerinden henüz bir gün geçmeden, Instagram Perinçek’in konuşma videosunu yayından kaldırdı. Gerekçe olarak içerikte “şiddet veya tehlikeli örgütler” olduğu ileri sürüldü.

 

Kavoshmedia’dan yapılan açıklamada ise Kasım Süleymani’yle ilgili aynı gün içerisinde 6 videonun yayınlandığı, ancak sadece 13 bin beğeni alan Doğu Perinçek videosunun kaldırıldığı belirtildi. Videoda, şiddet içerikli herhangi bir görselin kullanılmadığının altı çizildi.

 

Öte yandan, Instagram’ın Kasım Süleymani sansürüne, Türkiye Gençlik Birliği (TGB) de maruz kaldı. TGB’nin üyesi olduğu Dünya Antiemperyalist Gençlik Birliği’nin (WAYU) düzenlediği, Dr. Foad Izadi’nin konuşmacı olduğu “Kasım Süleymani anma” etkinliğinin afişi, kısa süre önce yine Instagram tarafından sansürlendi. Afişin kaldırılma sebebi olarak da aynı iddia sunuldu.