Doğu Perinçek’in analizleri İran ve Yunanistan basınında

Doğu Perinçek’le röportaj yapan İran Radyo Televizyon Kurumu (IRIB), haberi “Vatan Partisi Lideri: Siyonist rejim yenilgiye mahkûm” başlığıyla duyurdu

Tarih:

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’le röportaj yapan İran Radyo Televizyon Kurumu (IRIB), haberi “Vatan Partisi Lideri: Siyonist rejim yenilgiye mahkûm” başlığıyla duyurdu. Kanal, Perinçek’in “Bölge ülkeleri el ele verirlerse, ABD ve İsrail'in tehditlerini ve saldırgan politikalarını engelleyebilir" tespitine yer verdi.

 

Yunanistan’ın Nationalpost.com ve Pentapostagma.gr internet siteleri de Perinçek’in, Doğu Akdeniz’de Türkiye – Rusya ittifakıyla birlikte, Almanya’yı ABD’den ayrıştırmayı savunan analizlerini öne çıkardı.

 

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in açıklamaları, İran ve Yunanistan medyasında gündem oldu. Perinçek’in, bölgemizdeki ABD – İsrail eksenli tehditlere karşı önerdiği stratejiye haberlerde geniş yer ayrıldı.

 

 

IRIB’İN RÖPORTAJI

ABD VE İSRAİL’E KARŞI BÖLGE ÜLKELERİNİN BİRLİĞİ

 

İran Radyo Televizyon Kurumu (IRIB), Doğu Perinçek’le röportaj yaptı ve haberini “Vatan Partisi Lideri: Siyonist rejim yenilgiye mahkûm” başlığıyla servis etti. IRIB, internet sitesinde Perinçek’in açıklamasını şöyle verdi: “Geçtiğimiz dönem Türkiye Cumhurbaşkanı adaylarından Vatan Partisi Lideri, ‘İsrail küçük bir ülke ve güvenliğini sağlaması çok zor ve bölge ülkeleri el ele verirlerse ABD ve İsrail'in tehditlerini ve saldırgan politikalarını engelleyebilir.’ dedi.

 

“Doğu Perinçek, ABD'nin bölgede kışkırtma ve komplo kurma niyetinde olduğunu ve İran gibi bir ülkenin savaşa sürüklenmesini istediğini söyledi. Perinçek, ‘Ancak hiçbir koşulda kazanma şansı olmayanlar öldürmek ister’ diye konuştu.”

 

 

“ABD TEK DİŞİ KALMIŞ CANAVAR”

 

Haberin devamında şu ifadeler kullanıldı: “ABD'yi ağzında tek dişi olan bir canavara benzeten Perinçek, İran, Türkiye, Rusya, Suriye ve Irak gibi bölge ülkelerinin Astana süreci gibi bölgesel ittifaklarla bölgesel sorunları aştıklarını gördüğünü söyledi. Perinçek, ‘Düşmanca politikaları ABD’yi hayal kırıklığına uğrattı.’ dedi.

 

“Serdar Hacı Kasım Süleymani ve Şehit Fahrizade’yi anan Vatan Partisi Lideri "Siyonizm ve emperyalizmin zulmüne onurluca karşı koyan, bu yolda ve savunmada canlarını feda eden Şehit Süleymani ve Şehit Faharizadeyi hepimizin şehitleridir." ifadelerini kullandı. Perinçek, ‘ Onlar Ezilen ülkeler ve milletler için fedakarlık yaptılar. Bu iki şehidin Siyonizm ve emperyalizm tarafından hedef alınması, bu iki soyluların yüksek ve saygın konumunu göstermektedir.’ şeklinde konuştu.”

 

 

YUNAN BASINININ DİKKATİ

PERİNÇEK’İN ALMANYA VE RUSYA’YLA İLGİLİ ANALİZLERİNDE

 

Yunanistan basınından Nationalpost.com ve Pentapostagma.gr internet siteleri, Doğu Perinçek’in; Rusya, İran, Azerbaycan ve Belarus basınında da gündem olan “Mavi Kurmaylık” yazısındaki analizini haberleştirdi. İki haber kuruluşu da Perinçek’in, Türkiye’nin Almanya’yı ABD’den ayrıştırmayı savunan analizlerini öne çıkardı. Nationalpost.com, haberi, “Türk siyasetçi, Doğu Akdeniz’de ABD'ye karşı mücadeleyi Almanya yönüyle değerlendirdi” ifadeleriyle sundu. Pentapostagma.gr da “Erdoğan'ın yeni müttefiki Doğu Perinçek, Ankara-Berlin ittifakını masaya yatırdı.” başlığını kullandı.

 

 

“TÜRKİYE – RUSYA EKSENİ MODELİNİ D. AKDENİZ’E TAŞIMAK”

 

Haber siteleri, Perinçek’in, “Doğu Akdeniz’de ABD-İsrail eksenine karşı Rusya ile ittifakın” stratejik önemini anlatan tespitlerine şu sözlerle dikkat çekti: “Kürdistan devletinin kurulması girişiminde (ABD’ye) feci başarısızlığı getiren ve Azerbaycan topraklarını Ermenistan’tan kurtaran ABD-İsrail planına karşı Türkiye-Rusya ekseni modelini takip edeceğiz. Şimdi görevimiz bu modeli Doğu Akdeniz ve Kıbrıs'a taşımak.”

 

 

ANKARA’NIN POLİTİKASINDAN DUYULAN RAHATISZLIK

 

Türkiye’nin dış politikasından duyulan rahatsızlık, haberin solun bölümünde yapılan yorumda şöyle yansıtıldı: “Erdoğan rejiminin temel amacı, Doğu Akdeniz'de deniz sahasını tam olarak kontrol etmek ve bu bölgeden geçecek bütün gemilerin kontrolünü sağlamaktır. Kısacası Ankara, Doğu Akdeniz'de keşif ve gelecekteki madencilik operasyonlarına hazırlanırken büyük bir alana 'kilitleniyor'. Bu amaçla Almanya’nın da onayını istiyor.”

201230 IRIB RÖPORTAJ-min
201230 IRIB RÖPORTAJ-min
201230 İRAN BASINI-min
201230 İRAN BASINI-min
YUNANİSTAN BASINI-1-min
YUNANİSTAN BASINI-1-min
YUNANİSTAN BASINI-2-min
YUNANİSTAN BASINI-2-min