Doğu Perinçek'in açıklaması Rus basınında

Rusya’nın prestijli gazetelerinden Komsomolskaya Pravda, Genel Başkanımız Dr. Doğu Perinçek’in Ayasofya konusundaki açıklamasını haberleştirdi

Tarih:

Rusya’nın prestijli gazetelerinden Komsomolskaya Pravda, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in Ayasofya konusundaki açıklamasını haberleştirdi. Rus gazetesi, Perinçek’in, “Ayasofya’nın statüsünün değişmesi, Türkiye’yi uluslararası alanda müttefiklerinden uzaklaştırır ve Türkiye karşıtları bundan fayda sağlar” tespitini paylaştı. Gazete, statünün değişmesinin ardından Türkiye’ye karşı propagandanın yükseleceğine dikkat çeken Perinçek’in Türk turizminin uğrayacağı olası zararla ilgili uyarılarına yer verdi: “Yalnızca Ayasofya'ya değil, Antalya, Muğla, Kapadokya, Van’a da turist akışı kesilir. 2015’teki Rus uçağının düşmesi sonrasındaki kayıplar yaşanır” Öte yandan Kırım konusunda da Rusya Devlet H aber Ajansı Ria Novosti, Vatan Partisi’nin 10 maddelik Karadeniz - Akdeniz Dostluk ve Barış Planı’na yer verdi.

 

Ayasofya’nın müzeden camiye çevrilmesi talebi ve Kırım’ın durumu hakkında Vatan Partisi’nin görüşleri Rus basınında konuşulmaya devam ediyor. Rusya’nın prestijli gazetelerinden Komsomolskaya Pravda, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’ten Ayasofya konusunda demeç aldı. Rus gazetesi, Perinçek’in Ayasofya’nın statüsünün değişmesinin Türkiye’nin dostlarıyla arasını açacağı ve bundan Atlantik cephesinin kazançlı çıkacağı uyarısını öne çıkardı: “Ayasofya'nın statüsünde bir değişiklik Türkiye'nin uluslararası alanda yalnızlaşmasına yol açar, Ankara’yı müttefiklerinden uzaklaştırır. Türkiye karşıtı ülkeler bu durumdan fayda sağlar.”

 

 

TURİZMDE OLASI AĞIR KAYIPLAR

 

Haberde, Ayasofya’nın statüsünün değişmesiyle birlikte Türkiye aleyhine propagandanın artacağını belirten Perinçek’in Türk turizmiyle ilgili uyarısı verildi: “Günümüzde Türkiye’nin ekonomik toparlanma üzerine hesapları turizm gelirlerine bağlı. Ancak Ayasofya'nın durumundaki değişiklikle bu tür umutlar yok olur çünkü Türkiye karşıtı propaganda yükselir ve turistlerin gelmesi engellenir. Alman, Rus, Avrupalı, Çinli ve İranlı turistler uzaklaşır. Yalnızca Ayasofya'da değil, Antalya, Muğla, Kapadokya, Van'a da turist akışı kesilir. Türkiye, 2015’te Rus uçağının düşmesi sonrasındaki kayıpları yaşar.”

 

 

İBADET İÇİN AYASOFYA’NIN ÇEVRESİNDEKİ BÜYÜK CAMİİLER

 

Gazete, Ayasofya’nın camiye çevrilmesi talebinin ibadet ihtiyacıyla da açıklanamayacağını vurgulayan Perinçek’in “Ayasofya'nın tam karşısında Sultanahmet Camii var. Tepeye tırmanırsanız, Beyazıt Camii karşınızdadır. Aşağı giderseniz Nuruosmaniye Camii var.” ifadelerini aktardı.

 

 

MÜZE KALMASI TÜRKİYE’NİN SAYGINLIĞINI ARTIRIR

 

Komsomolskaya Pravda, “Ayasofya müze olarak kalmalı” diyen Perinçek’in Türkiye’nin uluslararası alandaki saygınlığına dikkat çeken sözlerini verdi: “Burası hem uluslararası hem de ulusal bir hazine. UNESCO’nun da ortak miras olarak kabul ettiği çok önemli bir kurum. Türkiye, bu ortak mirası koruyarak kendi saygınlığını artırır. Ayrıca Ayasofya camiye dönüşürse mozaikler, freskler ve heykellerle ilgili ciddi sorunlar da ortaya çıkacaktır.”

 

 

RİA NOVOSTİ’DE VATAN PARTİSİ’NİN KARADENİZ-AKDENİZ PLANI

 

Öte yandan, Rusya Devlet Haber Ajansı Ria Novosti, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba’nın Türkiye ziyareti sırasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Kırım’la ilgili sözlerini haberleştirdi. Çavuşoğlu’nun  “Türkiye Kırım’ın illegal ilhakını tanımayacak” sözlerini aktaran gazete Vatan Partisi’nin Karadeniz – Akdeniz Dostluk ve Barış planını gündeme getirdi. Rus haber ajansı, KKTC’nin Rusya tarafından tanınması önerisini de içeren planı şu ifadelerle paylaştı: “Aynı zamanda Türk Vatan Partisi,  bir kısmı Rusya'nın bir parçası olarak Kırım Yarımadası'nın tanınması olan Karadeniz-Akdeniz Dostluk ve Barış Planını sundu. Karadeniz-Akdeniz Dostluk ve Barış Planı’nın, bölgedeki ABD ve NATO üslerinin ortadan kaldırılmas ı, Abhazya'nın ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanınması, Suriye’nin toprak bütünlüğünün sağlanması ve ABD'nin Libya'daki duruma müdahalesinin sona erdirilmesi hakkında hükümler içerdiği bildirildi.”