Aliyev 100 yaşında: Türkler yeni dünyanın öncüsü

Genel Başkanımız Doğu Perinçek, Azerbaycan’ın eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in 100. doğum gününde düzenlenen törene katıldı

Tarih:

1/3
2/3
3/3

Azerbaycan’ın eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, 100. doğum gününde İstanbul’da törenle anıldı. Türkiye-Azerbaycan Dernekler Federasyonu ve İnsan Hakları Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği’nin önceki gün düzenlediği anma törenine Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve AK Parti MYK Üyesi Metin Külünk de katıldı.

 

"Halkın Adamı" vurgusu ile yapılan anma töreninde Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyon Başkanı Adalet Turan, Azerbaycan lideri Aliyev’in hayatını ve mücadelesini anlattı, Türkiye-Azerbaycan dostluğuna da vurgu yaptı. Türkiye’nin Karabağ Savaşı sürecinde Azerbaycan’a büyük destek verdiğini belirten Turan, bu desteğin Şuşa Beyannamesi’yle de tescillendiğini kaydetti.

 

 

'AVRASYA'DAN YÜKSELEN UYGARLIK'


Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de törende bir konuşma yaptı. Yeni bir dünyanın kurulduğuna dikkat çeken Perinçek, Türk devletlerinin bu süreçte öncü konumda olduğunu belirtti. Perinçek şunları söyledi:


“Azerbaycan devletinin kahraman ordusunu, kahraman lideri Sayın İlham Aliyev'i saygıyla selamlıyoruz. Sayın Haydar Aliyev, Azerbaycan'ın umumi, milli lideri, ulu önderi ve Türk dünyasının da değerli liderlerindendi. Ama o, aynı zamanda milletlerarası değeri olan bir devlet adamıydı. Kendisini ispatlamış, Sovyetler Birliği döneminde de en yüksek devlet görevlerinde bulunmuş, kendisini insanlığa kabul ettirmiş çok değerli bir liderimiz.


“Yeni bir dünya kuruluyor. Dünyanın başına bela olan, insanlığı, mazlum milletleri ezen Atlantik sisteminin sonuna geliyoruz. Avrasya'dan yeni bir uygarlık yükseliyor. Avrasya'dan yükselen bu yeni uygarlığın kuruluşunda Türkler, Azerbaycan'ıyla, Türkiye'siyle, Türkmenistan'ıyla, Özbekistan'ıyla, Kazakistan'ıyla, Kırgızistan'ıyla, Tatar'ıyla, Başkurt’uyla, Uygur'uyla öncü konumlarda olacak.

 

 

‘TARİHİ GÖREVLERE HAZIRIZ’


“Tarihten gelen birikimimizle biz, bu insanlığın başında tarihi rolleri yerine getirecek kabiliyetlere sahibiz. Türk'ü dünya tarihinden çıkarttığınız zaman tarih kalmıyor. İmparatorluklar birikimi, devlet kurma, ordu kurma birikimi, uygarlıklara önderlik etme birikimi, bize içinde bulunduğumuz yüzyıl da tarihi insanlık görevlerini vadediyor. O bakımdan dünyadaki Türkler olarak büyük görevlere hazırız. Yeni bir dünyanın kuruluşunda bu toplantımızın da çok değeri olduğunu görüyorum. Türkiye'nin, Azerbaycan'ın ve diğer Türk devletlerinin liderleri, birikimleri, mirasları, önümüzde yeni dünyanın kuruluşundaki görevlerimizle ilgili bize çok önemli ilkeler sunuyor.”

 

 

‘BATI ÇÖKERKEN DÜNYAYI
YAKMAKLA TEHDİT EDİYOR’


AK Parti MKYK Üyesi Metin Külünk de törende bir konuşma yaptı. Külünk, şu ifadeleri kullandı:


“Biz çocukluğumuzdan beri Çırpınırdı Karadeniz parçasıyla büyüdük. O parça bir müzik eseri olmanın ötesinde Türk'ün varlığına, insanlığın duyduğu hasreti ifade ediyordu. Çünkü Türk'ün ayağının, yüreğinin, aklının değdiği yerde haksızlık, adaletsizlik, sevgisizlik, muhabbetsizlik olmaz.


“Bu fotoğrafta dağılan imparatorluktan yeniden cumhuriyetimizi kuran Alparslan'dan Fatih'e, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e ve bu topraklarda ilelebet payidar olacağımız Anadolu topraklarında devletimizin devamı olan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kuvayi Milliye ruhuyla milletimizle beraber verdiği mücadelenin bu noktaya gelişimizdeki rolü şüphesiz çok stratejiktir.


“Bugün 100. doğum gününde kendisini saygıyla, rahmetle, minnetle andığımız Haydar Aliyev'le Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün mücadele kaderi birbirine çok benzemektedir. Sayın Perinçek de ifade etti. Artık çöküş sürecinde bir Batı ideali var. Çökerken Nero'nun Roma'yı yaktığı gibi dünyayı yakmak isteyen bir Batı uygarlığı var. Dünyayı yakmakla tehdit edenlerin karşısında dünyayı aydınlatacak Türk asrı müjdesi var. Bu kapılar sonuna kadar açılmıştır. Bu kapıları açan, 100. yılını kutladığımız Türkiye Cumhuriyeti devletimizin ve bu mücadelenin önderlerini saygıyla, rahmetle, minnetle anıyoruz.”


Müzik dinletisi ve İlham Aliyev’i anlatan video kliple başlayan etkinlik Türkiyem şiirinin okunması ile sona erdi.