Turgut Okyay: "Anayasa Mahkemesi yolu açık"

Genel Başkan Yardımcımız Turgut Okyay, YSK'nın kararını değerlendirdi.

Tarih:

Öcalan’ı yargılayan hakim olarak tanınan Genel Başkan Yardımcımız emekli Yargıtay Üyesi Turgut Okyay, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) kararına karşı Anayasa Mahkemesi yolunun açık olduğunu söyledi.

 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, YSK’nın halkoylamasının iptali için yapılan talepleri reddetmesini “doğ- ru bir karar” olarak değerlendirdi. A Haber yayınında açıklamalarda bulunan Bozdağ’a “CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne başvurma hakkı var mı?” sorusu soruldu. “YSK kararları kesindir ve bu kararlara karşı hiçbir merciye başvurulamaz” kuralını hatırlatan Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’ne başvurma hakkının bulunmadığını savundu.

 

Bozdağ’ın açıklamalarını Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı, eski Yargıtay üyesi Turgut Okyay’a sorduk. “Öyle şey olur mu?” diye tepki gösteren Okyay şöyle devam etti: “Referandum günü sayım yapılırken, yasa çiğnenerek karar alındı. Bu görevi suistimaldir. Yasaları çiğneyerek verilmiş bir karar hakkında, ‘kesindir’ diyerek bireysel başvuru hakkı kaldırılır mı? Diyelim ki, YSK çok keyfi bir iş yaptı. Karar kesindir diye ona uyacak mıyız? Hiç denetim olmayacak mı? Hukukun temel ilkelerine aykırı.”

 

 

‘VATAN PARTİSİ BAŞVURACAK’

 

Vatan Partisi’nin Anayayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunacağını belirten Okyay şunları söyledi: “Oy kullanmak insanın en temel haklarından biridir. Burada usulsüzlükler, yasaya aykırılıklar olmuş. Temel hakları ihlal edildiği için herkes Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapabilir. Muhtemelen Anayasa Mahkemesi şunu diyecek; ‘Yüksek Seçim Kurulu kararı kesindir. Anayasa yargısına tabi değildir.’ Bu bence yanlış. Bu temel bir insan hakkıdır. İhlal edilmiştir. Bireysel başvuru yolu açıktır. Eğer olumsuz karar çıkarsa iç yollar tükendiği için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidilir.”