Soner Polat: "Bakıri'nin ziyareti Batı'dan kopuşun göstergesi"

Genel Başkan Yardımcımız Emekli Amiral Soner Polat, İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri’nin Türkiye ziyaretini değerlendirdi.

Tarih:

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri’nin Türkiye ziyareti bölgesel işbirliği konusunda önemli mesajlar içeriyor. 25 Eylül’de Irak’ın kuzeyinde yapılması planlan ‘bağımsızlık referandumu’, İdlib’e yönelik ABD planları, Suriye’de ABD’nin desteğiyle PKK/YPG’nin ve IŞİD’in işgalini sürdürmesi gibi önemli konuların gündemde olduğu bir dönemde yapılan ziyaret, iki ülke arasında işbirliği adımı olarak yorumlandı. Genel Başkan Yardımcımız ve Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanımız Emekli Amiral Soner Polat, konuyla ilgili Aydınlık’a açıklamalarda bulundu.

 


BATI’DAN KOPUŞUN GÖSTERGESİ

 

Bu görüşme askeri ilişkiler açısından devrim niteliğindedir. Bizim görev yaptığımız dönemde değil İran Genelkurmay Başkanı bir general, amiral gelse bile çok sansasyonel bir olay olurdu. Dolayısıyla bu sıradan bir ziyaret olarak değerlendirilemez.

 

Görüşme, Türkiye’nin Batı politikalarından uzaklaştığının çok önemli bir göstergesi. Çünkü böyle bir olduğu takdirde Batı dünyasında yani ABD, AB ve NATO’da kıyamet kopardı. Kendileri her türlü ilişkileri kuruyordu ama Türkiye için kırmızı çizgi olarak görülen bir konuydu bu. Bu açıdan Türkiye’nin zincirlerini kopardığını artık bu denklemin dışına çıktığı görüyorum, bu çok önemli. Sonuçları itibariylede çok önemli olarak bunu hep birlikte göreceğiz. Ama hiçbir sonuç çıkmasa bile bu ziyaretin gerçekleştirilmesi başlı başına önemli bir olay ve mesajdır. Çünkü Türkiye önündeki sorunları ancak komşularıyla birlikte çözebilir ve şu anda da gerçek anlamda devlet olan, güçlü olan kendi ayaklarının üstünde duran komşusu İran’dır. Aynı zamanda İran sadece bir komşu değil bölgesel güç merkezidir. Bu çervede baktığımızda bu ziyaretin İdlib-Afrin denkleminin konuşulduğu dönemde gelmesi, 25 Eylül’deki ‘Barzanistan’ referandumunun hemen öncesinde yapılması son derece anlamlı. Bu ziyaret cesaretlerini kıracaktır. Demekki artık bölgesel meseleler iki ülke arasında birinci elden konuşulmaya, tartışılmaya başlandı. Eğer Türkiye ve İran bu işbirliğini PKK’yla mücadele zeminine yönlendirirse ABD’nin bütün desteğine rağmen çok kısa süre içinde PKK’da önemli çözülmeler başlar.