Perinçek'ten Macron'a hukuk dersi

Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanı Adayımız Doğu Perinçek, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Ermeni Soykırımı açıklamalarını değerlendirdi

Tarih:

Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanı Adayımız Doğu Perinçek, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un dün Fransa'da, 'Ermeni soykırımını anma günü' ilan edileceğini belirtmesi ve Ermeni Soykırımı'nın tanınması için bu durumu parlementoda yeniden gündeme getireceklerini ifade etmesine tepki gösterdi.

 

Perinçek, devlet adamları, parlementolar ve belediyelerin soykırım hakkında karar veremeyeceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

 

"Soykırım hakkında hüküm verecek tek yetkili merci yetkili mahkemelerdir. O yetkili mahkeme de ya eylemin işlendiği yerdeki yetkili mahkemedir ya da uluslararası yetkili ceza mahkemesidir."

 

Diğer yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Macron'un sözde Ermeni Soykırımı iddialarını tekrar ele alacaklarına yönelik açıklaması için şu sözleri kullandı:

 

"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Doğu Perinçek, İsviçre kararı açık ve nettir. AİHM kararı iç hukukun üstündedir. Bunların tekrar gündeme gelmesi iç politikaya yöneliktir."

 

 

'POLİTİKACILAR KARAR VEREMEZ'

 

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun açıklamaları çerçevesinde görüşlerini aldığımız Vatan Partisi Genel Başkanı Perinçek'in Macron'a mesajı netti: "Macron, AİHM kararına göre tamamen hukuk dışı bir açıklamada bulunmuştur. Artık Ermeni Soykırımı iddiası uluslararası hukuk açısından bitmiştir. Tekrar ediyorum kökten bitmiştir. Ermeni Soykırımı iddiası artık öne sürülemez. Özellikle devlet adamları, parlamentolar ve belediyeler gibi ciddi kurumlar bu tür iddialarda bulunamaz."

 

Perinçek yaptığı açıklamanın gerekçesini ise şu şekilde özetledi:

 

"AİHM kararına göre, soykırım hakkında hüküm verecek tek yetkili merci yetkili mahkemedir. O yetkili mahkeme ise ya eylemin işlendiği yerdeki yetkili mahkemedir ya da uluslararası yetkili ceza mahkemesidir. Ve yine AİHM diyor ki 1915 olayları hakkında ne bir türk mahkemesinin ne de uluslarası bir ceza mahkemesinin soykırımı suçu işlendiğine dair bir kararı yok, soykırım yok."

 

İşte, Perinçek'in açıklamasından satır başları:

 

 

'AİHM, ÜÇ KARAR VERDİ'

 

"Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Ermeni Soykırımı ile ilgili yapmış olduğu açıklama hukuk dışıdır. Macron tarafından yapılan bu açıklama uluslararası hukuka temelden aykırıdır. Fransa için de bağlayıcı olan Avrupa hukukunun hiçe sayılmasıdır. AİHM, Ermeni Soykırımı iddiasıyla ilgili üç ayrı karar verdi. Birinci karar, 13 Aralık 2013 tarihinde Perinçek- İsviçre Davası AİHM 2. Dairesi'nde karara bağlandı. İsviçre devletinin bizim lehimize verilen bu karara itiraz etmesi üzerine AİHM Büyük Dairesi, 15 Ekim 2015'te bir kez daha İsviçre karşısında Perinçek'i haklı buldu. Üçüncü olarak ise geçen ay yine AİHM, Ali Mercan, Hasan Kemahlı ve Ethem Kayalı ile İsviçre arasındaki davada Vatan Partisi yöneticileri olan Ali Mercan ve arkadaşlarını haklı buldu.

 

 

'YAHUDİ SOYKIRIMI'NA BENZEMİYOR'

 

Bu üç kararında AİHM şu saptamada bulunuyor: 1915 olayları Yahudi Soykırımı'na benzemiyor. 1915 olayları ile "Holokost" denilen Yahudi Soykırımı olaylarının içine konamaz. Yahudi Soykırımı hakkında bir mahkeme kararı var. 1915 olayları hakkında ise soykırım işlendiğine dair bir mahkeme kararı yok. Bu nedenle 1915 olaylarının soykırım olduğu iddia edilemez.

 

AİHM'in bu kararı bize yalnız "Ermeni Soykrımı emperyalist bir yalandır" diye konuşma özgürlüğü vermiyor. Bu onun ötesinde bir karardır. Hem 'Yalandır' deme özgürlüğünü güvence altına alıyor hem de kararın gerekçesinde 1915 olaylarının holokost ile yani Yahudi Soykırımı ile aynı olmadığını belirtiyor. Böylelikle AİHM, 1915 olaylarının bir mahkeme kararıyla saptanmadığına dikkat çekiyor. O nedenle mahkemenin bu kararı 1915 olayları hakkında soykırım hükmü veren konuşmalarında tamamen boşlukta olduğunu tespit etmiş oluyor.

 

 

'MACRON ÜLKESİNİN MAHKEMESİNİ TANIMIYOR'

 

Macron hukuk dışı bir konumdadır. Kendisi Fransa'nın Anasaya Mahkemesi kararlarına bile hürmet etmiyor. Çünkü Fransa'nın Ermeni Soykırımı'nın tanınmasına karşı kararları var. Bu yüzden Macron kendi Anayasa Mahkemesi kararıyla da tamamen karşı karşıya gelmiştir.

 

 

'KARARLARI DEĞERLENDİRMEMİZ GEREKİYOR'

 

Türkiye'nin AİHM tarafından verilen bu üç kararı çok iyi değerlendirmesi gerekiyor. Bu üç karar Dışişleri Bakanlığı'nı da uyarmaktadır. Bunların gerektiği zaman uygulanması, kullanılması gerekmektedir. Vatan Partisi bu meseleyi kökten çözmüştür. Artık, Ermeni Soykırımı diye bir iddia ortaya sürülemez.

 

 

'MACRON'UN TAVRININ NEDENİ AFRİN HAREKATI'

 

Macron'un bu tavrının esas sebebi Türkiye'nin şu anda Afrin'e yönelik başlattığı harekattır. Türkiye Zeytin Dalı Harekatı ile emperyalist planları bozmaktadır. Türkiye, Suriye, Irak, İran ve Rusya hem Irak'ın kuzeyinde hem de şimdi Suriye'nin kuzeyinde emperyalist planları bozguna uğratmaktadır. Macron'un telaşı da buradan kaynaklanıyor."