Beyazıt Karataş, ABD-Türkiye gerilimini değerlendirdi

Genel Başkan Yardımcımız Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, ABD ve Türkiye arasındaki gerilime ilişkin açıklamalarda bulundu.

Tarih:

Cumhurbaşkanlığı korumalarının kullanması için ABD ile yapılan silah anlaşması, ABD Başkanı Donald Trump yönetimi tarafından geri çekildi. ABD’de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan karara tepki gösterdi. Kararı Aydınlık’a değerlendiren Genel Başkan Yardımcımız Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, yaptırımların artabileceğini, Türkiye’nin önlem alması gerektiğini söyledi.

 

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, önceki gün kongreye verdiği silah satış bildirisini geri çekmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın korumalarının kullanması için bu yılın başında ABD’li bir silah şirketi ile yapıldığı söylenen 1.2 milyon dolar değerindeki yarı otomatik silah satış anlaşması rafa kalkmış oldu.

 

 

ERDOĞAN’DAN TEPKİ

 

ABD’de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu gelişmeyi, Amerikan PBS kanalına verdiği mülakatta değerlendirdi. Trump yönetiminin silah satış tasarısını geri çekme kararına inanamadıklarını söyleyen Erdoğan, ABD yönetiminin YPG’ye yaptığı silah yardımını hatırlatarak, “Biz paramızla sizlerden silah alamazken siz niçin parasız olarak bu terör örgütlerine bu silahları veriyorsunuz (...) Biz bu sorularımızın cevabını bulamadığımız için stratejik ortak olarak bundan üzüntü duyuyoruz” dedi.

 

 

‘YAPTIRIMLAR ARTABİLİR’

 

Genel Başkan Yardımcımız Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, Trump’ın aldığı kararı Aydınlık’a değerlendirdi. Karataş, “Trump, Erdoğan’ın daha önceki ziyaretinde PKK/PYD’ye silah sevkıyatı ile ilgili kararnameyi imzalamıştı, şimdi de Erdoğan’ın korumaları için yapılan silah anlaşmasını geri çekti” diyerek iki önemli adıma dikkat çekti ve şunları ekledi:

 

“Diyelim ki ABD, silah ambargosuna gidecek. Türkiye’nin elinde seçenek çok; kapatırsın İncirlik Üssü’nü ABD’lilere, Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü’ndeki ABD’lileri atarsın, Kürecik Radar Üssü’nü de kapatırsın olur biter. Bu kolay bir süreç. Ama ilerde F-16’ların parçaları ve kullandığı muhimmat ile ilgili ambargo koyarsa bizi can alıcı noktada ilgilendirir. O bu adımı atarsa sen de yukarda bahsettiğimiz adımları atarsın. Diplomasi de bazı mesajlar son aşamaya gitmeden adım adım yapılır. Ben kısa vadede o aşamaya gideceğini zannetmiyorum, çünkü Suriye ve Irak’ta devam eden süreç ABD’yi Türkiye’deki üslere mecbur bırakıyor. Çünkü burası güvenli bir yer.

 

Bu aşamada Zarrab davasıyla ilgili Zafer Çağlayan’la başlayan ve muhtemelen diğer bakan ve bazı isimlerin de olduğu dosya da Trump’ın elinin altında bekliyor. Kademe kademe Türkiye’ye şantaj uyguluyor. Bu süreçten sonra uzun vadede ABD senatosunda büyük oranla Türkiye’ye herhangi bir silah satış onayının geçmeyeceği de belli oldu. Daha küçük silahların bile tasarısını geri çeken ABD hükümeti daha önemli silahların; lazer güdümlü füzelerin veya daha büyük uçak parçalarını senatodan geçirmeyecektir. Türkiye’nin buna karşı küçük adımlardan başlayarak hazırlık yapması gerekmektedir.”