Hasan Korkmazcan: Nereden emir alarak bu işlere kalkışıyorlar?

Genel Başkan Yardımcımız Hasan Korkmazcan Ulusal Kanal’da Halil Nebiler’in sunduğu Televizyon Gazetesi programına konuk oldu.

Tarih:

Siyasette vekil transferleri tartışmalarını değerlendiren Korkmazcan, "CHP genel başkanı son demecinde yeni kurulan partilere kurulan kumpası bozmak benim boynumun borcudur diyor. Nasıl bir kumpastan ve borçtan bahsediyor anlamış değilim. Sayın Kılıçdaroğlu kumpaslar konusunda duyarlılık göstermek istiyorsa öncelikle Deniz Baykal’a karşı kurulan kaset kumpasını aydınlığa çıkarması gerekirdi. Vekil transferleri meselesi hatıladığım kadarıyla 1950’li yıllarda başladı. O dönem Demokrat Parti'den ayrılan bir grup Hürriyet Partisi'ni kurdular. 1957 seçimlerini takip eden günlerde muhalefet cephesi oluşsun diye bu grup CHP’ye destek vermişti. Demokrat Parti'de buna karşın Vatan Cephesi'ni kurmuştu. Demokrasimizde ilk yozlaşma belirtisi bu dönemde oldu. İktidarla mücadele için bir takım unsurlar bir program koymadan harekete geçtiler. Daha sonra 1961 yılında CHP öncülüğünde Adalet Partisi, Yeni Türkiye Partisi ve Millet Partisi bir koaolisyon kurdular. Bu koalisyonda da bakanlıklar arasında geçişgenlikler olmuştu. Daha sonra 1969 yılında Adalet Partisi içerisinde bir fikir ayrılığı belirdi. 1946’da Demokrasi Hareketi'ni başlatmakla övünen partinin içinde bizim partimiz geçmişi bıraksın artık Demirel’in partisi olsun dediler. Biz bu görüşlerle parti içinde mücadele ettik ancak 71 vekil ile partiden ayrılmak zorunda kaldık. Daha sonra bu hareket 41’ler adıyla anıldı. Demirel’de bizim boşluğumuzu doldurmak için Birlik Partisi’nin 12 vekilini transfer etti. Güneş Motel olayı ise 12 Eylül darbecilerinin Amerikancı bir yönetim kurmak isteyenlerin en önemli gerekçelerinden biri oldu. O dönemde anarşi her gün can alıyordu. Biz istiyorduk ki anarşiye karşı geniş bir hükümet kurulsun. Birleştirici çabalarımız sonucu Ecevit ve Türkeş koalisyon kurmaya sıcak baktılar. O hükümet kurulabilseydi Adalet Partisi'nden de 70-80 vekil arkadaşımız anarşi ve krizin son bulması için destekleyeceklerdi hükümeti. 

 

Ancak rahmetli Ecevit hükümet kurmak için gerekli olan 12 eksik vekilini tamamlayınca acil hükümet kurma yoluna gitti. Güneş Motel hükümeti olarak anılan bu olaydaki 12 vekili de bakan yaptı. Bu hükümet kavramını ortadan kaldıran bir olaydı. O hükümetin başarısız olacağı ilk günden itibaren belliydi.Bu hükümetler itibarsız doğdular ve Türk demokrasisine büyük zararlar verdiler. Bugün Türkiye, dünya sistemindeki mevcut kriz nedeniyle çok büyük bir fırsat yakaladı. İnsanlık değerlerinden uzak sadece kar ve günlük çıkara dayalı bu sistem çöküyor. Türk milletine burada çok büyük görevler düşüyor. Bundan sonra daha barışçıl ve dayanışmacı bir dünya kurulacak ve Türkiye burada bir numaralı rolü oynayacak. Bugün biz yeni parti kurduk diye ortaya çıkanların bu işe öncülük etmeleri mümkün değildir. Bunlar kendilerinin ve Türk milletinin onurunu koruyamamışlar. Bunlara yol açanlar nereden emir alarak bu işlere kalkışıyorlar. Önce bunu açıklamaları lazımdır." dedi.