Av. Nusret Senem anlattı: HDP neden kapatılmalı?

Genel Başkan Yardımcımız Avukat Nusret Senem, Vatan Partisi’nin 'HDP Kapatılsın' başvurularını anlattı.

Tarih:

Vatan Partisi’nin HDP’nin kapatılması talebiyle 2015 yılından beri 4 kez Yargıtay Başsavcılığına dilekçeler verdiğini söyleyen Senem, "İlki 18 Ocak 2015 tarihinde yapıldı. 2018 yılında yapılan başvurular HDP’nin gençlik kollarının ve çeşitli il örgütlerinin PKK’yı öven, Abdullah Öcalan’ı öven, Kürdistan’ı kuracaklarını ilan eden çalışmaları ile ilgiliydi. Bunlardan biri HDP gençlik kollarının Diyarbakır’da yapmış oldukları bir kongrede Kürdistan kuruluncaya kadar mücadele edeceklerini ifade eden açıklamalarıydı. O toplantıda milletvekilleri ve çok sayıda yöneticileri de vardı. Türkiye Cumhuriyetini birliğini ortadan kaldırmaya yönelik bu faaliyetlerine karşı HDP kapatılsın başvurusunda bulunduk. 2019 yılında Hacire Anka’nın HDP İl örgütünün önünde yapmış olduğu eylemle başlayan Diyarbakır annelerinin eylemi dolayısıyla bir başvuruda bulunduk. Biliyorsunuz o eylemde açık olarak çocuklarını dağa gönderenin, PKK’ya gönderenin HDP’nin olduğunu ilan ettiler. Bu sözleri ve feryatlarını dayanak göstererek en son başvurumuzu yaptık." dedi.

 

HDP’nin kapatılmasıyla ilgili yaptıkları başvuruların yasal dayanaklarını anlatan Av. Senem, "Anayasamızın 68. maddesinin 4.fıkrası siyasi partilerin tüzük, program ve eylemleri devletin bağımsızlığı ve ülkenin, milletin bölünmez bütünlüğüne aykırı olamaz der. Siyasi partiler kanununun 101. Maddesi ise Anayasanın 68/4.fıkrasına aykırı eylemlerin odağı haline gelmesi halinde siyasi partinin temelli kapatılacağını öngörüyor. Anayasa mahkemesinin HADEP ile ilgili vermiş olduğu kararda bu gerekçelere dayalı olarak HADEP’in terör eylemlerinin odağı haline geldiği gerekçe göstererek kapatma kararı almıştı. HDP’nin eylemleri artık HADEP’in eylemlerini fersah fersah, yüzbinlerce kez aratır hale gelmiş durumda. Dolayısıyla bu partinin parlementoda bir meşruiyeti yoktur. Bu partinin kapatılması zorunludur." ifadelerini kullandı.

 

CHP ve İYİP’nin HDP ile ittifakına dikkat çeken Senem, "CHP ve İYİP’in Yargıtay’a HDP’nin kapatılması ile ilgili başvuru yapmıyor bütün suçu yargıtaya atmaya çalışıyorlar. HDP’nin bütün bu suçlarını görmüyorlar mı neden sorumluluklarını yerine getirip siyasi partiler kanunun 101. Maddesinin kendilerine yükledikleri sorumluluğu neden yerine getirmiyorlar açıklasınlar. Biz Vatan Partisi olarak sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz başta hükümet olmak üzere CHP ve İYİP’den bu sorumluluklarını yerine getirmelerini öneriyoruz." diye konuştu.