Yurtdışı Temsilciliğimizden Avrupa ülkelerine çağrı

“ABD’nin korsanlığını yapmaktan vazgeçin!”

Vatan Partisi Yurtdışı Temsilcisi Ali Mercan, İrini operasyonu bahanesiyle Türk gemisinin hukuk dışı aranmasına karşı bir açıklama yaptı. Mercan, “Türkiye’ye yönelik korsanca saldırılara 'Hayır' diyoruz. Avrupa devletleri, ABD’nin saldırgan politikalarının aleti durumuna düşmüştür. İtalya’nın eski Genelkurmay Başkanı Luigi Pinelli’nin ‘Akdeniz’de Türkiye ve Rusya’nın etkisi artıyor’ sözleri korsanlığın nedenini ortaya koyuyor. Türkiye’den acilen özür dilenmelidir.” dedi. Mercan, Avrupa’daki Türkleri, protesto eylemleri yapmaya çağırdı.

Akdeniz’de Türk gemisine yapılan hukuksuz ve kışkırtıcı nitelikteki arama uygulamasına Vatan Partisi Yurtdışı Temsilciliği’nden tepki geldi. Vatan Partisi Yurtdışı Temsilcisi Ali Mercan, yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi: “Türkiye’nin 'Roseline A' adlı yardım malzemesi taşıyan gemisi, Akdeniz’de kanunsuz olarak durdurularak arandı. Gemi, Türk bayrağı ile seyretmektedir. Türkiye’nin izni olmadan aranamaz. Buna rağmen aranmıştır. Bu arama, bütünüyle hukuksuzdur ve korsanlıktır!”

“ABD’NİN DEĞİL KENDİ HALKINIZIN ÇIKARINI DÜŞÜNÜN”

Mercan, Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye karşı bu vahim uygulamasının, ABD’nin etkisiyle yapıldığına dikkat çekti: “ABD Başkanlığına seçilen Biden’in Avrupa’yı arkasına alarak Türkiye’ye karşı saldırma politikaları çıkmaz sokaktır. AB’nin, Rusya vb. ülkelere karşı uygulamaya çalıştığı yaptırımlar hep kendisine dönmüştür. Avrupa Birliği ve Avrupa ülkeleri ABD’nin değil kendi ülkelerinin ve halklarının çıkarını düşünmek zorundadır. Avrupa ülkelerinin ABD’nin korsanlığını yapmasını asla kabul etmiyoruz!”

TÜRKİYE’NİN MEŞRU LİBYA SİYASETİ

Doğu Akdeniz’de ve Libya meselesinde Türkiye’nin egemenlik hakları çerçevesinde mücadele yürüttüğünü belirten Mercan şöyle devam etti: “Bu korsanlık olayının arkasındaki gerçek şudur: Türkiye, bölgede deniz gücü olarak da atılım içindedir. Mavi Vatan sularında hakkı olan arama tarama faaliyetlerini yürütmektedir. Bilindiği gibi, Türkiye - Libya Deniz Yetki Alanları Anlaşması, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da tescil edildi. Türkiyemiz, Libya’nın BM tarafından da tanınan, meşru hükümetinin başta insani ihtiyaçlar olmak üzere her türlü yardım talebinin yerine getirilmesinde Libya Hükümeti ve halkı ile birliktedir.”

ESAS NEDEN: DOĞU AKDENİZ’DE TÜRKİYE – RUSYA AĞIRLIĞI

Mercan, Batı’nın esas korkusunun Doğu Akdeniz’de yükselen Türkiye – Rusya ağırlığı olduğunu kaydetti: “İtalya’nın eski Genelkurmay Başkanı Luigi Pinelli Mantelli, ‘Batı ve Almanya Akdeniz’deki etkisini kaybetme tehdidi altındadır. Akdeniz’de Rusya ve bununla birlikte Türkiye’nin etkisi hâkim olmaktadır.’ dedi. Mantelli’nin bu tespiti korsanlığın sebebini de ortaya koymaktadır.”

“ALMANYA’NIN DA KATILMASI”

Almanya’nın da operasyona katılmasının önemli olduğunu belirten Mercan, Berlin açısından bu durumun çelişkili olduğunu ifade etti: “Burada en beklenmedik durum, Almanya’nın bu eyleme katılmasıdır. Korsanlık üzerine Almanya başta olmak üzere, Avrupa Birliği (AB) içinde bir tartışma başlamıştır. Federal Almanya Meclisi’nde bazı milletvekilleri ‘Türk gemisi aramayı engellemeye çalıştı’ gibi yalanlara sarılırken; AB Komisyonu sözcüsü Peter Stano ‘Gemideki bayrağın bağlı olduğu ülkenin izni olmadan arama yapılamaz’ şeklinde açıklama yaptı. Almanya gibi büyük, devlet geleneği olan bir ülkenin bu korsanlık faaliyetine katılması hiçbir gerekçeyle izah edilemez.”

“ALMANYA VE AB, TÜRKİYE’DEN ÖZÜR DİLEMELİDİR”

Mercan, Avrupa’daki Türklere eyleme geçme çağrısında bulundu: “Almanya ve AB Türkiye’den acilen özür dilemelidir. Avrupa’da yaşayan 5 milyon vatandaşımıza ve Avrupa kamuoyuna sesleniyoruz. Türkiye’ye yönelik korsanca saldırılara hayır diyoruz. Avrupa devletleri, ABD’nin saldırgan politikalarının aleti durumuna düşürülmüştür. Avrupa, bu siyasetten acilen vazgeçmelidir.”

EYLEM ÇAĞRISI

“ABD’nin saldırılarına karşı başta Almanya olmak üzere, dünyanın her yerinde mücadele edeceğiz. Bütün vatandaşlarımızı, demokratik kitle örgütlerimizi, Almanya ve AB’yi, buralardaki politika merkezlerini basın açıklamalarıyla protesto etmeye, sosyal medyadan protesto yağmuruna tutmaya çağırıyoruz.”

“Emperyalizm destekli Hafter ve çetesine karşı vatanlarının birliğini, bağımsızlığını savunan Libya Hükümetini ve halkını selamlıyoruz. Hafter’in yenilgisinin önüne, hiçbir korsanlık faaliyeti ile geçemezler. Türkiye, korsanca saldırılara asla pabuç bırakmayacaktır!”