Vatan Partisi MKK Üyesi Em. Tuğgeneral Levent Ersöz

İç Güvenlik Yasası’yla Jandarma, Silahlı Kuvvetlerden Koparılıp, Sivilleştiriliyor

Tarih:

Vatan Partisi üyesi emekli Jandarma Subayları bugün Parti’nin Genel Merkezi’nde yaptıkları basın toplantısı ile İç Güvenlik Paketi kapsamında Jandarma’nın siyasi iktidarın emrine sokulmasını değerlendirdiler. Emekli subaylar adına açıklamayı yapan Em. Tuğgeneral Levent Ersöz’ün açıklamaları şöyle: 

 

Yasalaşan İç Güvenlik paketi ile yeni demokrasinin bir adımını daha yaşıyoruz. Valiler İl Jandarma Komutanı oluyor.

 

İnsan hak ve özgürlüklerine darbe vuran bu paket, kanun ordusu olan Jandarma teşkilatının temel niteliklerini de zedelemektedir.

 

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Her zaman yurt, ulus ve Cumhuriyete aşk ve sadakatle bağlı, tevazu, fedakârlık ve feragat örneği bir kanun ordusu” olarak tanımladığı Türkiye Cumhuriyeti jandarmasının siyasallaştırılmasına adım atılmıştır.

 

Bu paketle Jandarma Genel Komutanı’nın karargâhında, birlikte çalışacağı kadrosunu oluşturması engellenebilecektir.

 

Teşkilatın en büyüğünden en küçük seviyedeki komutanına kadar tüm kademelerin emir komuta ve disiplini tesis etme yetkileri elinden alınmaktadır.

 

Atama, sicil, cezalandırma, izin, işten el çektirme ve denetleme yetkilerinin mülki amirlere verilmesi jandarmanın polisleştirilerek siyasi iktidara göbekten bağlanmasıdır.

 

Bu düzenleme ile yurt dışında görev yapan personelin görevden uzaklaştırılmasına yönelik ifade, iktidarın maksadının il hudutları içerisinde sivil otoritenin ve denetimin güçlendirilmesi hedefinin olmadığını ortaya koymaktadır.

 

İçişleri Bakanı’nın atama yetkisinin verilmesi, personelin siyasal aktörlerle ilişkiye girme ihtimalini ortaya çıkarabilecektir. Bu durum, personelin siyasal kutuplaşmasına suçun önlenmesi, işlenen suçlara müdahalede insan hak ve özgürlüklerine yönelik uygulamalarda ihlallerin artışına neden olabilecektir.

 

İçişleri Bakanı’nın yetkilerinin valilere bırakılmasına imkân getirilmesi, Jandarmanın askeri kolluk kuvveti olma özelliğini yitirmesine neden olabilecektir.

 

Bu paket, Jandarmanın sivilleştirilmesi yönünde atılan ilk adımdır.

 

Bunu takip edecek adım, Jandarmanın insan kaynaklarının yetiştirilmesinin Türk Silahlı Kuvvetleri’nden kopartılması olacaktır. Böylece iktidarların alternatif silahlı gücü yaratılabilecektir.

 

Yapılan düzenlemeler iktidar tarafından yürütülen açılım sürecinde bölücü terör örgütü ve irticai odaklara karşı yıllardır başarıyla mücadele eden Jandarmayı etkisizleştirmek adına yapılmaktadır.

 

Tüm bu düzenlemelerle AK Jandarmanın oluşturulması hedeflenmektedir.