Çipras’a Çağrı: “Ege'yi Dostluk Denizi Yapalım”

Genel Sekreterimiz Dr. Serhan Bolluk, Yunanistan Başbakanı Sayın Aleksis Çipras’ın Türkiye ziyareti ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Tarih:

Genel Sekreterimiz Dr. Serhan Bolluk, Yunanistan Başbakanı Sayın Aleksis Çipras’ın Türkiye ziyareti ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Bolluk’un açıklaması şöyle:

 

Yunanistan Başbakanı Sayın Aleksis Çipras, bugün Ankara’da. Sayın Aleksis Çipras, daha önce, “Ege Denizi balıklara ait olmalı” demişti.  Ege Denizi’nde dostluğun hayat bulması, Yunanistan tarafından anlaşmalara aykırı olarak işgal edilen ve silahlandırılan 152 ada ve adacığın boşaltılması ile mümkündür.

 

Bu ada ve kayalıklar, AKP Hükümeti tarafından Yunanistan’a fiili olarak terk edilen Ege Denizi ve Akdeniz’de stratejik öneme haiz vatan topraklarıdır. Bu toprakların işgali Türkiye’yi Ege Denizi’ne çıkamaz hale getirmektedir.

 

Sayın Çipras, eğer Ege’yi dostluk denizi yapmak istiyorsa, öncelikle bu adalardaki işgale son vermelidir.

 

Bunun yanı sıra Yunanistan, 1994’te “Pontus Rum Soykırımı”nı parlamento oylamasıyla kararlaştırmıştır. Yunanistan Din ve Eğitim Bakanı Nikos Filis,  Kasım ayı başında yaptığı açıklamayla, bu parlamento kararını eleştirerek,  Osmanlı hükümetlerinin ve Cumhuriyet’in ilk hükümetlerinin bölgeyi “Hristiyan unsurlardan temizlediğini, ancak bunun bilimsel olarak bir soykırım oluşturmadığını” söylemiştir.

 

Vatan Partisi olarak emperyalizme, yani bizi birbirimize düşüren kuvvetlere karşı Türkiye ve Yunanistan’ın birliğini her zaman savunduk.

                 

Bugün Ankara’yı ziyaret etmekte olan Sayın Çipras’tan, dostluğun ilk adımı olarak Din ve Eğitim Bakanı Nikos Filis’in de yanlışlığını belirttiği bu parlamento kararının kaldırılması için Yunanistan Parlamentosunda adım atmasını bekliyoruz.

 

Bugün Sayın Çipras’la görüşecek olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbabakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü fiilen ihlal eden Ege adalarını işgal konusunu Sayın Çipras’a hatırlatmalıdır. Türkiye, bir karış vatan toprağının işgalini göz yumamaz. Türkiye, soykırım kararlarının parlamento kararı olarak durmasını görmezden gelemez.

 

Biz Vatan Partisi olarak, Ege adalarının işgalini asla tanımıyoruz ve tanımayacağız. Dostluk karşılıklı toprak bütünlüğüne, eğemenliğe ve milletlerin karşılıklı çıkarına uymakla mümkündür. Yunan Parlamentosunda alınan “Soykırım kararı”nın da AİHM’in kararına uyularak kaldırılması için haklı mücadelemizi sürdüreceğiz.  

 

Türk Milleti Sayın Aleksis Çipras’tan dostluğun gereği olarak bu iki konuda adım atmasını beklemektedir.