Tarihi bir olaydır. Hürriyet gazetesi dışında rastlamadım (19 Nisan 2011). Asıl hayretim Aydınlık ve Ulusal Kanal’a. Onlar da bu çok önemli haberi atladılar.
Fransa’nın Özgürlük Kararı
Fransa Senatosu Anayasa Komisyonu, sözümona “Ermeni soykırımını inkâr” edenlerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısını oybirliğiyle reddetti. Komisyon, bu konunun gündeme dahi alınamayacağı görüşünde… Çünkü tarih biliminin alanına giren bir konuyu yasama organları karara bağlayamaz. “Ermeni soykırımı” iddiaları, bütünüyle bilimsel araştırma ve tartışma özgürlüğü kapsamındadır.
Burası tarih kürsüsü mü?
Fransa Senatosu Anayasa Komisyonu kararını okuyunca, Lozan Polis Mahkemesi’nde üç gün süren tartışmayı hatırladım. Mahkemeye “Yasama organları ve yargının, tarihi olaylar üzerine kararlar vermeyeceğini” hatırlatmıştık. “Burası Mahkeme mi, yoksa tarih semineri mi” diye sormuştuk. Avrupa, yeniden Ortaçağ’ın “cadı avcıları” zamanına dönmüştü.
Abdullah Gül-Tayyip Erdoğan’ın planı bozuldu
Fransa Senatosu Anayasa Komisyonu, bilimsel araştırma ne düşünceyi açıklama özgürlüğü konusunda tarihsel bir karar vermiştir.
Bu karar, Abdullah Gül-Tayyip Erdoğan yönetiminin planlarını da bozmuştur. BOP Eşbaşkanlığı, bugüne kadar Ermeni soykırımı yalanının Avrupa’da kabul edilmesi için çalıştı. ABD ve Avrupa’nın ısrarlı tutumlarına dayanarak Türkiye kamuoyuna boyun eğdirmesini tasarlamışlardı. “ABD ve Avrupa’nın kararları böyle, yapacak şey yok” diyeceklerdi.
Tayip Erdoğanlar, Talat Paşa Komitesi’nin Lozan’da, Berlin’de, Paris’te, ABD’de, Azerbaycan’da ve dünyanın her yerinde yürüttüğü mücadeleyi arkadan vurdular. Bu ihanetleri, “Ermeni Sorununda Strateji ve Siyaset” başlıklı kitabımda belgeleri ve kanıtlarıyla anlatılmaktadır.
Tayip Erdoğan yönetimi İsviçre’yi Türkiye karşıtı tavra yönlendirdi. Fransa’nın kararı, çok önemlidir. Aslında benzer kararı, Talat Paşa Komitesi’nin 21–24 Temmuz 2005’teki eylemlerinden sonra İsviçre Senatosu’nun Uluslar arası Komisyonu da almış ve Milli Meclis’te kabul edilmiş olan Ermeni soykırımı kararını temelli gündemden kaldırmıştı.
Arkasından İsviçre Adalet Bakanlığı, soykırımı inkârı cezalandıran hükmü kaldırmak üzere bir komisyon kurdu. Benim açıklamalarım hakkında da Lozan Sorgu yargıçlığı başlangıçta kovuşturmaya yer olmadığı kararı vermişti. Ancak ABD ve Tayip Erdoğanların müdahalesiyle İsviçre tavır değiştirdi. Bu müdahaleyi İsviçre Bakanı Bloch, İsviçre devlet televizyonundan açıkladı. Lozan Mahkemesinin hükmü üzerine gazetecilerin “Türkiye hükümeti nasıl bir tepki gösterir” sorusuna şu cevabı verdi: “Türkiye hükümetinden Adalet Bakanı Çiçek yargılama sırasında buradaydı. Kendisiyle görüştük. Sorun çıkmayacak. Doğu Perinçek Tayip Erdoğan hükümetinin çok sert bir muhalifi.” Görüntüleri Ulusal Kanal göstermeli.
Arkasından Tayip Erdoğan ile Ermenistan hükümeti arasında ABD’nin patronluğundaki gizli görüşmeler İsviçre’de başladı.
Talat Paşa Komitesi’nin Fransa’daki mücadelesi
Talat Paşa Komitesi, “Ermeni soykırımını inkâr” edenlere ceza öngören yasa önerisi, Fransa Meclisi’ne gelince büyük bir mücadele başlattı. 14 Nisan 2007 günü Paris’te büyük bir kitlesel toplantı düzenledi.
Fransa’nın büyük yazar ve aydınlarından Jean Thibaux, Lozan Mahkemesi’ne gelerek bilirkişilik yaptı ve Ermeni soykırımının yalan olduğunu bütün dünyaya haykırdı. Hatta bu yalanların Fransa Meclisi tarafından kabulü halinde Fransa’yı terk edeceğini ilan etti.
Talat Paşa Komitesi, Fransa’da bütün Meclis üyelerine Kaçaznuni, Lalayan, Miyasnikyan, Klimyan gibi Ermeni siyaset adamı ve tarihçilerinin kitaplarını Fransızca ve İngilizce olarak dağıttı; görüşmeler yaptı.
Yine Talat Paşa Komitesi Fransız tarihçileri ve aydınları ile görüşmeler yaptı.
Fransa’nın bilim namusu olan tarihçileri bir bildiri yayımlayarak, Ermeni soykırımı iddialarının bilimin konusu olduğunun ve yasama organını tarafından karara bağlanamayacağını ilan ettiler.
Talat Paşa Komitesi’nin kolu, Paris’te Fransız Milli Meclisi önünde çadırlar kurdu; eylemler yaptı. Sevr Meydanı’ndaki anıtın önünde yapılan eylemlerin bazılarında ben de bulundum.
Fransa Senatosu Komisyon Kararı, kuşkusuz Fransa’nın kararıdır. Ancak bu kararın alınmasında, Talat Paşa Komitesi’nin yıllardır Fransa’da yürüttüğü aydınlatma çabası ve mücadelenin büyük katkısı oldu.
Avrupa’nın Talat Paşa Komitesi’ni bertaraf etme kararı bozguna uğradı
Avrupa Parlamentosu, 2006 yılı Eylül ayında karar alarak, Tayip Erdoğan yönetimine Talat Paşa Komitesi’ni bertaraf etmesi talimatını vermişti.
Bu talimat uygulandı. Ergenekon tertibinin hedef aldığı güçlerden biri de, Talat Paşa Komitesi’dir. İddianamede bu düşmanlık uzun uzun anlatılır.
Ama ne oldu?
Talat Paşa Komitesi’nin görüşü, Fransa Senatosu’nun görüşü oldu.