Doğu Perinçek: Strateji nasıl kurulur

Eğer Üreten ve Birleşen Türkiye programını amaçlıyorsanız, Atlantik Sistemi içinde bunu başarma şansınız bulunmuyor.

Gazetelerde ve televizyonlarda güvenlik stratejisi üzerine tartışmalar oluyor. Kuşkusuz Türkiye gündeminin dayattığı konular bunlar. O nedenle çok yararlı.

 

Bu tartışmalarda uzmanlar ve biliminsanları Türkiye’ye yönelik dış tehditler ve mevzilenme konusunda görüşler ileri sürüyorlar. En çok rastlanan görüş ise, farklı cephelerde farklı hasımların ve dostların belirlenmesidir. Öyle açıklamalara rastlıyoruz ki, strateji adına şaşırmamak elde değil. Örneğin “Şurada ABD ile birlikte Rusya, Çin ve İran’a karşı mevzileniriz, başka yerde ise Rusya, Çin ve İran ile birlikte ABD’ye karşı koyarız” gibi iddialı stratejiler bayağı revaçta.

 

 

PROGRAM STRATEJİYİ BELİRLER


Strateji kurmak için, önce bir programınız olması gerekir. Yani Türkiye’nin önündeki program nedir?

 

Eğer programımız Bağımsız ve Üreten Türkiye ise, bu programa göre strateji kuracağız. Örneğin Vatan Partisi’nin programı budur. İsterseniz Kemalist Devrimi tamamlamak diye de ifade edebilirsiniz.

 

Yok eğer programınız, yeniden ABD denetimine bağlanmak ve Borçlanma Ekonomisini sürdürmek ise, o zaman karşıt stratejiyi kuracaksınız. Bu stratejinin bugün önde gelen temsilcileri, CHP yönetimi, HDP/PKK, FETÖ çevresi, Abdullah Gül, Babacan, Davutoğlu ve İyi Parti yönetimidir.

 

Programınızı saptadıktan sonra önünüzdeki soru şudur: Bu programın önünü kesen esas güç hangisidir, ikincil güçler hangileridir? Bu sorunun yanıtını hem içte hem dışta belirlemek durumundasınız. Bugünkü Rotada güvenlik stratejisini dış güçler açısından ele alıyoruz. İçteki bağlantıları da zaten ortadadır.

 

 

TÜRKİYE’NİN AVRASYA STRATEJİSİ


Eğer Üreten ve Birleşen Türkiye programını amaçlıyorsanız, Atlantik Sistemi içinde bunu başarma şansınız bulunmuyor. Vatan Savaşını kesin zafere ulaştırmanın ve Üretim Ekonomisini kurmanın iklimi, Avrasya’dır. Karşı güçler bellidir, dostlar da bellidir.

 

Yolumuzu kesen ve sizi bütün cephelerde tehdit eden güç, ABD ve müttefikleridir. Dostlarımız ise, Atlantik’ten gelen tehdide karşı Türkiye ile ortak güvenliğe ve ortak ekonomik çıkarlara sahip olan Avrasya güçleridir. Başta komşularımız ve enerji güvenliğimizi sağladığımız ülkeler olan, İran, Suriye, Irak, Azerbaycan, Libya, hatta Lübnan ve Filistin.

 

 

ATLANTİK STRATEJİSİ


Yok eğer Atlantik sistemine yeniden bağlanmak peşinde iseniz, Atlantik sisteminin güçlerinin mevzisine girmek durumundasınız ve karşıya alacağınız güçler de, Avrasya güçleridir.  

 

Yeniden Atlantik sistemine bağlanmak amacını güdenler, ABD’nin dayatmalarını kabul etmek durumundalar. Karadeniz’de, Akdeniz’de, Güney sınırlarımızda, onlar açısından ABD tehdidi bulunmuyor. ABD cephesindeki İsrail, Ukrayna, Yunanistan, Güney Kıbrıs, Suudi Arabistan, Körfez Şeyhlikleri ve ikircikli Fransa, onların dostları oluyor.

 

Düşmanları ise, Türkiye’nin en büyük ticaret ortakları ve güvenlik ortakları, Rusya ve Çin’dir. Ayrıca Türkiye ile komşuları arasında düşmanlık çıkarmak da bu stratejinin içindedir.

 

İki karşıt programın iki karşıt stratejisi bulunuyor.

 

İki karşıt programın, güvenlik stratejileri de karşı karşıyadır.

 

 

KİTAPLAR