Doğu Perinçek: Siyasal partilerin mafyalaşması

1980 – 1990’dan bu yana,
— Ekonomi mafyalaştı.
— Siyaset mafyalaştı.
2002 sonunda Gladyo-Mafya-Tarikat rejimi kuruldu.
ABD Ordusunun Irak’ı işgaliyle, Türkiye’deki mafya rejimi de, silahlı koruyucusuna kavuştu.
Karşıdevrim 2007 Temmuzunda tamamlandı.

 

Yeni rejimin yeni partileri
Peki yeni rejimin siyasal partileri?
Dikkat edilirse, onlar da yeni rejimin yeni partileri!
AKP, DP’nin devamı değil.
Yeni CHP de, hızla CHP’nin devamı olmadığını ispatlama gayretine girdi.
Peki, devlet teorisinde, bu yeni rejimin yeni partilerini nasıl isimlendireceğiz.
Bu alanda dirsek çürütmüş bir bilim emekçisi olarak, “mafya partileri”nden daha uygun bir terim bulamadım.
Türkiye’de model kuran, en tipik temsilcisi AKP’dir. Neo-CHP de, AKP’yi taklit ederek kişilik kazanıyor.


Mafya partilerinin lider kadroları
Mafya partilerinin lider kadroları, önce ABD strateji kuruluşları tarafından belirlenir. İsimleri, “yeni lider” olarak raporlarda anılır. Daha sonra bir bakarsınız, Refah Partisi’ne yapılan “Yenilikçiler” operasyonuyla veya CHP’ye kaset operasyonuyla lider koltuğuna oturtulurlar. Lideri atayan Atlantik makamları, aynı lideri “deliğe süpürme yetkisini” de elinde bulundurmaktadır. Bu niteleme, Cüneyt Zapsu’ya aittir.
Mafya partilerinde lider kadrolarının en belirgin özelliği, köksüz ve birikimsiz olmalarıdır. Demireller, Cindoruklar, Erbakanlar, Baykallar ve Onur Öymenler tasfiye edilir; yerlerine Tayyip Erdoğanlar, Abdullah Güller, Ali Dibolar ve Yeni CHP’deki örnekleri alır.

 

Kurumsuzluk ve kuralsızlık
Mafya partilerinde, kurum, organ, kural yoktur. Program ve tüzüğün en temel maddelerini merkez yöneticileri dahil bütün parti, liderin meydan nutuklarından öğrenir. Kurultaylarda ise yalnız slogan atılır ve lider omuzlara alınır. Delegeler tribünde oturur.
Partide kurumlaşma olmadığı gibi devlet geleneği de yoktur. Çünkü bu partiler milli devlette iktidar mücadelesi vermezler; milli devlet dağıldığı için yerine konan BOP Eşbaşkanlığı makamı için çekişirler.

 

Tek kural
Mafyalaşan rejimin mafyalaşan partilerinde tek bir kural vardır: Bütün parti lidere tabidir. Bu bağımlılık, milletvekili aday listelerinin lider tarafından belirlenmesiyle güvence altına alınmıştır. Parti, çıkarların lider tarafından paylaştırıldığı bir mafya örgütlenmesine dönüşmüştür.

 

Mafya partilerinin sistemdeki işlevi
Sistem, kaynakları yeniden bölüştüren merkezi iktidar ve yerel yönetim mekanizmalarıyla toplumun yüzde 5’lik bir kesimini yemler ve bunlar aracılığıyla ahalinin tamamı üzerinde şiddete, hurafeye ve yalana dayanan bir hiyerarşi kurar. Burada iktidar ve muhalefetiyle sistem partilerinin lider kadroları belirleyici bir role sahiptir. Sistemin geniş halk kitlesi üzerindeki sultası, onlar aracılığıyla kurulur ve yürütülür.

 

Sandığı mafya koyar
Sandıktan mafya çıkar
Bir zamanlar “Siyasal partiler demokrasisi” denen rejim, siyasal partilerin mafyalaşması sayesinde, bir Gladyo-Mafya-Tarikat rejimine dönüşmüştür.
Bu sistemde, sandığı mafya koyar ve sandıktan mafya çıkar.

 

Sistemin yaşam sırrı
Sandıktan, bağımsızlık, özgürlük ve refah çıkmasını bekleyenlerin kafaları, sandığın içine sıkışmıştır. Sistemin yaşam sırrı işte buradadır.

 


YARDIMCI KİTAP: Doğu Perinçek, Anayasa ve Partiler Rejimi, Güncelleştirilmiş 4. basım, Kaynak Yayınları, Haziran 2008