Doğu Perinçek: Savunmada değiliz

Batı Asya ülkeleri ve milletleri, bugün savunmada değil, taarruzdalar.


BATI ASYA’DA


Son yılların olaylarına bir göz atalım:


■ Tunus’ta ABD’nin Münafık Kardeşler rejimi halk hareketiyle yıkıldı, yerine çağdaş eğilimli bir yönetim kuruldu.


■ Mısır’da da Münafık Kardeşler halk hareketiyle yıkıldı, ABD’nin denetleyemediği laik bir yönetim kuruldu.


■ ABD, İran’a diş geçiremedi, en sonunda Tahran yönetimiyle el sıkışmak durumunda kaldı.


■ Suriye, ABD’nin Münafık Kardeşleri iktidar yapmaya yönelik iç yıkıcılığına ve terör hareketlerine direndi, ABD hedefine ulaşamadı, Beşar Esat yönetimi ayakta.


■ Rusya, Suriye’deki mücadelenin önemli bir durağında askerî güçleriyle mevziye girdi, ABD’nin manevra alanını daralttı ve bölge ülkelerinin konumlarını güçlendirdi.


TÜRKİYE’DE


Batı Asya’da dengelerin değişmesiyle bağlantılı olarak, Türkiye’de de millî kuvvetler, son iki yılda inisiyatifi ele geçirdiler ve yeni mevziler kazandılar:


■ ABD’nin Türk Silahlı Kuvvetleri komutanlarına ve Vatan Partisi yöneticilerine karşı yürüttüğü tertibi bozguna uğrattık. Silivri duvarlarını yıktık.


■ Türkiye, ABD tertiplerinin uygulayıcısı Fethullahçı Gladyoyu polis ve yargı içinden büyük ölçüde temizledi.


■ Türk Silahlı Kuvvetleri, Türk Polisi ve Köy Korucularımız, 24 Temmuz 2015’te başlayan harekâtla ABD’nin “Kara Gücü” PKK’yı hendeklere gömdü.


■ Güneydoğu’da halk, PKK’nın baskısından kurtuldu, özgürleşti ve Midyat’ta son örneğini gördüğümüz gibi Kürt yurttaşlarımız Bölücü Terör Örgütüne karşı eyleme geçti.


■ Emperyalist merkezlerin Türkiye’yi parçalama planı içinde kullandıkları Ermeni Soykırımı dayatması, on yıllık mücadelemiz sonucu AİHM’nin İkinci Daire ve Büyük Daire kararlarıyla geri püskürtüldü.


■ ABD, sistem partileri içinde de kaybediyor. Davutoğlu’nun Başbakanlık’tan atılması üzerine, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın organında çıkan yazının başlığı durumu özetliyor: America Loses Its Man in Ankara = Amerika, Ankara’daki adamını kaybediyor (Foreign Policy, 5 Mayıs 2016). ABD emperyalizminin Türkiye’de kurduğu sistem, muhalefet içinde de krize girmiştir. CHP ve MHP’deki bölünmeler de, ABD’nin sarsıntı içinde olduğunu gösteriyor.


■ Türkiye’de emperyalizme ve gericiliğe karşı mücadelenin merkezi olan Vatan Partisi hızla gelişmektedir.


DEĞİŞEN DENGELER


■ Batı Asya’da Rusya, Suriye, İran ve Irak arasında güçlü bir ittifak oluştu. Türkiye bu ittifakla aynı cephede konumlanma arayışına girdi.


■ ABD, Batı Asya’da yalnızlaşıyor. Washington’un yanında İsrail, PKK/PYD ve bazı Körfez Şeyhlikleri dışında kimse kalmadı.


■ ABD ile kader birliği içindeki Kürt örgütlerinde dahi ABD’den uzaklaşma eğilimi başladı. Örneğin Irak’ın Kuzeyindeki Kürt Özerk Bölgesinin ikinci büyük partisi olan GORAN, “Kürtlerin iki yüzyıllık emperyalizmle işbirliği tarihini” sorguluyor.


■ Avrupa ülkelerinde ABD’den uzaklaşma eğilimi güçleniyor.


TÜRKİYE KAZANIYOR ABD KAYBEDİYOR


Toplam olarak bakarsak, ABD’nin Suriye’de başarısızlığa uğraması ve arkasından Türkiye’nin ABD’nin stratejik piyonu olan PKK’yı hendeklere gömmesiyle birlikte Batı Asya güçleri savunmadan taarruza geçtiler.


ABD ise, savunmaya çekilmiş bulunuyor.


Artık ABD, Batı Asya’da oluşan yeni durumu kabul etme eğilimi içine girmiştir. İran direnişinin sonuçlarına razı olması ve Suriye’yi bölme girişiminden vazgeçmesi, bu yeni durumun göze çarpan olaylarıdır.


Kozlar, Türkiye’nin elindedir. Suriye, Irak, İran ve Rusya ile işbirliği için koşullar elverişlidir. ABD’nin bu girişimi alt etme şansı bulunmuyor.

 

Doğu Perinçek / 17 Haziran 2016, Aydınlık