Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üç gün önce meslek kuruluşlarının isimlerinde yer alan “Türk ve Türkiye” gibi unvanların Bakanlar Kurulu kararıyla kaldırılacağını, ardından da bu kuruluşların yapılarının değiştirileceğini ve herkesin istediği gibi birlikler oluşturabileceğini belirtti.
CUMHURBAŞKANINA ANAYASA VE YASA BİLGİSİ
Dün Vatan Partisi Genel Sekreteri Utku Reyhan arkadaşımız da açıkladı. Türk ve Türkiye unvanı meslek kuruluşlarına Bakanlar Kurulu kararıyla değil, kanunla verilmiştir.
Meslek kuruluşlarının isimlerini ve yapısını, Sayın Tayyip Erdoğan, OHAL KHK’sıyla da değiştiremez. Çünkü bu birlikler Anayasa’da düzenlenmiştir ve OHAL konusu değillerdir.
Anayasanın “Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları” başlığını taşıyan 135. Maddesi, bu birliklerin kanunla kurulacağını hükme bağlamıştır. Ayrıca amacını ve kapsamını belirlemiştir.
Birkaç örnek verelim:
- Türkiye Barolar Birliği (TBB), 1136 Sayılı Avukatlık Kanununun 109. Maddesiyle düzenlenmiştir.
- Türk Tabipleri Birliği (TTB), 6023 Sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanunuyla düzenlenmiştir.
- Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), 6235 Sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu ile düzenlenmiştir.
- Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), 6964 Sayılı Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanunu ile düzenlenmiştir.
- Türk Eczacıları Birliği (TEB), 6643 Sayılı Türk Eczacıları Birliği Kanunu ile düzenlenmiştir.
- Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK), 5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu ile düzenlenmiştir.
- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 8771 Sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu ile düzenlenmiştir.
Örnekleri çoğaltabiliriz, sayfa yetmez.
YÖNETİCİ GEÇİCİ KAMU KURUMU KALICIDIR
Bazı meslek örgütlerinin yönetimleri yanlış işler yapabilirler, Tabip Odaları Merkez Konseyi’nin bozguncu propagandasında olduğu gibi, vatan savaşına karşı konumlara bile girebilirler. Ancak o kuruluşlar, büyük bir meslek kitlesini bünyesinde barındıran kamu kurumlarıdır. Yöneticiler geçicidir, kurum kalıcıdır. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da geçicidir. Ama Cumhurbaşkanlığı kalıcıdır. Devlet yönetimi, yöneticileri yüzünden kamu kurumunun kimliğiyle oynayamaz.
Sayın Tayyip Erdoğan, bir zamanlar BOP Eşbaşkanı olduğunu söylüyordu. O zaman buna karşı ilk günden başlayarak mücadele ettik. Ancak başbakan sıfatının önünden Türkiye Cumhuriyeti ifadesinin kalkmasını önermedik.
Anayasal açıdan, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının başındaki Türkiye ve Türk ifadelerini kaldırmak, Cumhurbaşkanının başındaki Türkiye ifadesini kaldırmakla aynıdır.
Kamu kurumları olmazsa, devlet başkanı da olmaz.
MESLEKSİZ TÜRKİYE OLMAZ
Meslek kuruluşlarının tıpkı Cumhurbaşkanlığı, Hükümet, Yargı ve Türk Silahlı Kuvvetleri gibi Anayasada düzenlenmesi, bu kuruluşların devlet ve toplum yapısındaki önemleri nedeniyledir.
İşçisi ve çiftçisi, esnafı ve zenaatkârı, mühendisi ve eczacısı, doktoru ve avukatı, sanayici ve tüccarı olmayan bir Türkiye olmaz. Onlara Türk ve Türkiye adlarının verilmesinin anlamı budur.
Buradan kesinlikle belirtelim: Tayyip Erdoğan, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının isimlerindeki Türk ve Türkiye unvanını kaldıramayacaktır.
DEVLET AKLI VE ERKÂNI
Sayın Tayyip Erdoğan, meslek kuruluşları konusunda, devlet aklı ve ciddiyeti ile bağdaşmayan açıklamalarda bulunmuştur. Ne yazık ki, Cumhurbaşkanı o kadar iddialı konuştuğu bir konuda bilgi sahibi değildir. Anayasayı bilmiyor. Bilgilendirilmiş de değil.
Öte yandan devlet yönetmenin bir erkânı, bir adabı vardır. Devlet yöneticisi, gazetecinin sorusu üzerine aklına estiği gibi konuşamaz. Çözümler, hukuka dayanmadan, ilgili kurumlara danışmadan, organlarda görüşmeden ayak üstü üretilmez. Devlet böyle yönetilmez.
Bu nedenlerle önümüzdeki seçimde Türkiye, devlet aklını temsil eden, Anayasa bilen, meslek kurumlarını koruyan ve geliştiren bir Cumhurbaşkanına kavuşacaktır. Türk milletine güveniyoruz.