Doğu Perinçek: Çin’in yeni ‘Paylaşarak Gelişme’ çizgisi

Vatan Partisi heyeti olarak, 16-21 Kasım tarihlerinde Çin Komünist Partisi'nin çağrılısı olarak yaptığımız Çin ziyaretinde, önemli gözlemlerde bulunduk ve bilgiler edindik.
 
VATAN PARTİSİ HEYETİ
Parti heyetimiz yedi kişiden oluşuyordu: Genel Başkan Doğu Perinçek, Genel Başkan Yardımcısı Eski TBMM Başkan Vekili Hasan Korkmazcan, Genel Başkan Yardımcısı E. Hv Tümg. Beyazıt Karataş, Genel Başkan Yardımcısı ve Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkan Yardımcısı Yunus Soner, Partimizin önder kadrolarından E. Tüma. Soner Polat, Merkez Yürütme Kurulu Üyesi ve Öncü Gençlik Genel Başkanı Aykut Diş, Merkez Karar Kurulu Üyesi Çağdaş Cengiz.
İlk üç gün Sinciang Uygur bölgesindeydik. Urumçi ve Turfan kentlerinde incelemeler ve görüşmeler yaptık, ayrıca köylere gittik ve tarihî yerleri gördük. Son iki gün Pekin’de görüşmeler yaptık. 
Vatan Partisi heyeti ve Çin Komünist Partisi Sinciang Uygur bölgesi Başkan Yardımcısı Xiaokati Yiming ve diğer yöneticiler.
 
ORTA HALLİ REFAH TOPLUMU” DÜZEYİNE ULAŞMA HEDEFİ
Çin yöneticileri, öncelikle 30 yılı aşan Dışa Açılma ve Reform sürecinin başarılarını saptıyorlar. Çin Halk Cumhuriyetinin kuruluşunun 100. Yılında, yani 2049 yılında ulaşmayı planladıkları hedefe 2020 yılında, yani 29 yıl önce erişmiş olacaklar. Bu hedef, ülkenin “orta halli refah toplumu” düzeyine yükselmesidir. Çin, bu yıl dünyanın en büyük ekonomisi haline geldi. Başka deyişle en çok üreten ekonomi. Ancak üretilenleri 1.3 milyar insan bölüşüyor. O nedenle Çinliler, refah düzeyini haklı olarak kişi başına gelire bakarak saptıyorlar.
 
BEŞ YILLIK HEDEFLER
Çin, “Orta Halli Refah Toplumu” düzeyine ulaşmak için, önümüzdeki beş yılda şu hedefleri belirlemiş:
- Gayri Safi Millî Hasıla (GSMH) 2010’dan 2020’ye değin en az ikiye katlanmış olacak.
- Kişi başına gelir de ikiye katlanacak.
- Birleşmiş Milletler standartlarına göre Çin’de halen 80 milyon yoksul var. 2020 yılında yoksul kalmayacak. Çalışamadığı için yoksul düzeyde olanlar desteklenecek ve yoksulluktan kurtarılacak.
 
ZENGİN YOKSUL FARKINI ORTADAN KALDIRMA KARARI
Çin’in sosyalizm yolunda mı ilerleyeceği, yoksa kapitalizme mi döneceği bütün dünyada merâk konusu. Hattâ şimdiden yargıya varmış olanlar bile var.
Bu bağlamda Çin Komünist Partisi, Ekim ayında yapılan 18. Dönem 5. Merkez Komitesi Genel Toplantısında tarihî önemde kararlar aldı. Toplantı bizim Cumhuriyet Bayramında, 29 Ekim günü tamamlandı. Bizim ziyaretimiz, sıcağı sıcağına bu toplantıdan hemen 20 gün sonra oldu. ÇKP, alınan kararların özünü “Paylaşarak Gelişme ve Birleşerek Gelişme” sloganlarıyla dile getiriyor.
 
DÜNYA ÜLKELERİYLE PAYLAŞARAK GELİŞME
“Paylaşarak ve Birleşerek Gelişme” çizgisi, hem ülke içinde, hem de uluslararası ilişkilerde geçerli. Çin yönetimi, dünyadaki zengin ülkeler-yoksul ülkeler farkını da gidermeye yönelik siyasetler uyguluyor. Dünya ülkeleri ile ekonomik ve siyasal ilişkilerini bu çerçevede planlıyor ve düzenliyor. Dünya barışına ancak böyle hizmet edilebileceği görüşündeler.
Şöyle diyorlar: “Sadece Çin değil, her yer kalkınsın. Kapımız dünyaya açık duruyor. Dünyadan sanayicilerin, işadamlarının Çin’e gelip yatırım yapmasını istiyoruz. Bununla birlikte Çin şirketlerinin ülke dışında yatırım yapmasını teşvik ediyoruz. ‘Bir Kuşak Bir Yol İnisiyatifi’nin ve Asya Altyapı Yatırım Bankası’nın amacı, Çin’in diğer ülkelerle birlikte gelişmesini sağlamaktır. Çin kapılarını kapatmayacak. Kendi ülkemiz gelişirken diğer ülkelerin kalkınmasına da destek vereceğiz.”
 
EN ÇETİN DÖNEM SAPTAMASI
Çin yönetimi, arkada kalan dönemde çıkarlar arasında farklılaşma olduğunu vurguluyor. O nedenle görev, toplumun ortak çıkarı temelinde farklılaşmaları gidermek diye belirleniyor.
Bu bağlamda Çin Komünist Partisi, şimdi Reform ve Dışa Açılma sürecinin en çetin dönemine girdiğini saptıyor. Tanımlanan zorluk, zenginleşenler ile zenginleşemeyenler arasındaki farkların düzeltilmesidir. Bu çetin görevi, sınıfsal farklılaşmaların giderilmesi diye de özetleyebiliriz.
Kentler ile köylük alan arasında ve sanayi ile tarım arasında uyumu sağlamak da, Çin’in öncelikleri içinde. Bunların hepsi bilindiği gibi sınıfsız toplum amacına ilerlemenin başlıca görevleri.
Hızlı sanayileşme Çin’in önüne çevreyi koruma sorununu yakıcı olarak getirmiş durumda. Doğa ile insan arasındaki uyumun gözetilmesi de ülkenin ciddî gündemi.
Bu koşullarda Mao Zedung dönemini hatırlatan düşüncelerin ve uygulamaların gündeme geldiğini gördük. Örneğin devlet ve parti kadrolarının belli dönemler için köylere ve halk içine gönderilmesi uygulamasına başladıklarını belirttiler.
 
ÇKP’NİN HER DURUMDA İKTİDARI ELİNDE TUTMA KARARLILIĞI
Çetin dönemin kritik kararı şöyle dile getiriliyor: “Ne olursa olsun Çin Komünist Partisi iktidarı bırakmayacaktır.” Zaten Partinin kurultayları ÇKP’nin genel çizgisini dört direnme diye özetlemektedir:
- Sosyalizm yolunda direnme,
- Halkın demokratik diktatörlüğünde direnme,
- Çin Komünist Partisi’nin önderliğinde direnme,
- Marksizm-Leninizm-Mao Zedung Düşüncesinin rehberliğinde direnme.
Çin’de oluşan toplumsal farklılaşmaları gidermenin güvencesi bu dört ilke oluyor. İktidarın kimde olacağı, ülkenin geleceğini belirleyecek sorudur. Çin Komünist Partisi, sosyalizm yolunda ilerlemek için, “ne olursa olsun” iktidarı bırakmayacağını ilan etmektedir. Sovyetler Birliği tecrübesi derin derslerle dolu. Orada bilindiği gibi Komünist Parti yönetimi, kapitalizme geçtiğini ilan etmişti.
Çin Komünist Partisi’nin toplumsal farklılaşmaları giderme kararı, ancak devlet iktidarını sürdürme kararıyla hayata geçirilebilir. Burada Çin’i kapitalizme götürmek isteyen dış ve iç güçlere karşı bir kararlılık ifade edilmektedir.
 
Doğu Perinçek / 18 Aralık 2015, Aydınlık