CHP’nin altı gün önce toplanan 35. Olağan Kurultay Bildirisi, Giriş bölümünde CHP’nin yeni programını açıklıyor:
“Türkiye’nin bugün ihtiyacını duyduğu dördüncü devrim ise ‘Özgürlükçü Demokrasi’dir. İlk üç devrimin sahibi olan CHP, Türkiye’yi ‘Özgürlükçü Demokrasi’ye ulaştırma kararlılığındadır. Kurultayımız, bu kararlılığın dönüm noktasıdır ve bildirgemiz dördüncü devrimin ana hedeflerini içermektedir. (...) CHP’nin kendisi dışındaki toplum kesimlerini de kucaklayarak vereceği ‘Özgürlükçü Demokrasi’ mücadelesi, Türkiye Cumhuriyeti’ni içinde bulunduğu çıkmazdan kurtaracak tek yoldur.”
AKP HÜKÜMET PROGRAMLARINDAN VE SEÇİM BEYANNAMELERİNDEN ALMIŞLAR
CHP’nin 1200 Kurultay delegesinin oybirliğiyle kabul ettiği “Özgürlükçü Demokrasi”, AKP’den kopyalanmış. AKP’nin neredeyse her hükümet programı ve seçim bildirgesi, “Özgürlükçü Demokrasiyi” kurma kararını açıklıyor. Hadi eskiler unutuldu diyelim, son 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri beyannamelerinde, AKP, “Özgürlükçü Demokrasi” şampiyonluğu yapıyor.
Aydınlık’ın bugünkü haberinde göreceksiniz, AKP Hükümetleri “Özgürlükçü Demokrasi” devrimini çoktan yapmış. CHP ise, AKP’nin nallarını topluyor.
KARŞIDEVRİME TESLİM KURULTAYI
CHP, AKP’ye teslim olmuştur. O kadar ki, AKP’nin temel programını kabul etmiştir. AKP Hükümet Programlarının kurmak istediği düzen “Özgürlükçü Demokrasi”dir.
CHP, yalnız AKP’ye değil, ABD emperyalizminin temel programına da teslim olmuştur. ABD’nin bütün dünyaya dayattığı rejimin adı, “Özgürlükçü Demokrasi”dir.
CHP’nin devrim dediği “Özgürlükçü Demokrasi”, ABD’nin ve AKP’nin devrimi! Şuna karşı- devrim desek daha yerinde olmaz mı?
CHP’nin son kurultayı, karşıdevrime teslim kurultayı olarak tarihe geçecektir.
CHP, ABD’nin ve AKP’nin “Özgürlükçü Karşıdevrimini” paylaşan parti oldu.
CHP’nin Atatürkçü örgütlerine ve üyelerine hayırlı olsun!
CHP TARİHİNDE DÖNÜM NOKTASI
CHP’nin son kurultayı, 1931 ve 1935 kurultaylarından sonraki en önemli kurultaydır. Çünkü CHP tarihinde bir dönüm noktasını işaretliyor. CHP’de karşıdevrim resmen tamamlanmıştır.
Kılıçdaroğlu ekibinin 1930’ların Devrimci yönetimine düşmanlığı şimdi tam yerine oturdu.
1930’LARDA DEVRİMCİ DEMOKRASİ
1930’lar Devrimci Demokrasi yıllarıydı. Devletçilik, Halkçılık, Planlı Ekonomi, Toprak Reformu programı ve uygulamaları, Aşiret ve ağalık düzenine indirilen darbeler, Bölücü Ağrı ve Dersim kalkışmalarının bastırılması, Sovyet dostluğu, Köy Enstitülerinin kuruluşu, Halkevleri hep o yıllardaydı. Türkiye’de demokrasi adına yapılan en önemli devrimci girişimler o yıllarda oldu. 1930’ların on yılında Türkiye dünyanın en hızlı gelişen iki ülkesinden biriydi. Bütün dünya “Türk Mucizesi” dedi.
1931 KURULTAYINDA ALTI OK 1935 KURULTAYINDA KEMALİZM
CHP’nin devrimci kurultayları, 1930’lu yıllardadır.
10-17 Mayıs 1931’de toplanan 3. Büyük Kurultay ve 9-16 Mayıs 1935 tarihinde toplanan 4. Büyük Kurultay, öyle iki gün değil, sekizer gün sürmüştü. O kurultaylarda tribün gösterileri, amigo şovları yoktu, demokrasi vardı, özgürlük vardı, ciddiyet vardı. Alınan kararlar, kabul edilen programlar, devrimciydi.
1931 yılındaki 3. Büyük Kurultay, Altı Ok Programını kabul etmişti.
1935 yılının 4. Büyük Kurultayı ise, 1931’de kararlaştırılan devrimci programda saptanan “ana fikirler”in adını koymuştu: Kemalizm.
Programın dil olarak sadeleştirilmesi de 1935 Kurultayında oldu. Ancak daha önemlisi, Toprak Reformu, ilk kez Parti Programına girdi. Arkasından Atatürk, 1935 Ağustosunda Başbakan İnönü’yü ve 1936 yılı Aralık ayında da İktisat Bakanı Celal Bayar’ı Doğu ve Güneydoğu gezilerine gönderdi.
13 Şubat 1937 tarihli Anayasa değişikliğiyle, Altı Ok Anayasanın başına yazıldı ve ağa topraklarının kamulaştırılmasında özel düzenlemeye olanak tanıyan 74. Madde kabul edildi. Böylece Doğu sorununun Cumhuriyet programıyla çözümü için siyasal ve anayasal temel hazırlandı.
1930’LARIN İNTİKAMI
1930’ların Atatürk önderliğindeki CHP’si, Doğu sorununu çözmek için ağalığı, şeyhliği ve aşiret reisliğini temizleme kararı almıştı. Dersim harekâtı bu kararın uygulamasıydı.
Kemal Kılıçdaroğlu yönetimindeki CHP ise, Şeyh Sait ve Seyyit Rızaların heykelleri önünde yeni kimliğini buldu ve Bölücü Terör Örgütüyle dayanışma çizgisine girdi. 2016 Kurultay Bildirgesi’nde Özerklik kabul edildi ve gericiliğin bayatlamış “yaşam tarzlarına güvence” programı benimsendi. Böylece cemaatlere ve tarikatlara kendi yaşam tarzlarını düzenleme hakkı tanındı. “Yaşam tarzlarına güvence” de, Fethullah Gülenlerin, Tayyip Erdoğanların, Abdurrahman Dilipakların on yıllardır savundukları formüldür.
Türkiye’de karşıdevrimciliğin alâmeti farikası, 1930’lara düşmanlıktır. Kılıçdaroğlu, burada da Tayyip Erdoğanların izinden gitmiştir. “Özgürlükçü Demokrasi”ye uzanan yol, 1930’lara düşmanlıkla başlıyor.
2016 CHP Kurultayı’nda 1930 Kurultaylarının intikamı alınmıştır.
CHP DIŞARDAN DEĞİŞTİRİLİYOR
CHP’nin programları, artık Sivas Kongrelerinde, Büyük Taarruzlarda, Ankara Kalesinde ve Çankaya’da yazılmıyor, küresel merkezlerden hazır geliyor.
İki kasede direnemeyen CHP, genel başkanını değiştirdikten sonra, AKP Programına teslim oldu. Hızını alamadı PKK Programına da teslim oldu. CHP’nin genel başkanından sonra programı da dışardan değiştirildi. Artık CHP yönetimi, iktidara gelmek için ABD makamlarını göreve çağırıyor. İç dinamik yenildi, dış dinamik CHP’ye yön veriyor.
ALTI OK TERK EDİLİNCE
CHP, nasıl bu hale düştü?
İsmet İnönü, CHP’den 1973 Kurultayı öncesinde istifa etmişti. Tarihi bir olaydır.
Atatürkçülük terk edildi, sosyal demokrasi geldi. “Atatürk üst yapı devrimcisi” oldu. “Altı Ok babaanemizin resmi” gibi duvarda asılı kaldı. Altı Ok gidince “1930’ların CHP yönetimi diktatör ve katil” ilan edildi. “Dersim yasasını AKP’den önce biz çıkaracağız” iddiası tavan yaptı. “Açılım’ın âlâsını AKP değil biz yaparız” falan derken, CHP, 2016 Kurultayı’nda bu sürece son noktayı koymuştur. Özeti: Altı Ok’u terkeden CHP, “Özgürlükçü demokrat” oldu.
CHP, Neoliberalizmin “Özgürlükçü Demokrasi”sini kurmaya soyunmuş bulunuyor. Aslında CHP’ye hacet kalmıyor. Tayyip Erdoğan yönetimi, CHP’nin Kurultay Bildirisinde kabul ettiği programı uygulamada bir hayli mesafe almış bulunuyor.
Doğu Perinçek / 22 Ocak 2016, Aydınlık