Doğu Perinçek: Birinci Dünya Savaşı ve Türk Devrimi

Birinci Dünya Savaşı konusunda hurafeler vardır. Türkiye, bugün yine vatan savaşının içindedir ve benzeri hurafeler yine gündemdedir.

 

VATAN SAVAŞININ TÜRKLERİ VE FRANSIZLARI

 

Aslında iki yüzyıllık vatan savaşımızdır bu. 19. Yüzyılın ortalarında başlar ve dinlenme dönemlerinden geçerek bugünlere uzanır. Marx ve Engels, zamanın devrimcileri olarak Osmanlının vatan savaşını hararetle desteklemişlerdi. Ama bizim vatansızlarımız, “Osmanlının savaşı” deyip Fransız kalmışlardır. Birinci Dünya Savaşı dönemi için de aynı konumdadırlar. Lenin gibi dönemin devrimcileri, 1914-1918 arasında bizim vatan savaşı yaptığımızı saptarlar, ama bizim vatansızlarımız başka havalardadır.

 

Bugün de Türk Ordusunun vatan mücadelesine karşı “Saray Savaşı” diye bozgunculuk yapılmıyor mu? Her vatan savaşı aynı zamanda iç savaştır ve her vatan savaşının bozguncuları vardır.

 

KEMALİST DEVRİMİN BAŞLANGICI

 

1970’li yılların ortalarından bu yana Birinci Dünya Savaşında Türkiye’nin konumunu inceliyoruz. Çalışmalarımız en sonunda kitap yapacak olgunluğa ulaştı. Bu kitap, Kemalist Devrimin başlangıcını oluşturuyor. Bizim Kurtuluş Savaşımız ve Cumhuriyet Devrimimiz Cihan Savaşıyla başladı. Cihan Savaşındaki vatan savunmamız ise, 1908 Hürriyet Devriminin kazanımları sayesindedir.

 

İttihat Terakki düşmanı liberaller ve gericiler, Birinci Dünya Savaşı’nı Türkiye açısından “macera”, “çılgınlık”, “felâket”, “hezimet”, “çöküş”, “son çırpınış” gibi nitelemelerle açıklarlar. Oysa Birinci Dünya Savaşı, emperyalizme karşı vatan savaşıdır ve Kemalist Devrimin başlangıcıdır. Beş cephede yürütülen savaş, sekiz yıl sürmüş, 9 Eylül 1922 günü İzmir’in kurtarılmasıyla sona ermiştir. Millî devlet ve Cumhuriyet bu savaşla kurulmuştur.

 

HURAFELER VE OLGULAR

 

Türkiye’de Birinci Dünya Savaşı’na ilişkin hurafeler vardır. O hurafeleri şöyle sıralayabiliriz:

 

● Birinci Dünya Savaşının konusu, Osmanlı Devleti’nin paylaşılması değildi. Savaş, Türkiye açısından vatan savaşı değildi. (Mümtaz Soysal, Murat Bardakçı)

 

● Birinci Dünya Savaşında Türkiye, vatan savunması yapmadı, emperyalistler arasında paylaşıma alet oldu, Mehmetçik İttihatçıların siyasetine kurban edildi. (Cenap Şahabettin, Gürsel Göncü ve Vatansız Sahte Solun bütün örgütleri)

 

● Birinci Dünya Savaşı, Türkiye açısından İttihatçıların pay kapma savaşıydı. (Ayşe Hür, Fikret Başkaya)

 

● Osmanlı Devleti, savaşa girmeyebilir ve tarafsız kalabilirdi; İttihatçılar savaşa sürükledi. (Ayşe Hür, Mümtaz Soysal, İlber Ortaylı, Cemil Bilsel, Tuncer Baykara, Erdoğan Aydın, Emin Çölaşan, Nilgün Cerrahoğlu, Ataol Behramoğlu, Aziz Üstel)

 

● Mustafa Kemal, tarafsız kalınabileceği görüşündeydi. (İlber Ortaylı, Cemil Bilsel)

 

● Almanya’yla ittifak yapmak hataydı. (Prens Sabahattin, Ali Kemal, Abdullah Cevdet)

 

● Mustafa Kemal, Almanya’yla ittifakı yanlış buluyordu. (Emre Kongar)

 

● Enver Paşa, Türkiye’yi Almanya’nın dayatması sonucu bir tertiple savaşa soktu. (Erdoğan Aydın, Andrew Mango, Tuncer Baykara, Muzaffer Albayrak, Melih Aşık, Nilgün Cerrahoğlu, Emin Çölaşan)

 

● Enver Paşa, Alman taşeronuydu. (Emin Çölaşan)

 

● İttihatçılar, devleti aşırı Türk emellerine alet ettiler. (Ahmet Emin Yalman)

 

● İttihatçılar suçluydu. (Ali Kemal, Sait Molla)

 

● Tayyip Erdoğan ve Davutoğlu, Enver Paşa’nın benzerleridir. (Kemal Kılıçdaroğlu, Emin Çölaşan)

 

● Jöntürkler-İttihatçılar-Kemalistler, Türkiye’nin militarist-darbeci geleneğidir; baş belasıdır. (Bütün gericiler, Ali Kemal, Abdullah Cevdet, Nazlı Ilıcak, Hasan Bülent Kahraman vb.)

 

● Birinci Dünya Savaşı, bozgundan ve yıkımdan başka bir şey getirmedi; koskoca bir imparatorluğu kaybettik. (Abdullah Cevdet, İlber Ortaylı, Murat Bardakçı ve Kurtuluş Savaşımızın Birinci Dünya Savaşında başladığını anlamayanlar)

 

Hurafelerin kaynağı, İngiliz işbirlikçisi İtilafçılar ve Şeriatçılardır. Onların mirasını sürdüren Prof. Dr. Ayşe Hür’ün 1914’te Cihan Harbi’ne Nasıl Girdik? ve Erdoğan Aydın’ın Osmanlı’nın Son Savaşı adlı kitapları, bu hurafelerin deposudur.

 

Aynı hurafelerin Atatürkçü köşe yazarlarımız içinde de sık sık dillendirildiği görülüyor.

 

Kitapta bu hurafeler ele alınıyor ve olgulara dayanılarak belgelerle çürütülüyor. Özellikle Atatürk’e gönderme yapılarak öne sürülen tezlerin gerçeklerle bir ilgisinin bulunmadığı, Atatürk’ün beş ayrı yerdeki görüşleriyle kanıtlanıyor. 

 

Bilim dünyamızın ve okuyucularımızın eleştirilerini ve değerlendirmelerini bekliyoruz.

 

Doğu Perinçek / 12 Kasım 2015, Aydınlık