Yunus Soner: "Avrupa'nın istihbarat çabaları işe yaramaz"

MYK üyemiz ve Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkan Yardımcısı Yunus Soner, AB'nin istihbarat akademisi kurma planlarını Sputnik'e değerlendirdi

Tarih:

AB'nin istihbarat akademisi kurma planlarını Sputnik'e değerlendiren Vatan Partisi ve Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkan Yardımcısı Yunus Soner "Katar'dan Irak'a Türkiye, İran ve Suriye'yi kapsayan 5'li ittifak önerisi geldi, Avrupa'nın istihbarat çalışmaları, Avrasya karşıtı çabaları bir işe yaramaz" değerlendirmesinde bulundu.

 

Avrupa Birliği (AB), 25 üye ülke arasında savunma alanında işbirliğini artırmayı hedefleyen Yapılandırılmış Daimi İş Birliği (PESCO) çerçevesinde 17 yeni proje üzerinde mutabık kalındığını duyurdu. PESCO projeleri arasında en dikkat çekici gelişmelerden biri Yunanistan veya Güney Kıbrıs'ta kurulması planlanan AB İstihbarat Akademisi oldu. Bildiriye göre söz konusu akademi planı, ülkelerin istihbarat birimleri ve NATO ile istihbarat alanında personel yetiştirme ve işbirliğini artırmayı öngörüyor. Peki, böyle bir akademinin Yunanistan veya Güney Kıbrıs'ta kurulmasının planlanması ne anlama geliyor? Bu akademi Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölge ülkelerini nasıl etkiler? Konuyu Vatan Partisi ve Vatan Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkan Yardımcısı Yunus Soner, Sputnik'e değerlendirdi.

 

 

‘BU BİR SALDIRI PROJESİ'

 

AB'nin söz konusu girişiminin bir "saldırı projesi" olduğuna işaret eden Soner "Güney Kıbrıs Rum Kesimi Savunma Bakanı Savvas Angelidis'in kısa bir süre önce yaptığı açıklama, bunun yalnızca bir istihbarat akademisi değil Avrupa Birliği istihbaratçılarının eğitildiği ve bölgesel faaliyet gösteren bir istihbarat akademisinin merkezi olduğuna işaret ediyor. Bakan ayrıca, Avrupa Birliği'nin kalıcı nitelikte işbirliği programı PESCO olarak bilinen program çerçevesinde Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Avrupa Birliği ile bir füze savunma işbirliğine de gideceği duyuruyor. Ayrıca yine Savuma Bakanı, PESCO çerçevesi yeni bir proje olarak küçük operasyonlar düzenleyecek bir komuta merkezinin inşa edileceğini Kıbrıs'ta ilan ediyor. Dolayısıyla istihbarat merkezi bir unsur; ancak bunun yanında bir savunma sistemi geliştirme gibi bir proje ve küçük operasyonlar çerçevesinde bir saldırı projesi de ufukta görünüyor" diye konuştu.

 

İstihbarat akademisi planlarının Doğu Akdeniz'deki "ciddi girişimin" parçası olduğunun altını çizen Soner "Ciddi bir girişimle karşı karşıyayız. Biz bunu, küçük çerçevede, Doğu Akdeniz'de münhasır ekonomik bölgelerin tanımlanması çerçevesinde yaşanan çatışmanın bir unsuru olarak değerlendiriyoruz. Kıbrıs kesimi, arkasına AB ve ABD'yi alarak, Türkiye'ye yönelik doğalgaz arama faaliyetlerini geliştirme ve münhasır ekonomik bölgelerini kendi çıkarlarına, daha doğrusu Atlantik sisteminin çıkarlarına göre tanımlama için askeri hazırlıklar yapmış oluyor. Bu projeler, daha önce de düzenledikleri tatbikatları sürdüren yeni projeler oluyor. Dolayısıyla doğalgaz arama faaliyetleri ve bir münhasır ekonomik bölge paylaşım mücadelesinde Avrupa Birliği'nin ilan ettiği bu PESCO projesiyle birlikte Güney Kıbrıs Rum Kesimi de askeri çatışmalara hazırlık yapmış oluyor" dedi ve şöyle devam etti: 

 

 

‘ABD, DOĞU AKDENİZ'DE GÜÇLENEN AVRASYA İTTİFAKINA KARŞI'

 

"Çerçeveyi biraz daha büyütürseniz şu resimle karşı karşıya kalacaksınız; 1 Kasım 2018 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nin Avrupa ve Avrasya'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Wess Mitchell, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ni ziyaret etti. Mitchell bu ziyaretinde, Rusya'nın Doğu Akdeniz'deki varlığından ve İran'nın da Akdeniz'e açılan bir pencere istemesinden çok büyük endişe duyduklarını, Amerika Birleşik Devletleri için Kıbrıs'ın bir özgürlük bölgesinin sınırını oluşturduğunu ifade etti. ABD kısmından baktığımız zaman özgürlük bölgesinin karşısında ne var? Avrasya var. Mitchell, orada zaten Rusya ve İran ve Türkiye'yi dahil ettiği Avrasya öznesini saymış. Dolayısıyla Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile yürütülen bu iş birliği, Amerika Birleşik Devletleri açısından da Doğu Akdeniz'de de gittikçe güçlenen Avrasya ittifakına karşı bir karşı hamle niteliğinde oluyor. Bu Avrasya ittifakı en son İdlib mutabakatı ile birlikte Suriye krizine önemli bir adım gerçekleştirdi. Astana ortakları Suriye'nin siyasi çözümüne katılacak olan üçüncü heyetin bileşenini kendileri kararlaştırmayı kabul ettirdiler. Dolayısıyla Avrasya'nın burada giderek pekişen ve güçlenen bir ittifakıyla karşı karşıyayız. Kıbrıs'ın silahlandırılmasının arttırılması savunma ve saldırıya hazırlanması bu bağlamda değerlendirilmelidir."

 


‘AB'NİN BU PLANLARI AVRUPA'YA GÜVENLİK VE DOĞALGAZ İHRAÇ EDEN TÜRK AKIMI'NA DA KARŞI BİR PROJE'

 

AB'nin içine girdiği bu çabanın Rusya'nın Avrupa'ya doğalgaz ve güvenlik ihraç eden Türk Akımı projesini de hedef aldığını söyleyen Soner "Türk Akımı projesi Türkiye ve Rusya'nın işbirliğini son derece sağlamlaştıran ve Avrupa için de bir enerji alternatifi oluşturan bir proje. Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin burada doğalgaz aramaları üzerinden Rusya'nın Avrupa'ya hem doğalgaz ihraç etmesi hem de güvenlik ihraç etmesine karşı bir proje olduğunu söylemek mümkündür. Dolayısıyla Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin bu şekilde istihbarat ağına dahil edilmesi, saldırı ve savunma hazırlıklarına sokulması aynı zamanda Avrasya'nın bel kemiğini oluşturacak bu doğalgaz hattına karşı bir girişim olarak da değerlendirilebilir" ifadelerini kullandı.

 

 

‘KIBRIS SORUNU ATLANTİK-AVRASYA ÇATIŞMASIDIR, TÜRKİYE ATLANTİK KIYIDAŞLARIYLA DİPLOMATİK İLİŞKİ KURMALI'

 

Doğu Akdeniz'de süren Atlantik-Avrasya çatışmasına ve Türkiye'nin Akdeniz'deki kıyıdaşlarıyla sağlam diplomatik ilişkiler kurmasının gereğine işaret eden Soner "Türkiye'nin yapması gerekenler var. Zira bu sadece bir Kıbrıs meselesi ya da doğalgaz meselesi değil. Atlantik tarafıyla Avrasya tarafı bugün Doğu Akdeniz'de somut olarak doğalgaz üzerinden karşı karşıya gelmiş durumda ama bu çatışma daha geniş çaplı bir çatışma. Çerçeveyi bu şekilde çizerseniz Türkiye'nin acil olarak yapması gereken işler de ortaya çıkar. Nedir bunlar? Birincisi Doğu Akdeniz özelinde baktığınız zaman Doğu Akdeniz'in kıyıdaşı olan ülkelerin önemli bir kısmıyla Türkiye'nin diplomatik ilişkileri gergin ya da yok. Bakınız Suriye, Doğu Akdeniz'in kıyıdaşı, Kıbrıs'ın hemen karşısında olan bir ülke ve Türkiye hemen Suriye'yle bu konudan başlayarak diplomatik ilişkilerini hemen kurmalı ve bir ittifak sağlamalıdır. Yine aynı şekilde Türkiye'nin Mısır'la ilişkilerinin gerginliği de bu konuda ülkemize zarar veren bir durumdur. Türkiye'nin bunu da düzeltmesi gerekiyor. Dolayısıyla burada Lübnan'ı da bu cepheye dayarsanız Türkiye, karşısında Amerika Birleşik Devletleri'nin oluşturduğu ittifaka karşın, yanına Lübnan, Suriye ve Mısır'ı hemen çekmelidir. Bu ittifakı gerçekleştiğiniz zaman Doğu Akdeniz üzerinden hedef alınan diğer Avrasya güçlerinin Rusya ve İran, Çin gibi ülkeler de zaten sizin yanınıza gelmiş olacaktır. Kıbrıs konusu sadece bir Kıbrıs konusu değil. Kıbrıs konusu, bir Atlantik-Avrasya çatışmasıdır" değerlendirmesinde bulundu. 

 

 

‘YUNANİSTAN ABD'NİN PİYONU OLMAMALI, BU KENDİSİNİN ÇIKARLARINA DA TERS'

 

Yunanistan'ın ekonomik geleceği de güvenlik geleceği de Avrasya'da olduğunu, Atina'nın milli çıkarlarını korumak adına ABD'nin "piyonu" olmaması gerektiğine işaret eden Soner "Dolayısıyla Yunanistan'ın da Avrasya ittifakına dahil edilmesi çok önemlidir. Türkiye olarak komşularımıza, Rusya'ya, Çin'e, İran'a, Mısır'a da güveniyoruz ve bu ülkelerle hep beraber elele verip Yunanistan'ı bir Amerikan aleti, piyonu olmaktan çıkartıp Avrasya'nın en batısında veya bu ittifakın en batısında olan ülke haline getirmeyi öneriyoruz. Yunanistan'ı da buradan uyarıyoruz zaten. Yunanistan'ın kendi milli çıkarları hiçbir şekilde burada Amerika Birleşik Devletleri'nin savaş planlarında ve istihbarat örgütlerinde yer almayı gerektirmez. Tam tersine Yunanistan böyle yaparsa kendisini bir taşeron, piyon haline getirir. Böyle olursa da Doğu Akdeniz'de çıkacak bir çatışmanın faturası bizim gibi ülkelere, Türkiye'ye, Kıbrıs'a, Yunanistan'a kesilir. ABD bunu uzaktan seyredecektir. O yüzden Vatan Partisi olarak biz Yunanistan hatta Güney Kıbrıs gibi ülkelerin Amerikan ittifakından uzaklaştırılarak Avrasya ittifakına dahil edilmesini öneriyoruz ki ben bunun Yunanistan toplumu ve ekonomisinde de olumlu yansımaları olacağına inanıyorum. Türkiye'yle birlikte Rusya'yla da savaş halinde olan bir Yunanistan'ın kendi başına egemen bir şekilde ilerleyeceği yolu yok. Amerikan üssüne dönüşen ve Türkiye sınırına Amerikan istihbaratını yerleştiren —ki bu yönde haberler çıktı- ve Türkiye sınırına Amerika'nın gözlem noktalarını yerleştiren bir Yunanistan kaderini ABD'ye bağlamış olur ve bu da çok akılsız bir hamle olur çünkü ABD'nin tüm Batı Asya'da etkisinin giderek gerilediği ortada" diye konuştu.

 


‘KATAR'DAN TÜRKİYE'Yİ KAPSAYAN BEŞLİ İTTİFAK ÖNERİSİ GELDİ, İSTİHBARAT ÇALIŞMALARI İŞE YARAMAZ'

 

Irak ve İran basınında çıkan haberlere değinerek Katar Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman El Sani'nin Bağdat'ı ziyareti esnasında Katar'ın Iraklı yetkililere Türkiye, İran ve Suriye'nin de yer alacağı bir bölgesel ittifak kurmayı teklif ettiğinin altını çizen Soner şu yorumda bulundu:


"Bu istihbarat birimine açık istihbaratı ben vereyim çünkü onların toplaması gereken istihbarat ortada. Türk Akımı meydanda, İdlib mutabakatı meydanda, Suriye-Türkiye-Rusya-İran mutabakatı meydanda. Belki gözlerinden kaçmıştır, Katar Şeyhi'nden gelen Türkiye-Suriye-Irak-İran-Katar ittifak önerisi ortada. Hatta Avrasya'ya karşı kurmak istedikleri ittifaka dahil etmek istedikleri Mısır'da bile basın bu beşli ittifakı olumlu şekilde ele aldığını, El Ahram gibi önemli bir yayın organının böyle bir ittifakın Amerikan planlarını bitirebileceğinin altını çizdiğini hatırlatmak isterim. Kısacası, Güney Kıbrıs'ta kurulması olası olan bu istihbarat birimini bence rafa kaldırmalılar. Zira Avrasya ülkelerine karşı herhangi bir saldırı, savunma veya istihbarat girişiminin başarısızlığa uğrayacağı ortada. Buraya çok fazla para harcamasınlar. Çünkü Avrupa Birliği'nin egemenlik uğruna kurmayı düşündüğü bu PESCO girişimi olan Avrupa ordusu, herhangi bir kışkırtmaya alet olursa o zaman ABD'nin taşeronu konumuna düşerler. Buradan da AB için de bir çıkar yol çıkmaz."