68 gençlik hareketinin işçi sınıfının örgütlü mücadelesi ve sendikal hareketin önemli ve önder isimlerinden İşçi Partisi' ne üye oldu. İşçi Partisi İşçi Sendika Bürosu Başkanlığı görevine atandı. Koç, İşçi Partisi'ne üye olması konusunda şunları söyledi;
İşçi Partisi’ne neden şimdi üye oldunuz?
Ben 1968-69 yıllarından beri anti-emperyalist mücadelenin içerisindeyim. Sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya için çaba gösteriyorum. Bu çabalarımda en önemli yeri, 20 yıldır köşe yazarlığını yaptığım Aydınlık dergisi ve gazetesi alıyor. Bu dönem boyunca zaten İşçi Partisi ile benzer düşüncüleri savunuyordum. Ancak son dönemde emperyalizmin ve AKP’nin çöküş sürecinin hızlanmasıyla
birlikte saldırganlığı da artınca, siyasal mücadeleyi örgütlü bir biçimde sürdürmek çok büyük önem kazandı. Bu arada Sayın Doğu Perinçek’in Aydınlık’ta yayımlanan yazılarında bu konuda belirttiği önemli noktalar benim bu kanımı daha da geliştirdi ve İşçi Partisi’ne üyelik için başvurdum. Partinin yetkili organları da olumlu değerlendirdi ve partim beni işçi-sendika alanında çalışmakla görevlendirdi.
‘İşçi ayaklanmalarına hazırlanıyoruz’
Haziran başkaldırısı benim parti üyeliğine başvurma sürecini hızlandırdı. Esasında beklentim, Doğu Perinçek’in cezaevinden çıkarak parti rozetimi onun takmasıydı. Haziran başkaldırısı bu kararımı erkene çekmeme yol açtı.
İşçi Sendika Bürosu Başkanlığı görevine getirildiniz, neler yapacaksınız şimdi?
İşçi Partisi İşçi-Sendika Bürosu bugüne kadar önemli görevler yerine getirdi. Bu alanda çalışan arkadaşlarımız birçok yörede işçi hareketinin gelişmesine önemli katkılarda bulundu. 1989 Bahar eylemlerinde, 30 Kasım 1990 tarihinde başlayan Zonguldak madenci grevi ile 4-8 Ocak 1991 Madenciler Yürüyüşü’nde o z a m a n k i Sosyalist Parti üyeleri ve yöneticileri çok önemli görevler yerine getirmişti. Sosyalist Parti tarafından düzenlenen iki büyük işçi kurultayı o dönemki işçi hareketine yol gösterici tartışmalar gerçekleştirmişti. Yakın dönemde SEKA, Erdemir, Seydişehir
Alüminyum, Şeker Fabrikaları, Telekom ve Tekel eylemlerinde İşçi Partisi ve yöneticileri önemli katkılarda bulundu. Şimdi partimiz bu konudaki ağırlığını daha da artıracak bir döneme girdi. Özellikle sonbahardan itibaren derinleşecek iktisadi krizle birlikte işçi sınıfının kendiliğindenci hareketinin yükseleceğini bugünden görebiliyoruz. İşçi Partisi bu sürece katkıda bulunmak ve önderlik etmek için
çalışmalarını bugünden yapmaktadır. İşçi sınıfının İşçi Partisi’ne ihtiyacı, özellikle bazı sendikaların görevlerini ihmal ettiği koşullarda daha da artmaktadır. Sınıfsız, sömürüsüz dünya özlemi ve zulme karşı başkaldırı anlayışı, İşçi Partisi’nin önderliğinde verilecek siyasi mücadele ile başarıya ulaşacaktır. Bu nedenle tüm vatanseverleri ve özellikle de işçi sınıfımızı İşçi Partisi saflarında örgütlenmeye
davet ediyorum.
YILDIRIM KOÇ KİMDİR
1951 yılında Samsun’da doğdu. Annesi ev kadını Kastamonulu (İnebolu) Müjgan (Poyraz) Koç, babası iç hastalıkları uzmanı Tokat’lı Dr. Kemal Koç.
1973 yılında ODTÜ İdari İlimler Fakültesi Ekonomi ve İstatistik Bölümü’nden mezun oldu.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde sosyal politika dalında yüksek lisans derecesi aldı.
Evine alınan Yön, Ant ve Türk Solu dergilerinin ve kitapların etkisiyle, lise yıllarında antiemperyalist ve anti-kapitalist bir anlayışa yöneldi ve Marksizmi benimsedi.
1969-1971 döneminde ODTÜ Sosyalist Fikir Kulübü çevresindeydi ve ODTÜ İdari İlimler Fakültesi Öğrenci Derneği çevresinde çalıştı.
1971 yılında Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamının önlenmesi için açılan imza kampanyası sırasında ODTÜ’de bir öğretim üyesinin ihbarı üzerine gözaltına alındı ve tutuklandı.
1972 yılında Oran’da ilk grup konutun inşaatında çalışan işçileri bir sendikada örgütleme çalışmalarına katıldı.
1974 yılında Tüm İktisatçılar Birliği’nin (TİB) kurucu ve yöneticileri arasında yer aldı; TİB aylık bülteninin sorumlu yazı işleri müdürlüğü görevini üstlendi; TİB’in 1975-1977 döneminde yazarı belirtilmeden yayımlanan kitap ve broşürlerinin çoğunu yazdı.
1975-1978 döneminde DİSK Maden-İş, Yeraltı Maden-İş ve Tek Eğitim Büro-İş sendikalarında toplu sözleşme ve eğitim uzmanı ve Devrimci Metal-İş Sendikası’nda Ankara şube başkanı olarak görev yaptı. Tek Eğitim Büro-İş tarafından yazarı belirtilmeden yayımlanan beş broşürü yazdı.
1979/1980 yıllarında Türkiye Elektrik Kurumu’nda uzman olarak çalıştı. Bu arada Birlik Yayıncılık şirketini kurarak, kitap ve broşür yayımladı.
1980-1983 döneminde ODTÜ İşletmecilik Bölümü’nde öğretim asistanı olarak çalıştı ve ücret ve personel yönetimi dersleri verdi. ODTÜ Gelişme Dergisi’nde yazıları yayımlandı. Bu dönemde Türkiye’deki en önemli ilerici süreli yayını olan Bilim ve Sanat Dergisi’nde makaleler yazdı.
1983 yılında Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından 1402 sayılı Yasa uyarınca ODTÜ’den çıkarıldı; tutuklandı, askeri mahkemede yargılandı.
1985 yılında 11. Tez Kitap Dizisi’nin yayımlanmasında danışma kurulu üyesi olarak yer aldı ve bu dergide yazıları yayımlandı. 1980’li yılların ikinci yarısında Saçak, Zemin, Gün, Demokrat Ekonomist gibi dergilerde makaleler yazdı.
1991 yılında Sosyalist Birlik Partisi’ne üye oldu. SBP’nin Birleşik Sosyalist Parti’ye ve onun da Özgürlük ve Dayanışma Partisi’ne dönüşüm sürecinde, BSP ve ÖDP üyeliğini sürdürdü. ÖDP’de 1990’lı yılların sonlarında üyelikten ayrıldı.
1993 yılında yayına başlayan (Yeni) Marksizm ve Gelecek Dergisi’nin yazı kurulu üyesiydi. 1993 yılında Aydınlık Gazetesi ve ardından Aydınlık Dergisi’nde köşe yazısı yazmaya başladı. Bu dönemde Mülkiyeliler Birliği Dergisi yazı kurulu üyesiydi ve bu dergide çok sayıda makalesi yayımlandı. Ayrıca Söz Gazetesi ve çeşitli diğer dergilerde makaleleri çıktı.
1985-2008 döneminde (1990 Şubat-1991 Nisan dönemi dışında) 23 yıl süreyle Türkiye Yol-İş Sendikası Eğitim Dairesi Başkanlığı görevini üstlendi.
1993-2003 döneminde 11 yıl Türk-İş Genel Başkan danışmanı olarak da çalıştı; Türk-İş’in Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Uluslararası Hür İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ICFTU) ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) ile ilişkilerinden sorumlu oldu. Bu 11 yıllık süre boyunca ILO Uluslararası Çalışma Konferanslarında Standartların Uygulanması Komitesi’nde Türkiye işçilerini temsil etti; ETUC Yönetim Kurulu yedek üyeliği yaptı. Türk-İş’teki görevinden 2003 yılı Eylül ayında istifa ederek ayrıldı. Bu yıllarda Türk-İş ve Yol-İş Dergilerinde ve birçok işçi ve kamu çalışanı sendikasının yayın organında makaleleri yayımlandı.
1998 yılından beri kesintisiz olarak ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde İktisat Bölümü’nde kısmi zamanlı öğretim görevlisi olarak işçi-işveren ilişkileri tarihi ve günümüzde işçi-işveren ilişkileri konularında dersler veriyor.
1993 yılından beri kesintisiz olarak Aydınlık Dergisi ve Gazetesi’nde “Sınıf Gözlüğü” köşesini yazıyor. Teori Dergisi yazı kurulu üyesi. Ulusal Kanal’da “Sınıf Gözüyle” programını yapıyor.
1975 yılından beri Canan (Durusan) Koç ile evli; bir kızları (Yıldız) var.