İki büyük ilçede aday olan Müzeyyen Susar ve Elif Çobanoğlu, bu görevlendirmeden onur duyduklarını belirtiyorlar. Halktan gördükleri ilgiden memnun olan adayların çağrısı: Dip dalgasına hazır olun.
Vatan Partisi, Denizli’nin en büyük iki ilçesine belediye başkanlığı için kadın aday gösterdi. Pamukkale’de Avukat Müzeyyen Susar, Merkezefendi’de ise Elif Çobanoğlu göreve talip. Kadın adaylar, projelerini ve seçim çalışmalarını Aydınlık’a anlattılar.
Kadın aday olarak nasıl tepkiler aldınız?
Müzeyyen Susar: Ailemizin politikayla ilgisi seçimlerde oy vermekten öteye geçmediği için başlangıçta biraz şaşırdılar, fakat çabuk alıştılar. Arkadaşlarımdan ve çevremden olumlu tepkiler alıyorum. Seçim çalışmaları sırasında en çok emekçi kadınlardan destek geliyor. Elif Çobanoğlu: Kadın adaya karşı ciddi bir sempati var, ama bu yalnızca kadın aday olmaktan kaynaklanmıyor. Vatan Partisi adayı olmanın da ciddi önemi var.
‘KADIN ADAYLAR GÖSTERMELİK DEĞİL’
Türkiye’de en çok kadın adayı Vatan Partisi gösterdi...
M. Susar: Partimiz ve ülkemiz için gurur verici. Ülkemizde politikanın erkeklere özgü olduğu algısı oldukça yaygın, fakat Vatan Partisi’nde kadınların her düzeyde daha fazla görev alması için destek var. Böyle olduğu halde kadınlarımız, görev almada ürkek davranıyor. Denizli İl Örgütümüz, Pamukkale Belediye Başkanlığı için adaylık teklif ettiğinde önce tereddüt ettim, sonra kabul ettim. Maaşını köyüne yol yaptırmak için harcayan Köy Enstitülü bir öğretmenin kızıyım. Vatan söz konusu olunca hiçbir şeyin engel olamayacağını öğrendik. Onun için kabul ettim. E. Çobanoğlu: Partimizin ciddi bir kadın mücadelesi var. Diğer sistem partileri gibi göstermelik değil. Sayılar da bunu gösteriyor. Öte yandan, tüzüğünde oransal kadın kontenjanı olan parti kendi tüzüğüne bile uymuyor.
İlçenizin sosyo-ekonomik durumu ve sizin projeleriniz nedir?
E. Çobanoğlu:Merkezefendi, sosyo-ekonomik ve kültürel yapısı itibarıyla görece daha iyi bir ilçedir. Projelerimiz de buna göre belirlendi. Ancak temel aldığımız ilkeler partimizin belirlediği 12 ilkedir. Tabii bir kadın aday olarak ‘Kadıncıl Kent’ ilkesini biraz daha önemsiyorum. Çocukların ve gençliğin kentini yaratmak için çalışacağız. M. Susar: Bir yanda en lüks konutlarda yaşayan, pahalı arabalarla dolaşan bir kesim, bir yanda ise pazara gitmek için akşam karanlığını bekleyenler var. Zengini de, işsizi ve yoksulu da çok olan güzel ve mahzun bir yurt köşesi Pamukkale. Projelerimiz 12 ilkemizle bağdaşır. Ama biz Pamukkale’de toplu taşımayı teşvik eden, bisiklet ve elektrikli araç kullanımını önemseyen bir politika izleyeceğiz. Ayrıca, elli bin üniversite öğrencisinin yaşadığı bir ilçe Pamukkale. Onların barınma, kırtasiye, spor ve kültürel gereksinimlerini çözecek projelerimiz var. Kadını daha üretken hale getireceğiz. Kreş, çocuk bakımevi, kadın sığınma evi ve yaşlı bakımevi yapacağız. Pamukkale Köyünü ve Karahayıt’ı peyzaj mimarlarının desteğiyle bilim, sanat ve düşün insanları için cazibe merkezi yapacağız. Pamukkale ören yerine giriş fiyatlarının yerel halk için makul bir fiyata çekilmesi gerekir.
‘KİMSEYE BİDON KAFALI DEMEYİZ’
Sizi farklı kılan yönetim anlayışınız nedir? E. Çobanoğlu: Tabii ki en temel farkımız ‘rant için değil, üretim için’ seçenek sunmamızdır. Halka olan sevgimiz ve inancımızdır. Seçilmediğimizde kimseye kızgınlığımız olmaz. Kimseyi ‘Bidon kafalı, makarnaya oyunu sattı’ diye suçlamayız. Yalnızca kent içi ulaşıma yaklaşımımız bile her şeyi ortaya koymaya yeter. Diğerleri otomobilci, biz toplu taşımacıyız. M. Susar: İnsan odaklı bir hayat felsefem var. Fırsat verilirse her insanın üretici ve yaratıcı olacağına inanıyorum. Kendisiyle, toplumuyla, doğayla barışık insanlar yetiştirmek sadece ana babaların ve okulların değil, belediyelerin de görevi. ‘İlk işimiz, mali durumu halka açıklamak olacak’ KADIN adaylara mazbatayı aldıklarında yapacakları ilk işin ne olacağını sorduk, ikisi de “Mali durumu halka açıklamak” diye yanıt verdi. ‘Halk Meclisleriyle’ sonraki işler planlanacak. Taşeronlarla yapılan sözleşmeler iptal edilecek ve kamu hizmeti, kamu çalışanlarıyla görülecek.