‘Ekonomi’ başlığında yüksek faiz, sabit olmayan döviz kuru gibi son günlerde gündeme oturan sorunları püskürtecek çözümler yer alıyor. ‘Tarım’ başlığı altında da üretim seferberliğinde çiftçiye, üreticiye düşecek görev ve destekler anlatılıyor.
EKONOMİ
| MİLLİ BİRLİK (SEFERBERLİK) HÜKÜMETİ KURULACAK
Sorunlar halk ile birlikte, halk için çözümlenecektir. Milli seferberlik hükümeti programı: kamunun planlaması, desteği ve denetimi altında, halkımızın gönenci ve devletimizin güçlenmesi için gerekli yatırım ve girişimleri köylümüzle, çiftçimizle, işçimizle, işverenimizle, gençlerimizle, emeklilerimizle kısaca tüm halkımızla birlikte uygulayan bir programdır.
| PLANLI VE DEVLETÇİ KARMA EKONOMİ, ZENGİN TOPLUM
Kalkınmayı ve bölgeler arasında dengeleri sağlayan, halkı zenginleştiren Planlı ve Karma Ekonomi, Türkiye’miz için biricik çözümdür. Milli ekonominin itici gücü kamu kesimidir. Halkın gönenci için özel sektörün katılımıyla, ülkenin doğasını ve kaynaklarını koruyup geliştirecek, bölgeler arası dengesiz dağılımı önleyecek planlı bir karma ekonomi politikası uygulanacaktır. Bugün Karma Ekonomi dünya ölçeğinde yeniden yükseliştedir.
| EKONOMİDE TAKAS SİSTEMİ KURULACAK
Gelişmiş takas sistemine işlerlik ve yaygınlık sağlanmasıyla, piyasada mal ve hizmet değişimi üst seviyeye çıkarılarak, ekonomiye yüzde 5-10 büyüme sağlanacaktır.
| SATILAN KİT’LER GERİ ALINACAK
En başta şeker fabrikalarımız olmak üzere KİT’lerin özelleştirilmesi durdurulacaktır. Enerji, ulaştırma, iletişim, haberleşme, bilişim ve gıda güvenliği gibi stratejik sektörlerde özelleştirilen KİT’leri kamulaştıracak ve verimli işleteceğiz.
| TÜKETİM EKONOMİSİNDEN ÜRETİM EKONOMİSİNE GEÇİLECEK
Ülkemizdeki kötü gidişin temelinde, gelirlerin azalması ve tüketim ihtiyaçlarının ucuz maliyetle karşılanmaması yatmaktadır. İthalata bağlı tüketim ihtiyaçlarının başında enerji bilhassa petrol, hammadde ve yarı mamul maddeler gelmektedir. Son yıllarda bu ana kalemlere ne yazık ki tarımsal ürünler de dahil olmak üzere birçok mamul tüketim ürünü eklenmiştir. Döviz sağlayıcı üretim yapmamız ve üretimimizi olabildiğince milli hale getirmemiz gerekmektedir.
| YÜKSEK KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER
Her türlü ham maddenin, teknolojik imkanlarla işlenerek, yüksek katma değerli ürünler haline getirilip dışarıya satılması uygulamasına geçilmeli.
| GÜÇLÜ TCMB
Merkez Bankası’nı dünya para merkezlerinin denetiminden kurtaracağız ve güçlendireceğiz. Türk Lirasının piyasada rakipsiz dolaşımı sağlanacaktır. Bilhassa petrol dış alımında Rusya, İran ve Katar’a yapılacak ödemeler takas ve ulusal paralarla yapılacaktır. Faiz politikaları sistem değiştiğinde kendiliğinden normale dönecektir.
| ÜRETİM EKONOMİSİ
Ekonomimizi dışa bağımlılıktan kurtarmanın en önemli unsuru, ara ve yarı mamul üretimine ağırlık vermek olmalıdır. Böylece ithalat kendiliğinden kısılmış olacaktır. Altyapı yatırımlarını güçlendirmek devletin en önemli görevlerindendir. Ancak kaynak sorunumuz olduğu aşikârdır. Yeni bir yatırım kaynağı bulunursa kazan kazan yönetimi ile çalıştırabileceğimiz yatırımlar şunlardır. Doğu Akdeniz petrol ve doğalgaz çalışmaları ve platform tesisleri, platform ve gemi tersaneleri Taşucu veya İskenderun limanı, Çandarlı limanı, toryumla çalışan nükleer enerji tesisleri, âtıl barajların tarıma açılması, Anadolu Hızlı Ray sistemi vb.
| KOBİ VE SANAYİYE DESTEK
Küçük ve orta sanayideki üretim güçlerimizi de seferber ederek hem iş olanağı hem de katma değer yaratacağız. Kamuya ve özel sektöre ait boş yatan fabrika, tezgâh, dökümhane, makine, araç ve gereci üretime sokarak milyonlarca işsize iş sağlayacağız. Türk otomobilini uluslararası marka yapacağız
| BORÇ DİLENENLERİN YÖNETİMİNE SON
Borçlanma Ekonomisi, Türkiye’yi iflas noktasına getirdi. Devletçe ve milletçe borca battık. Dış borcumuzun millî gelire oranı 2018’de yüzde 54’ü aştı. Vatan Partisi’nin Üretim Ekonomisi, Türkiye’nin biricik çıkış yoludur. Yırtığa yama arama devri bitti. Elbise dikeceğiz!
| HERKESE İŞ, SADAKAYA SON
Sadaka dağıtmayacak, yoksulluğu kaldıracağız! İşsize sadaka değil, iş vereceğiz. Sadakaya harcanan kaynakları üretime yönlendirerek işsize iş alanı açacak, çalışanlara ücret ve aylık vereceğiz. Herkes onuruyla çalışarak hayatını kazanacak.
| KAMU KAYNAKLARI GEREKSİZ PROJELERE HARCANMAYACAK
Kanal İstanbul, 4. Köprü, 3. Havalimanı gibi İstanbul’u yönetilemez büyüklüğe iten, sözde “büyük yatırım projeleri” dönemine son vereceğiz. Aşırı konut ve inşaat yatırımları ekonomimizde üretken olmayan bir atımlık büyüme etkisi yaratmaktadır. Planlama kapsamında, kamu seferberliğiyle, özel yatırımları da teşvik ederek, bölgesel dengeleri gözeten yeni üretim tesisleri kuracak ve istihdamı artıracak yatırımlara öncelik vereceğiz. Türkiye’yi bir üretim üssü haline getireceğiz.Perinçek Hükümeti döneminde, Çin’in “Bir Kuşak Bir Yol” adını verdiği Yeni İpek Yolu projesinde Türkiyemiz kilit ülke olacaktır.
| ÜLKE ENVANTERİ ÇIKARILACAK
Elimizde ne var ne yok bunu bilmemiz gerekiyor. Kaynaklarımız ne kadar kaldı, gerçek durumu saptamamız şart.
| VERİMLİ EKONOMİ İÇİN HUKUK DEVLETİ
AKP iktidarı, yandaşlarını besleyen bir soygun rejimi kurdu. Ekonomide hukuku ve adaleti ayaklar altına aldı. Ekonomiye belli grup çıkarları için yapılan müdahalelere son vereceğiz. Verimli ekonomik faaliyete ve girişimciye hukuk güvencesi sağlayacağız. Ekonomimizin nitelikli emek ihtiyacını karşılamak için Eğitim Reformu yapacağız.
| HORTUMLANAN KAYNAKLAR MİLLETİN KAYNAĞINA
Milletin hazinesinden yasadışı yollardan gasp edilen kaynakları tekrar milletin hazinesine katacağız. Yasadışı yollardan ve rüşvetle yığılan servetler; “Nereden Buldun Yasası” ile yatırıma, iş yaratmaya ve halkın refahına hizmet eden kamu kaynaklarına dönüştürülecektir.
| GÜMRÜK DUVARLARI GÖZDEN GEÇİRİLECEK
Üreticiyi gümrüklerle koruyacağız. Sanayi ve tarım üreticimizi gümrüklerle koruyacağız. Bu amaçla Avrupa Birliği ile yapılan Gümrük Birliği Anlaşması’na son vereceğiz.
| ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ’NE ÜYE OLACAĞIZ
Çin ve Rusya, birinci ve ikinci ticaret ortaklarımızdır. Almanya, üçüncü ticaret ortağımızdır. Türkiye ekonomisi, Avrasya ile bütünleşmektedir. Vatan Partisi, Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü içindeki bağımsız yerini almasını programına alan tek partidir. Böylece ülkemizin ABD ve AB ile ilişkilerini normalleştireceği ve karşılıklı yarar esasına oturtacağı koşullar yaratılmış olacaktır.
| TİCARETTE MİLLÎ PARA
Türkiye’de Dolar ve Euro baskısına son vereceğiz. Dışalım ve dışsatım için gerekli olanlar dışındaki yabancı para mevduatlarını rayiç bedel üzerinden Türk Lirasına çevireceğiz. Devlet işlemlerinde ve milli pazarımızda alışverişte Türk Lirası geçerli olacaktır. Yabancı ülkelerle ticaret, anlaşma yoluyla milli paralarla yapılacaktır.
| SICAK PARA DİKTASINA SON
Faize, ranta, dolar ve borsa vurgununa, tarikat ve cemaat mafyalarına giden kaynakları üretime yönlendireceğiz.
| DIŞ BORÇ VE FAİZİ PLANLI BİR ÜRETİMLE KARŞILANABİLİR
Üretimin yeterli olmaması, tüketimin dış borçla karşılanması, alınan borçların döviz getirici üretime yatırılmaması, uluslararası kredi ve fon kuruluşlarına bağımlı hale gelmemizin baş nedenidir. Geçici istihdam sağlayan, döviz getirmeyen, KDV’si düşük sürekliliği olmayan yatırımlarla borç ödenmez.
| DIŞ BORÇLAR YAPILANDIRILACAK
IMF gibi kurumlarla ilişkiler, yeniden gözden geçirilecek, gerekirse kesilecektir. Kısa vadeli ve vadesi gelen yabancı para devlet tahvili ödemeleri yapılandırılacaktır.
| UZUN VADELİ YATIRIM KREDİLERİ VERİLECEK
Bu krediler milli bankalardan sağlanacaktır. Teminat tutarları yatırım tutarları ile eş olacak, yatırımcı başka bir teminat vermeye zorlanmayacaktır. İcra iflas yasası yeni baştan düzenlenecektir. Gerçek bir sicil affı getirilecek, üretimi sekteye uğratacak hiçbir yaptırıma yer verilmeyecektir.
| BORÇLAR YAPILANDIRILACAK
Tüketimin borç ile tetiklendiği geçtiğimiz dönemde bu tuzağa düşen insanlarımızın kredi kartı, tüketici kredisi, konut kredisi gibi borçlarını yapılandıracağız ve tüketiciyi ferahlatacağız.
|TÜRK HALKI VERGİSİNİ ÖDER, NAMUSLUDUR
Vergi beyana bağlı olarak alınacak, çoğu da kaynakta kesilecektir. KDV, beyannameler ve diğer kıymetli evrak elektronik ortamda verilecek e-fatura kullanımı yaygınlaştırılacak ve zamanla zorunlu olacak, yazarkasalar direkt sisteme bağlanacaktır.
| BORSA YAPILANDIRILACAK
Ülkemize giren sıcak paralar, yabancı şirketlerin faiz getirisi yoluyla bilançolarını süslemek ve borsada hisse senetleri değer kazanmaktadır. Bu ek ve sanal bir kaynak yaratmakta ancak bizim tüketim gücümüzü elimizden almaktadır. Yabancı sermaye doğrudan üretime yönlendirilmelidir.
| BORSA İSTANBUL ARACILIĞIYLA İSTİKRARSIZLIĞA SON
Borsa İstanbul’a yurtdışından vurgun amaçlı döviz giriş çıkışları denetim altına alınarak, döviz fiyatlarında ani dalgalanmalar yaratan, ekonomide istikrarsızlığa neden olan belirsizliklere son verilecektir.
| TURİZM TEŞVİK EDİLECEKTİR
Önümüzdeki yıl Çin yılıdır. Çok sayıda turist çekilebilir. Ayrıca komşu ülkelere, Mısır’a ve balkanlara tur operatörlüğü yapılabilir. Kapadokya ve Pamukkale yeni ilgi odaklarıdır.
TARIM
| KÖYLÜ MEMLEKETİN EFENDİSİ OLACAK
Büyükşehir Yasası’nı kaldıracağız. Köy Kanunu, çiftçinin ihtiyacına göre yeniden yürürlüğe girecek. Köy merası, köylünündür. Doğu ve Güneydoğu illerimize huzur getirerek meraları hayvancılığa açacağız ve besicimizi destekleyeceğiz.
| ÇİFTÇİYE UCUZ MAZOT
İran’da mazotun litresi 26 kuruş, benzinin 80 kuruştur. Doğalgaz ise 10 kuruş. İran’la her alanda iş birliği için görüşüyor ve anlaşıyoruz. Üreticinin mazotundan alınan vergiyi indireceğiz. Çiftçinin traktörünün deposuna mazotu litresi 2 liradan dolduracağız.
| TARIMSAL ÜRETİMİ İLGİLENDİREN KİT’LER DEVREYE SOKULACAK
Toprak Mahsulleri Ofisi, TEKEL İdaresi, Et Balık Kurumu ve Süt Endüstrisi Kurumu gibi çiftçiyi destekleyen KİT’leri canlandıracak veya yeniden kuracağız. Köylünün ürününü değer fiyattan ve peşin ödemeyle alacağız.
| TÜM İMKANLARI DEVREYE SOKACAĞIZ
Çiftçiyi ucuz mazot, faizsiz kredi, ucuz tarım ilacı, ucuz gübre, ucuz tohumlukla destekleyeceğiz. Çiftçiyi tefecinin ve aracının elinden kurtaracağız. Çağdaş ve verimli tarım ve hayvancılık için çiftçilerimizi eğiteceğiz. Bu amaçla ziraat mühendislerimizi ve veterinerlerimizi seferber edeceğiz.
| HAL YASASI, ÜRETİCİ LEHİNE DEĞİŞTİRİLECEKTİR
Tedarikçi firmaların büyük marketlere olan ve üreticiye yansıyan uzun vadeli finansman uygulamalarına sınır getirilecektir. Ürünü tarlasına kadar denetleyebilen marketler, çiftçinin parasını tedarikçiye en geç bir hafta içinde ödeyecektir.
|ATIL ARAZİLER ÜRETİME KAZANDIRILACAK
39 milyon dekar tarım dışı kalan arazi üretime geçirilecektir. Sınırlardaki mayınlı arazileri yoksul köylülere dağıtacağız. Gençlerin kırsalda kalması için, tarımsal üretim yapan yerler çekici hale getirilecektir.
| DOĞAYA SAYGILI OLACAĞIZ
Ormanlar, kıyılar, bitki türü zenginliği, yabani hayvan varlığı korunacaktır. Bu değerler, özel çıkarcılığın neden olduğu yıkımdan kurtarılacaktır. Özel çıkarcılığın derelerimizi, ırmaklarımızı, körfezlerimizi, denizlerimizi ve toprağımızı kirletmesine ve yaşam ortamını bozmasına izin vermeyeceğiz. İnsan ile doğa arasındaki uyum ve dengeleri gözeteceğiz.
| TİGEM KURULUŞ FELSEFESİNE GERİ DÖNECEK
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) üreticilere yeniden tohum ve damızlık hayvan dağıtır duruma getirilecektir.
| GÜMRÜK BİRLİĞİ ANTLAŞMALARI’NIN TARIMLA İLGİLİ MADDELERİ İPTAL EDİLMELİ
Tarımımızı yok eden ve çiftçimizi üretimden koparan Kemal Derviş Yasalarını iptal edeceğiz. Tütün ithalatına son verecek, Türkiye’de sigara üretimi yapan fabrikalara, Türk tütünü işleme zorunluluğu koyacağız. TEKEL idaresi yeniden kurulacaktır. Yaprak tütün işletmelerine on binlerce işçi alınacaktır.
| DİYARBAKIR’A SİGARA FABRİKASINI YAPACAĞIZ
1980 sonlarında açılması planlanan Diyarbakır sigara fabrikası, makinaların montajı yapılırken gerçekleşen 12 Eylül darbesi sonucunda, açılışı yapılmamış ve makinalar sökülerek Tokat’a gönderilmişti. Fabrika binası ise bir müddet yaprak tütün deposu olarak kullanılmış ve sonra o da kapatılmıştı. Vatan Partisi olarak Diyarbakır’a söz veriyoruz. 12 Eylül cuntasının kapattığı sigara fabrikasını yeniden açacağız.
| ŞEKER PANCARI KOTASI KALDIRILACAKTIR
Derviş yasalarından biri de şeker pancarına uygulanan kotaydı. Bu yasa ile şeker pancarı üretimimiz sınırlandırıldı ve şeker fabrikalarımız ya kapatıldı ya da özelleştirildi. Şeker ihtiyacımız ise genetiği değiştirilmiş Amerikan mısırından elde edilen şekerle karşılanmaya çalışılmaktadır. Çiftçimizin yüzünü güldüren ve hayvancılığımıza büyük destek olan şeker pancarı üretimi üzerindeki kotayı kaldıracağız.
| MERALAR KORUMA ALTINA ALINACAK
Küçükbaş hayvan yetiştirmek için çoban yetiştirilmelidir. Vatandaşlar bunun için teşvik edilecek, gerekli sosyal güvenlik ve çalışma koşulları kanunen sağlanacak.
| TARIMDA BİYOTEKNOLOJİ TEŞVİK EDİLECEK
Modern Biyoteknoloji; tıpta gen tedavilerinden, tarımda daha dayanıklı ve verimli ürünlere, tekstil ve kozmetik sanayine kadar çok geniş bir yelpazede kullanılması teşvik edilecektir.
| YEM BİTKİLERİ YETİŞTİRİLECEK
Hayvancılık için gerekli olan yem bitkileri yetiştirilmelidir. Saklanması, depolanması da teşvik edilmeli ve tedbirler alınmalıdır.
| TANZİM SATIŞ MAĞAZALARI PROJESİ
Tarımın ve çiftçimizin içinde bulunduğu durum göz önüne alınarak, temel gıda maddelerinin üretiminden satışa, pazarlamaya kadar süreçte tarımsal kooperatif birlikleri oluşturarak, bunları organize ederek ve destek vererek, TANZİM SATIŞ MAĞAZALARI PROJESİ hayata geçirilmeli.
| ÜRETİCİLERE KOOPERATİF HALİNDE ÖRGÜTLENME
EBK, TMO, SEK ve üretici birlikleri aktif hale getirilecektir. Çiftçi kooperatiflerini, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ni, Ziraat Mühendisleri Odası’nı, tarım sanayicilerimizi, üniversitelerimizdeki ilgili öğretim üye ve yardımcılarını, uzmanları ve kamunun gücünü seferber edeceğiz. Kapsamlı bir plan ve yol haritası hazırlayacak ve uygulayacağız. Tarım kooperatiflerini güçlendireceğiz. Çiftçimizin üretme şevkini yükseltecek, tarım üretiminde büyük bir atılım gerçekleştireceğiz. Gıda güvenliğimizi sağlayacağız.
l YERALTI VE YERÜSTÜ SU GÜVENLİĞİ SAĞLANACAK
Su kullananındır. Köylerin suları köylünündür. Toprak-Su Teşkilâtını yeniden kuracağız. Çiftçinin sulamada kullandığı elektrik fiyatlarını indirecek, elektrik borçlarının yarısını sileceğiz. Su kaynaklarının özelleştirilmesini öngören ve arazi toplulaştırmasını DSİ’ye bırakan KHK derhal iptal edilecektir. Çiftçinin sulamada kullandığı elektrik enerjisinin yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması için olanaklarımızı belirleyeceğiz.
| TARIM ÜRÜNLERİNDE TEŞVİK
Tarım ürünlerinin paketlenmesi, standartlaştırılması ve depolanması teşvik edilecek, tarımda makineleşmeye ağırlık verilecektir. Tarımsal ilaçların bilinçli kullanılması sağlanacak, gübreyle birlikte fiyat ayarlaması yapılacaktır.
| MAKİNALAŞMAYA AĞIRLIK VERİLECEK
Sanayiye dönük tarım ürünlerinin ekim yeri saptanacak ve yerinde işlenecektir.
| TOPRAK REFORMU YAPILACAK
Köy arazilerinin kadastro işlemleri hızlandırılacak, köy senetleri ile yapılan satışlar tapuya tescil edilecektir. Kamu denetimi altında oluşturulacak köy meclisleri önderliğinde toprak reformu yapılacaktır. Miras yolu ile bölünen arazilerin birleştirilmesi için kooperatifler devreye girecek mülk gerektiğin de satın alınacaktır. Mirasçılardan toprağı işlemek isteyene kamu desteği verilecektir.
| MODERN SULAMA VE EKİM UYGULAMASI
Sulama ve ekim işlerinde verimli teknikler çiftçiye öğretilecek gerekli ekipman sağlanacaktır.
| EROZYONUN ÖNLENMESİ İÇİN TEDBİRLER ALINACAK
Erozyonu önleme ve ağaçlandırma için yoğun bir seferberlik gerçekleştireceğiz. Dağlarımız büyük bir ağaçlandırma seferberliği ile orman haline getirilecektir. Sadece bu ağaçlandırma kampanyası için 10 binlerce orman işçisi istihdam edilecektir.
| HAYVANCILIKTA İYİLEŞTİRMELERLE ÜRETİM ARTIRILACAK
Hayvancılık ıslah edilecek, balıkçılık koruma tedbirleri ile geliştirilecektir. Deniz, göl ve akarsu balıkçılığı teşvik edilecektir.
| ZİRAAT BANKASI ÜRETİCİYE DESTEK OLACAK
Çiftçinin ve besicinin bankalara olan faiz borçları silinecek, vâdesi gelen anapara ödemeleri dört takside bağlanacaktır.
| HAYVANCILIK DESTEKLENECEK
PKK terörünün en büyük zararlarından biri de dağlarımızın ve yaylalarımızın kullanılamaması sonucu hayvancılığımızın gerilemesi ve hayvan sayısının azalmasıdır. Bölgede hayvancılığı geliştirmenin ön şartı, PKK terörünün bitirilmesidir. PKK terörünün sonlandırılmasıyla birlikte dağlık bölgelerimizde mera ve yayla hayvancılığı geliştirilecek ve ihracatı için her türlü tedbir alınacaktır.
| ORGANİK TARIM DESTEKLENECEK
Bugün bütün dünyada ama özellikle Avrupa’da organik tarım ürünlerine talep büyük bir hızla yükselmektedir. Güneydoğu’nun hala kendini koruyabilen yerli tohumları geliştirilip çoğaltılarak, organik tarım yapmak mümkündür.
l SERACILIK VE ÇİÇEKÇİLİK GELİŞTİRİLECEK
Büyük kentlerin ayrılmaz bir parçası, yeşil alanların ağaçlandırılması ve çiçeklerle süslenmesidir. Çiçek ve süs çiçekçiliği artık bir sektör haline geldi. Güneydoğu bölgemizin iklim ve toprak özellikleri seracılığa ve çiçekçiliğe çok uygundur.
| ZEYTİNCİLİK VE FISTIKÇILIK DESTEKLENECEK
Suriye sınırı boyunca zeytin dikimi teşvik edilecektir. Tarım Bakanlığı tarafından hazırlanmış sertifikalı zeytin fidanlarının dikimi ziraat mühendislerinin denetiminde sağlanacaktır. Mardin’in Derik ilçesinde var olan zeytincilik bütün ovaya yayılacaktır. Siirt fıstığını bütün bölgeye yayacağız. Fıstık piyasasını düzenlemek için Fiskobirlik’e tekrar işlerlik kazandırılacaktır.
| DAĞLARIMIZI AĞAÇLANDIRACAĞIZ
Bilindiği gibi, Güneydoğu bölgemiz ülkemizin orman alanları bakımından en yoksul bölgesidir. Dağlarımızı ve tepelerimizi, büyük bir ağaçlandırma seferberliğiyle orman alanları haline getireceğiz. Bu büyük ağaçlandırma kampanyası için on binlerce orman işçisi istihdam edilecek. Bitki tür zenginliğimiz ve yabani hayvan varlığımız korunacaktır. Bu ve buna benzer tedbirlerle kırsal alanda yaşayan çiftçilerimizin üretime katılarak zenginleşmeleri, bölgemizin en önemli sorunu olan bölücü teröre de büyük darbe olacaktır. Terörün en büyük panzehri güvenlik ve zenginliktir.