Vatan Partisi'nden YSK'ya başvuru

Genel Sekreterimiz Utku Reyhan, Yüksek Seçim Kurulu'na Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin düzenlemeler için dilekçe verdi

Tarih:

Vatan Partisi yurtdışında kayıtlı seçmenlerin adaylarla ilgili tercihte bulunmalarına engel olan düzenleme ve Cumhurbaşkanı adaylığı için imza toplama süreci boyunca seçim kurullarının fazla mesai yapması ile ilgili Yüksek Seçim Kurulu’na başvuruda bulundu.

 

Yüksek Seçim Kurulu yurtdışında kayıtlı seçmenlerin yaşadıkları ülkede Cumhurbaşkanı adayı gösteremeyeceği, yurtdışı seçmenlerinin aday gösterme işlemlerinin yalnızca Ankara’da bulunan yurtdışı seçim kurulundan yapılabileceği kararını almıştı. Vatan Partisi, yurtdışında kayıtlı seçmenlerin yasal haklarını kullanabilmeleri için, Cumhurbaşkanı aday tercihi başvurularının E-devlet üzerinden ya da Konsolosluklar’da form doldurma yöntemiyle yapılması hususunda karar alınması önerisinde bulundu.

 

Yapılan bir diğer başvuruda, ilan edilen seçim takvimine göre seçim kurullarının 4-9 Mayıs tarihleri arasında saat 17.00’ye kadar olan mesai sürelerinin, saat 21.00’e kadar uzatılması talebinde bulundu. 

***

 

Sayı : 10-2018 / 11 26 Nisan 2018

Konu : Yurtdışı seçmenlerin Cumhurbaşkanlığı
adaylığı için tercihte bulunması hk.


YÜKSEK SEÇİM KURULU BAŞKANLIĞI’NA


24 Haziran 2018 günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri kapsamında yurtdışında kayıtlı seçmenlerin adaylarla ilgili tercihte bulunamayacakları bugün televizyonlar kanalıyla kamuoyuna yansımıştır.


Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 25/04/2018 günü kabul edilen Seçimlerin Temel Hükümleri Ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7140 sayılı Kanunun 7. maddesinin 9. fıkrası “Aday teklifine ilişkin başvuru ve formların şekli ile yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin aday göstermeleri dâhil bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esaslar Yüksek Seçim Kurulunca belirlenir.” denilerek, Kurulunuz yetkili kılınmıştır.


Haberin kaynağını bilmemekle birlikte, basının yoğun şekilde üzerinde durmuş olması karşısında bu başvuruyu yapma gereği doğmuştur. Gerek 7140 sayılı Kanun ve gerekse Anayasamızın 67. maddesi “ Vatandaşlar, kanunda gösterilen şartlara uygun olarak seçme, seçilme ve bağımsız olarak veya bir siyasi parti içinde siyasi faaliyette bulunma ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir.” demektedir.


Bu yasal zorunluluklar uyarınca, kamuoyuna yansıyan yurtdışına kayıtlı seçmenlerin Cumhurbaşkanlarına dair tercihte bulunamayacağına dair haber hukuka aykırıdır. Hatta, bir kısım seçmenler açısından seçme ve seçilme hakkının özünü zedelemektedir. Böyle bir karar, seçimin iptalini gerektirir.

 


SONUÇ VE İSTEM:

 

Bu kapsamda;


1. Yurtdışında kayıtlı seçmenlerin Cumhurbaşkanı aday tercihi başvurularının E-devlet üzerinden ya da Konsolosluklar’da form doldurma yöntemiyle yapılması hususunda karar alınmasını,


2. Cumhurbaşkanı adayları için Kurumunuzca belirlenen tarihler arasında yurtiçi ve yurtdışında kayıtlı seçmenlerin nerelerde ve hangi tarihlerde tercihte bulunulacaklarının ve tercihte bulunacakları adreslerin liste halinde dijital olarak Partimize ivedilikle bildirilmesini talep ediyoruz.

 

Saygılarımızla.


Utku REYHAN
Vatan Partisi Genel Sekreteri

***

 

Sayı : 10-2018 / 12 26 Nisan 2018

Konu : Cumhurbaşkanlığı adaylığı için
tercihte bulunulacak süreler hk.


YÜKSEK SEÇİM KURULU BAŞKANLIĞI’NA


Kurulca ilan edilen seçim takvimine göre, Cumhurbaşkanlığı adaylarının vatandaşlar tarafından tercihi, 4 Mayıs 2018 tarihinde başlayacak, takip eden altı gün süreyle saat 17.00’de sona erecektir.


Oysa, aday sayısının birden çok olması ihtimali, ilçe seçim kurullarının fiziki şartları ve personel sayısının sınırlılığı vb. nedenlerle yüzbinlerce vatandaşın bu düzenleme uyarınca tercihte bulunması mümkün olmayabilecektir.


Bu nedenlerle, saat 17.00’den sonra da vatandaşların tercihine olanak sağlanmasını, en geç saat 21.00’e kadar sürenin uzatılmasını dileriz.

 

Saygılarımızla.

 


Utku REYHAN
Vatan Partisi Genel Sekreteri