AKP,
CHP,
MHP ve HDP milletvekili aday listelerinde seçilebilecek sırada işçi adaylara yer vermezken bir tek
Vatan Partisi’nde işçi adaylar ilk sıralara koydu. CHP, MHP ve HDP’de işçi kökenli adaylar seçilemeyecek sıralara yerleştirilirken, AKP listesinde hiç işçi adaya yer vermedi.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK)’na 7 Haziran seçimleri için verilen aday listelerinde işçi kökenli adayların adı yok. CHP ve MHP’de listelerinde yer alan az sayıda işçi kökenli aday ancak seçilemeyecek sıralarda yer bulurken, Türkiye’yi ayağa kaldıran
Muğla Yatağan işçilerinin önderi bile geri plana atıldı. Sendikacı Faruk Özdemir, Ankara 1. Bölgede 15. sırada yer alırken, Yatağan işçilerinin önderlerinden sendikacı Süleyman Girgin, CHP’nin 3 milletvekili çıkardığı Muğla’da 6. sırada yer bulabildi.
MHP’de de durum aynı. Sendikacı Bircan Ayyıldız Ankara 1. Bölgede seçilemeyecek bir sıradan aday yapılırken Adıyaman, Ağrı, Bursa ve Şanlıurfa’dan aday gösterilen işçi adayların da Meclis’e girme ihtimali bulunmuyor. HDP de adaylarını belirlerken etnik kimliği esas aldığı için işçileri görmedi. AKP’nin milletvekili adayları arasında ise işçinin adı yok. En çok işçi ve sendikacı aday ise Vatan Partisi’nde yer aldı. Vatan partisi 24 ilde işçi adaylara gösterilirken, işçiler listelerde ön sıralarda yer aldı. Vatan Partisi’nde ön sıralardan aday gösterdiği işçi adaylardan bazıları şunlar:
“Soma işçi önderlerinden Sefa Köken (İzmir), Faik Bahar (İzmir), Ahmet Çetinkaya (Isparta), Koray İlergin (Edirne), Nevriye Demirkan (Kırklareli), Selver Kaplan (Adana), Sakine Durgun (Gümüşhane), Tufan Kaya (Çorum), Murat Onaç (Çankırı), Zeynel Sarpdağ (Sivas), Feyzullah Erarslan (Tokat), İlyas Buldak (Iğdır), Murat Türkoğlu (Yalova), Engin Şencan (Karabük).”