Utku Reyhan: 'Korona vurgununa' izin verilmemeli

Genel Sekreterimiz Utku Reyhan 'korona vurgununa' izin verilmemesi için alımların DMO üzerinden yapılması gerektiğini söyledi

Tarih:

Koronavirüs salgını süresince yapılan alımlarda aracıların ortaya çıktığı ve fahiş fiyatlarla alım yapıldığı iddiaları arttı. Vatan Partisi Genel Sekreteri Utku Reyhan 'korona vurgununa' izin verilmemesi için alımlar DMO üzerinden yapılması, Sayıştay tarafından da denetlenmesi gerektiğini söyledi.

 

Koronavirüs salgını ile mücadele sürerken, salgını vurguna çevirenler ortaya çıktı. Salgın nedeniyle devletin malzeme alımlarında, ihtiyaçların ithalatında ve iç piyasada temininde kurallara uyulmadığı, bu nedenle de ciddi miktarlarda kamu zararı oluştuğu bildirildi. Son günlerde ortaya çıkan durum ve yaşanan vurgunlarla ilgili olarak kamuda görev yapan kaynaklar Aydınlık’a şu bilgileri verdiler:

 

 

KURALSIZLIK VURGUNA YOL AÇIYOR


Korona ile mücadelede hızlı hareket edilmesi gerekiyor. Bu nedenle ihtiyaçların temininde normal kurallar işlemiyor. Alımlar ihale ile değil, doğrudan sipariş ediliyor. İhale ile yapılabilecek konularda bile kurallar devre dışı. Bu da salgın felaketinde bile vurguncular yaratmış durumda. Devlet işlerinde kuralsızlık, vurguncuların önünü açıyor.

 

 

KİŞİSEL VE GRUPSAL ÇIKARLAR


Koronavirüsle mücadele için çeşitli bakanlıkların ihtiyaçları belirlenirken bazı gruplar ve kişiler devreye giriyor. İktidara yakın isimlerle birlikte hareket ederek alımlarda rekabet ortamını ortadan kaldırıyor ve yüksek fiyatla alım yapılmasını sağlıyorlar. Bu yolla büyük miktarlarda haksız kazançlar elde ediliyor.

 

 

KARAR VERENLE ALAN AYRI


Alımlarda karar veren kurumla, ihtiyaçları alan kurumlar farklı. Yüksek miktarda yapılacak alımlara başka kurumlardan müdahale geliyor. Bu da ciddi sorunlara yol açıyor. Alımı yapılan ürünlerin kullanıcıları, alımlarda söz sahibi ve denetleyici olmadıkları için yapılan alımlar ihtiyaca yanıt vermiyor. Alımlarda kullanılan aracılar büyük kârlar elde edebilmek için kalitesiz ürünleri ucuz fiyata satın alıp, yüksek fiyata devlete satıyor. Bu yolla milyonlarca liralık alımlar çöpe gidebiliyor.

 

 

BAKANLIKLAR UZAK DURUYOR


Koronavirüsle mücadele sürecinde usulsüzlükler ayyuka çıktığı için bakanlar alımlara karışmak istemiyor. Bakanlık bürokratları da alım süreçlerinde yer almak ve imza atmak istemiyorlar. Bu nedenle alımlar başka karar vericilere bırakılıyor.

 

 

VATANDAŞ ZARAR GÖRÜYOR


Ortaya çıkan durum nedeniyle hem vatandaş, hem de devlet zarar görüyor. Vatandaş ihtiyaçlarını karşılayamazken, devlet düşük fiyata yaptıracağı işleri çok pahalıya malediyor. Bir tarafta devletin hizmeti aksarken, özellikle bütçenin büyük açık verdiği günümüzde sorunları daha da büyütüyor.

 

 

REYHAN: DMO ALSIN


Vatan Partisi Genel Sekreteri Utku Reyhan zor günlerden geçerken halkın güveninin çok önemli olduğunu söyledi. Eskiden devletin ihtiyaçlarının Devlet Malzeme Ofisi (DMO) tarafından alındığını hatırlatan Reyhan, “İhtiyaçlar DMO’ya bildirilir, onlar da talep eden kurumla eşgüdüm içinde alım yapardı. Bu Özal döneminde bozulmaya başladı. İktidarlar kendilerine yakın işadamlarından alım yapma yolunu seçti. Son yıllarda bu iş iyice kuralsız hale geldi. Hele büyük alımlarda işler iyice karmaşıklaştı. Şimdi ekonomik kriz içindeyiz. Kaynaklarımızın çarçur edilecek durumu yok. DMO hemen devreye sokulmalı, kurumda yeni düzenlemeler yapılmalı ve alımlarla görevlendirilmeli. Yapılan tüm işlemler de Sayıştay tarafından denetlenmeli” dedi.

 

 

ÇOK KİŞİNİN BAŞI BELAYA GİRER


Daha önce Teftiş Kurulu Başkanlığı da yapmış emekli bir üst düzey bürokrat da şu uyarılarda bulundu: “Halen görevde olan arkadaşlarla görüşüyoruz. Şu anda yaşananlar kabul edilebilir değil. Acil durumlar için Kamu İhale Kanunu’nda yollar var. Onların da arkasından dolaşılıyor. Bunun adı fırsatçılık. ‘Ben yaptım oldu’ durumu. Bu devir hep böyle gitmez. Şu anda bile itirazla ciddi boyutta. İlerde birçok kişinin başı belaya girebilir. Birilerinin kazandığı paranın cezasını bürokratlar çekebilir. Geçmişte örnekleri çoktur. Devletin memuru yarını da düşünmeli. Attığı imzaya çok dikkat etmeli. Vurgunlara alet olmamalı.”