Uğur Dündar, köşesinde Genel Başkanımızın AİHM zaferini yazdı

Sözcü Gazetesin'de Uğur Dündar, bugünkü köşesinde E. Büyükelçi Şükrü Elekdağ ileyaptığı röportajla " AİHM zaferi"nin ne anlama geldiğini yazdı

Tarih:

Doğu Perinçek kazanırsa Türkiye soykırımla suçlanamayacaktır!

Bilge diplomat Şükrü Elekdağ’dan çarpıcı yorum:

Gözler, İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek’le ilgili AİHM’den çıkacak karara çevrildi. Emekli Büyükelçi Elekdağ, yüksek mahkemeden çıkacak sonuçla ilgili öngörülerini açıkladı: AİHM, daha önce Perinçek’in sözde soykırımla ilgili sözlerini ifade özgürlüğü kabul etmişti. Bunun onaylanacağını düşünüyorum… Böylece Ermeniler’in tezleri çürütülmüş olacak.

Sev­gi­li okur­la­rım,
İş­çi Par­ti­si li­de­ri Do­ğu Pe­rin­çe­k’­i kut­la­ma­mız ge­re­ki­yor. Zi­ra İs­viç­re­’de “Er­me­ni soy­kı­rı­mı em­per­ya­list bir ya­lan­dır” di­ye­rek ko­nu­yu tar­tış­ma­ya aç­tı. İs­viç­re mah­ke­me­le­ri Pe­rin­çe­k’­i, İs­viç­re Ce­za Ka­nu­nu­’na da­ya­na­rak “ırk ayı­rım­cı­lı­ğı” su­çun­dan hap­se mah­kum et­ti­ler. Ce­za pa­ra­ya çev­ril­di ve er­te­len­di. An­cak, İs­viç­re mah­ke­me­le­ri­nin bu ka­ra­rı, “Er­me­ni soy­kı­rı­mı id­di­ası uy­dur­ma­dır” de­me­nin, Av­ru­pa­’da bir suç ola­rak yer­leş­me­si­nin önü­nü açı­yor­du. Bu ne­den­le Pe­rin­çek Av­ru­pa İn­san Hak­la­rı Mah­ke­me­si­’ne (AİHM) baş­vur­du. AİH­M’­nin 2. Da­ire­si, 17 Ara­lık 2013’te ver­di­ği ka­rar­la Pe­rin­çe­k’­i hak­lı bul­du ve İs­viç­re yar­gı­sı­nın ka­ra­rı­nın ifa­de öz­gür­lü­ğü­nü ih­lal et­ti­ği­ne hük­met­ti. İs­viç­re­’nin bu ka­ra­rı tem­yiz et­me­si üze­ri­ne de 28 Oca­k’­ta Straz­bur­g’­da, AİH­M’­nin Bü­yük Da­ire­si­’n­de, du­ruş­ma ya­pıl­dı. Ka­rar bir­kaç ay son­ra açık­la­na­cak.
Dış po­li­ti­ka ve ulus­la­ra­ra­sı ge­liş­me­ler ko­nu­sun­da­ki ön­gö­rü­le­ri hep doğ­ru çı­kan bil­ge dip­lo­mat, emek­li Bü­yü­kel­çi Şük­rü Ele­kda­ğ’­a, AİH­M’­den na­sıl bir ka­rar çık­ma­sı­nı bek­le­di­ği­ni sor­dum. İş­te ce­vap­la­rı:

 

AİHM’İN VERECEĞİ KARAR TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

ŞÜK­RÜ ELEK­DAĞ (ŞE): Bü­yük Da­ire’­nin ve­re­ce­ği ka­rar Tür­ki­ye açı­sın­dan bü­yük önem ta­şı­yor. Zi­ra bu ka­rar, 2. Da­ire’­nin hük­mü­nü onay­la­dı­ğı tak­dir­de, sa­de­ce “Er­me­ni soy­kı­rı­mı­nı” in­ka­rın suç sa­yıl­ma­ya­ca­ğı­nı be­lir­le­me­nin öte­sin­de, Tür­ki­ye­’nin soy­kı­rım suç­lu­su ola­rak ilan edil­me­si ama­cıy­la sür­dü­rü­len ulus­la­ra­ra­sı kam­pan­ya­yı da kı­ra­cak ni­te­lik­te ola­cak. Bu ko­nu­da isa­bet­li bir tah­min­de bu­lun­mak için, 2. Da­ire’­nin da­ha ön­ce ver­di­ği Pe­rin­çek ka­ra­rı­nı dik­kat­li­ce ana­liz et­mek ge­re­ki­yor. 2. Dai­re söz­ko­nu­su ka­ra­rıy­la, Pe­rin­çe­k’­in “Er­me­ni soy­kı­rı­mı­nın ulus­la­ra­ra­sı bir ya­lan ol­du­ğu” yo­lun­da­ki açık­la­ma­la­rı ne­de­niy­le İs­viç­re mah­ke­me­le­ri ta­ra­fın­dan in­kar­cı­lık ve ırk­çı­lık­la suç­lan­ma­sı­nı ve ce­za ve­ril­me­si­ni, Av­ru­pa İn­san Hak­la­rı Söz­leş­me­si­’nin (AİHS) “İ­fa­de Öz­gür­lü­ğü” baş­lık­lı 10. mad­de­si­nin ih­la­li ola­rak de­ğer­len­dir­miş­tir. 2. Dai­re bu ka­ra­ra va­rır­ken, Pe­rin­çe­k’­in ifa­de­le­ri­nin, Söz­leş­me­’nin “Hak­la­rı kö­tü­ye kul­lan­ma ya­sa­ğı” baş­lık­lı 17. mad­de­si­nin kap­sa­mı­na gi­rip gir­me­di­ği­ni de­rin­li­ği­ne in­ce­le­miş ve 1915 olay­la­rı­nın “soy­kı­rım” ol­du­ğu­nun in­ka­rı­nın “Er­me­ni bi­rey­le­re kar­şı nef­ret içer­me­di­ği, mağ­dur­la­rı aşa­ğı­la­ma­dı­ğı, bu ne­den­le de Pe­rin­çe­k’­in has­sas ve ih­ti­laf­lı bir ko­nu­yu ka­mu­ya açık ola­rak tar­tış­ma hak­kı­nı kö­tü­ye kul­lan­ma­dı­ğı­nı” ka­bul et­miş­tir. Bu nok­ta­dan ha­re­ket­le 2. Dai­re, Er­me­ni soy­kı­rı­mı­nın in­ka­rı­nın bir suç sa­yıl­ma­ya­ca­ğı­nı hük­me bağ­la­mış­tır.

 

BÜYÜK DAİRE, VERİLEN İLK KARARI ONAYLAYACAKTIR

(UD): Bu ana­li­zi­niz­den na­sıl bir so­nuç çı­ka­rıl­ma­sı ge­re­ki­yor?
(ŞE): Çı­kan so­nuç, 2. Da­ire’­nin, Pe­rin­çek-İs­viç­re da­va­sı­nı bir ifa­de öz­gür­lü­ğü da­va­sı ola­rak sı­nır­la­dı­ğı ve ka­ra­rı­nı bu te­mel üze­ri­ne in­şa et­ti­ği­dir. İs­viç­re Hü­kü­me­ti ve da­va­ya mü­da­hil olan Er­me­ni ta­ra­fı ise, bu sı­nı­rın dı­şı­na çık­mış, da­va­yı Er­me­ni soy­kı­rı­mın var­lı­ğı­nın is­pa­tı me­se­le­si­ne dö­nüş­tür­mek is­te­miş, sa­vun­ma­la­rı­nı bu doğ­rul­tu­da yap­mış­lar­dır. Oy­sa, da­va, 1915 olay­la­rı­nın hu­ku­ken na­sıl ta­nım­la­na­ca­ğı ve bu ta­nım­la­ma­nın ifa­de öz­gür­lü­ğü açı­sın­dan bir suç oluş­tu­rup oluş­tur­ma­dı­ğıy­la sı­nır­lı­dır. Ben, da­va­yı can­lı ola­rak in­ter­net­ten iz­le­dim. İs­viç­re Hü­kü­me­ti­’nin ve med­ya­tik Amal Cloo­ney da­hil, Er­me­ni ta­ra­fı­nın avu­kat­la­rı, 2. Da­ire’­nin ka­ra­rı­na te­mel oluş­tu­ran un­sur­la­rı ve hu­kuk­sal man­tı­ğı çü­rü­te­cek hiç­bir ar­gü­man ile­ri sü­re­me­di­ler. Bi­raz ön­ce yap­tı­ğım ana­liz ışı­ğın­da ve Fran­sız Ana­ya­sa Kon­se­yi­’nin 28 Şu­bat 2012 ta­rih­li ka­ra­rıy­la, 1915 olay­la­rı için “soy­kı­rım de­ğil­dir” de­me­nin fi­kir ve ifa­de öz­gür­lü­ğü­ne uy­gun ol­du­ğu­na hük­met­ti­ği­ni de dik­ka­te ala­rak, Bü­yük Da­ire’­nin ka­ra­rı­nın, 2. Dai­re ka­ra­rıy­la ay­nı doğ­rul­tu­da ola­ca­ğı gö­rü­şün­de­yim. Ak­si yol­da bir ka­rar AİH­M’­nin ken­di­ni in­kar et­me­si olur.

 

ER­ME­Nİ­LE­R’­İN ‘SOY­KI­RI­M’ TE­Zİ KÖK­TEN ÇÖ­KE­Bİ­LİR

(UD): Da­va­nın Pe­rin­çek le­hi­ne so­nuç­lan­ma­sı­nın “in­ka­rın” suç sa­yıl­ma­ma­sı­nın öte­sin­de baş­ka önem­li so­nuç­la­rı ola­ca­ğı­nı söy­le­di­niz. Ne­dir bu önem­li so­nuç­lar?
(ŞE): Bü­yük Da­ire’­nin, 2. Dai­re ka­ra­rı doğ­rul­tu­sun­da hü­küm ver­me­si ha­lin­de, bun­dan böy­le Tür­ki­ye­’yi soy­kı­rım yap­mış bir ül­ke ola­rak ni­te­le­me im­ka­nı kal­ma­ya­cak­tır. Şöy­le ki: İs­viç­re mah­ke­me­le­ri, Pe­rin­çe­k’­i “in­kar­dan” suç­lu bu­lur­ken, bu­nu, 1915 olay­la­rı­nın hu­ku­ki va­sıf­lan­dı­rıl­ma­sı­nın “soy­kı­rım” ol­du­ğu hu­su­sun­da ulus­la­ra­ra­sı alan­da “ge­nel bir gö­rüş bir­li­ği bu­lun­du­ğu” inan­cı­na da­yan­dır­mış­lar­dır. 2. Dai­re, bu ka­ra­rı şu ne­den­ler­le red­det­miş­tir: 1) İs­viç­re si­ya­si oto­ri­te­le­ri ara­sın­da da­hi bu ko­nu­da de­ği­şik gö­rüş­ler ol­ma­sı ne­de­niy­le, 1915 olay­la­rı­nın hu­ku­ken soy­kı­rım ola­rak ta­nım­lan­ma­sı hu­su­sun­da ge­nel bir mu­ta­ba­kat ol­du­ğu söy­le­ne­mez. Ay­rı­ca, dün­ya­da­ki 190 dev­let­ten sa­de­ce 20’si, Er­me­ni soy­kı­rı­mı­nı res­men ta­nı­mış­tır. 2) “Soy­kı­rım son de­re­ce dar ve ka­nıt­lan­ma­sı güç bir hu­ku­ki kav­ram­dır”. Ulus­la­ra­ra­sı iç­ti­ha­ta gö­re “soy­kı­rı­mın mev­cu­di­ye­ti için, su­çun, sa­de­ce he­def alı­nan gru­bun ba­zı üye­le­ri­nin de­ğil, gru­bun ta­ma­mı­nın ve­ya bir bö­lü­mü­nün sırf o grup­tan ol­ma­la­rı ne­de­niy­le özel ka­sıt­la (do­lus spe­ci­alis) im­ha­sı ama­cıy­la iş­len­me­si” ge­rek­li­dir. İs­viç­re mah­ke­me­le­ri Er­me­ni soy­kı­rı­mı­nın mev­cu­di­ye­ti­ni ile­ri sü­rer­ken ko­nu­nun bu hu­ku­ki bo­yu­tu­nu ih­mal et­miş­ler­dir. 3) “Er­me­ni soy­kı­rı­mı­nın, Ya­hu­di soy­kı­rı­mı gi­bi ka­nıt­lan­mış bir ta­rih­sel ol­gu” ol­du­ğu yo­lun­da­ki gö­rüş ka­bul edi­le­mez. Er­me­ni id­di­ala­rı “Ya­hu­di Ho­lo­kos­tu” ile as­la mu­ka­ye­se edi­le­mez. Zi­ra, “Ho­lo­kost” su­çu, ulus­la­ra­ra­sı bir mah­ke­me ta­ra­fın­dan ka­nıt­la­nıp hük­me bağ­lan­mış­tır. Bu­na mu­ka­bil, ay­nı şey Er­me­ni id­di­ala­rı için söy­le­ne­mez.

 

BEN, YA­ŞA­NA­CAK MÜT­HİŞ GE­LİŞ­ME­Yİ BEK­Lİ­YO­RUM

(UD): Bu ifa­de­ler son de­re­ce çar­pı­cı, kes­kin ve et­kin… Bü­yük Da­ire’­nin, 2. Dai­re ka­ra­rı doğ­rul­tu­sun­da ka­rar ver­me­si ha­lin­de, Er­me­ni te­zi kök­ten çü­rü­tül­müş mü ola­cak?..
(ŞE): Evet, ben bu müt­hiş ge­liş­me­yi bek­li­yo­rum. Ve Se­za­r’­ın hak­kı Se­za­r’­a tes­lim eder­sek bu ta­ri­hi ge­liş­me­yi Pe­rin­çe­k’­e med­yun ola­ca­ğız… Ba­kı­nız, an­ti-Türk bir gö­rü­şün esi­ri olan İs­viç­re mah­ke­me­le­ri, Er­me­ni soy­kı­rı­mı­nı ulus­la­ra­ra­sı ta­ri­hi ve bi­lim­sel bir gö­rüş bir­li­ği­ni içe­ren ger­çek bir ol­gu ola­rak ka­bul et­miş­ler­dir. Öy­le­si­ne fa­na­tik bir eği­lim­le ha­re­ket et­miş­ler­dir ki, ver­dik­le­ri ka­rar­lar­da, yet­ki­li bir hu­ku­ki mer­ci ka­ra­rıy­la sap­tan­ma­mış ol­ma­sı­na rağ­men “Er­me­ni soy­kı­rı­mı­nın” var­lı­ğı­nın bir mah­ke­me­de tar­tış­ma ko­nu­su ola­ma­ya­ca­ğı­nı vur­gu­la­mış­lar­dır. İş­te, 2. Dai­re bu gö­rü­şü top­tan red­det­miş­tir. Böy­le­ce Er­me­ni soy­kı­rı­mı bir “id­di­a”, “tar­tış­ma­lı bir ko­nu” mer­te­be­si­ne in­dir­gen­miş­tir.
Bü­yük Da­ire’­nin, 2. Da­ire’­nin bu ka­rar­la­rı­na ters bir hü­küm ve­re­bi­le­ce­ği­ni zan­net­mi­yo­rum.

 

Er­me­ni ta­ra­fı şok ge­çi­re­bi­lir!

(UD): Pe­ki, Bü­yük Dai­re tah­min et­ti­ği­niz şe­kil­de olum­lu ka­rar ve­rir­se, Er­me­ni ta­ra­fı du­ru­mu ka­bul­le­ne­cek mi?
(ŞE): Çok ağır bir şok ge­çi­rir­ler, fa­kat id­di­ala­rın­dan vaz­geç­mez­ler. Yal­nız, bu ge­liş­me­nin cid­di et­ki­le­ri olur. Ar­tık, Er­me­ni lo­bi­le­ri­nin, bir ül­ke par­la­men­to­su­nu “Er­me­ni soy­kı­rı­mı­nın” vu­ku bul­du­ğu­na iliş­kin bir ka­rar al­ma­ya ve­ya “in­kar­”ı su­ça dö­nüş­tür­me ya­sa­sı ge­çir­me­le­ri­ne ik­na et­me­si müm­kün ol­maz. AB için­de üye ül­ke­ler mah­ke­me­le­ri­ne soy­kı­rım ko­nu­sun­da ka­rar ver­me yet­ki­si­ni ön­gö­ren “Çer­çe­ve Ka­rar” gi­ri­şi­mi su­ya dü­şer. Bu or­tam­da, Er­me­nis­tan ile di­as­po­ra­nın Tür­ki­ye­’ye yö­ne­lik ke­mik­leş­miş, bas­ma­ka­lıp soy­kı­rım suç­la­ma­la­rı et­ki­si­ni kay­bet­me­ye baş­la­ya­cak­tır. Bu da ta­ri­hin önü­nü açar. İş­te bu nok­ta­da, An­ka­ra­’nın, Eri­va­n’­a, Er­me­ni ve Türk bi­lim adam­la­rın­dan olu­şa­cak Or­tak Ta­rih Ko­mis­yo­nu (OTK) ku­rul­ma­sı öne­ri­sin­de bu­lun­ma­sı ya­rar­lı olur. OTK üye­le­ri, iki ül­ke ar­şiv­le­ri ile di­ğer ya­ban­cı ül­ke ar­şiv­le­ri üze­rin­de de­rin­li­ği­ne araş­tır­ma ya­pa­rak 1915 olay­la­rı hak­kın­da ger­çek­le­ri or­ta­ya çı­ka­ra­cak­lar­dır. Akıl ve sağ­du­yu, Türk­ler­le Er­me­ni­le­r’­in ya­şa­dık­la­rı be­şe­ri fa­ci­anın tüm yön­le­ri­ni gün ışı­ğı­na çı­kar­mak su­re­tiy­le ta­rih­le­riy­le yüz­leş­me­le­ri­ni ve bu­nun so­nuç­la­rı­nı ka­bul­len­me­le­ri­ni em­re­di­yor. Ba­rış bu trav­ma­dan do­ğar.
(UD): Za­ten OTK si­zin mil­let­ve­ki­liy­ken yap­tı­ğı­nız bir öne­riy­di…
(ŞE): Evet… Öne­rim 2005 yı­lın­da TBMM ta­ra­fın­dan bir dek­la­ras­yon şek­lin­de oy­bir­li­ğiy­le ka­bul edil­di. Ay­rı­ca dö­ne­min Baş­ba­ka­nı Er­do­ğan da CHP Ge­nel Baş­ka­nı Bay­ka­l’­la bir­lik­te or­tak bir açık­la­ma ya­pa­rak, Er­me­nis­ta­n’­ı ta­ri­hiy­le yüz­leş­me­ye da­vet et­ti. Eri­van, o za­man öne­ri­mi­zi mi­yo­pik ve kör bir yak­la­şım­la red­det­ti. Ama, Bü­yük Da­ire’­nin ka­ra­rın­dan son­ra ba­kı­şı de­ği­şe­bi­lir. Çün­kü OTK öne­ri­si dik­ka­te alın­ma­dı­ğı tak­dir­de, iki ta­ra­fın da ço­cuk­la­rı­na ve ge­le­cek ne­sil­le­re bı­ra­ka­ca­ğı mi­ras, ön­yar­gı, düş­man­lık ve in­ti­kam duy­gu­la­rın­dan baş­ka bir şey ol­maz.