Tütün üreticisi ayakta!

Meclise sunulan Torba Yasada bulunan kıyılmış tütün ile ilgili maddeye Adıyamanlı tütün işçilerinden tepki geldi.

Tarih:

TBMM’ye gönderilen Torba Yasa’da kıyılmış tütüne getirilen yasak, Adıyaman’da protesto edildi. Kıyılmış tütünü ile meşhur şehrin ana caddeleri ile Valilik binasının olduğu merkezden başlayarak tüm ara sokaklar adeta eylem alanına dönüştü. Adıyamanlı muhtarlar ve Ziraat Odası öncülüğünde 5 bin üretici, dün sabah saatlerinde Tütün Borsası önünde toplandı, önce Valilik binasına, ardından Belediye’ye yürüdü. Öte yandan Ziraat Odası il ve ilçe başkanları da Ankara’ya giderek Adıyaman milletvekilleri ve Bakanlık yetkilileriyle görüştüler.

 

 

VATAN PARTİSİNDEN DESTEK: TÜTÜN HAPSEDİLEMEZ

 

Tütün Üreticileri Platformu Sözcüsü Av. Abdurrahman Tutdere, yaptığı konuşmada, tütün yasağının kaldırılmasını talep etti ve “Bu torba yasa geri alınana kadar mücadele edeceğiz” dedi. Tutdere, “Son 3 gündür Adıyaman ayakta. Kanun tasarısının Meclis’e sunulmasıyla birlikte, tüm Adıyamanlı çiftçilerin uykusu kaçtı, umutsuzluk bulutu kapladı. Bu umutsuzluk bulutunu dağıtacak, yeniden aydınlık günleri getirecek olan, Adıyaman’ın kendisi olacaktır. Bizler, yıllardan beri yasakların kalkması için mücadele ettik. Tütünün önünde yasakların kaldırılması için her türlü mücadeleyi çiftçilerimizle birlikte vereceğiz. Buradan TBMM’ye açık çağrıda bulunuyoruz: Adıyamanlı’nın ekmeğinden, aşından, işinden elinizi çekin. Adıyaman halkı bu yasayı tanımayacaktır.”

 

 

VALİ: GERİ ALACAĞIZ

 

Polis, kitlenin bulunduğu alanın 20 metre ötesine barikat kurarak yürüyüş yapılmaması için önlem aldı. Üretici ise barikatları aşarak “Vali buraya” sloganlarıyla Valilik binasına yürüyüşe geçti. Üreticilerin yürüyüşü engellenemeyince, Vali Nurullah Naci Kalkancı balkona çıkarak kitleye hitap etti. Eyleme katılanlardan 3-4 yüz kişilik bir grup, binanın avlusuna girdi. Vali, üreticilere “Çözeceğiz bu sorunu, yasayı geri aldıracağız, söz veriyoruz” diye seslendi. Konuşma esnasında, dışarıdaki grubun protestosu devam etti, Vali’nin konuşmasına “Hükümet istifa”, “Tütün millidir milli kalacak” sesleri eşlik etti. Üreticilerin eyleminde Vatan Partisi Merkez Karar Kurulu ve Kardeşlik Bürosu üyesi Arif Doğan, il yöneticileri Yunus Karakaş, Kaya Civan, Çelikhan İlçe Başkanı ve tütün üreticisi Süleyman Yurtsever de vardı.

 

 

‘ÜRETİMİ HAPSEDİYORLAR’

 

Valinin konuşması bitince üreticiler tekrar birleşti ve AKP il binasına yürüdü. Bu sırada Aydınlık’a konuşan Vatan Partisi MKK Üyesi Arif Doğan şunları söyledi: “Üretimi hapsediyorlar. Türkiye’nin gelişmesine, büyümesine, üretim yapmasına engel olan yasalar çıkartıyorlar. Türkiye’nin birçok yerinde çiftçinin ürettiği ürünlere yasaklar kondu, kotalar getirildi. Ekonomisi çöken birçok ilimiz var. Adıyaman ekonomisi büyük ölçüde tütün üretimine bağlı. Çiftçiler üretmek istiyorlar. Vatan Partisi olarak üreticimizin, Türk çiftçisinin önüne konacak her türlü engelin karşısında olacağız. Bütün gücümüzle üreticimize destek olacağız, beraber yürüyeceğiz.”

 

Yaklaşık 2 kilometre yürüyen ve Belediye’nin önüne de gelen üreticiler Belediye Başkanı’yla görüşemeyince şehir merkezine döndü. Vali Kalkancı tekrar üreticinin karşısına geçti ve hiddetli kalabalığı yatıştırmaya çalıştı. Üreticiler saat 15.00 sularında bir sonraki adımı kararlaştırmak üzere eylemi sonlandırdı. Adıyaman esnafının tütün yasağını protesto için 6 Ekim Cuma günü kepenk indirme eylemi düzenleyeceği ve Kahta ilçesinde AKP Milletvekili Ahmet Aydın’ın ortağı olduğu öne sürülen fabrikanın önünde eylem yapılacağı bildirildi.

 

 

TORBA YASA NE GETİRİYOR?

Torba Yasada bulunan tütünle ilgili madde
Torba Yasada bulunan tütünle ilgili madde

Torba yasa düzenlemesi ile makaron veya yaprak sigara kağıdına ticari amaçla sarmalık kıyılmış tütün doldurulması, satılması, bulundurulması ve nakledilmesi yasaklanacak.

 

Bunları satanlara, satışa arz edenlere, bulunduran veya nakledenlere 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilecek. Sarmalık kıyılmış tütün üretenler ile satan, satışa arz eden, nakleden veya bulunduranlara 5 bin liradan 50 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

 

 

YASA GEÇERSE İSTİFA EDERİZ

 

Demokrasi Parkı’nda basın açıklamasını okuyan Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Şevket Alagöz şunları söyledi:

 

“Bu kanun teklifi derhal Torba Kanun’dan çıkarılsın. Bu haliyle tasarının yasalaşması halinde, Adıyaman tütün üreticisi, ekmeğinden aşından olacak. İşsizlik artacak, tek başına içilebilir özelliğe sahip bir milli gelir bitip yok olacaktır. Karadeniz için fındık neyse, Malatya için kayısı neyse, Akdeniz için portakal neyse, Gaziantep ve Şanlıurfa için fıstık neyse, Adıyaman için tütün odur. Bu uygulamanın kanunlaşması köyden kente göçü de artıracaktır. Tüm Adıyaman halkı, sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerimize çağrıda bulunuyoruz: Gelin! Hep beraber Adıyamanımızın bu değerine sahip çıkalım. Biz muhtarlar olarak her türlü fedakarlığı yapacağız. Yasanın geçmesi halinde gerekirse istifa edeceğiz.”