"Türkiye ve Rusya kararlı olmasaydı böyle bir devri adımı atılmazdı"

Genel Başkan Yardımcımız Emekli Amiral Soner Polat, Türkiye ve Rusya'nın Tel Rifat'taki devriyesini Sputnik’e değerlendirdi

Tarih:

Türkiye ve Rusya’nın Tel Rıfat şehrinde ilk bağımsız koordineli devriye faaliyetlerini gerçekleştirmesini Genel Başkan Yardımcımız Emekli Amiral Soner Polat, Sputnik’e değerlendirdi.

 

 

‘TÜRKİYE VE RUSYA KARARLI OLMASAYDI BÖYLE BİR DEVRİYE ADIMI ATILMAZDI'

 

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Emekli Amiral Soner Polat ise ‘Tel Rıfat'ın YPG'den temizlenecek en uygun alan' olduğuna işaret ederek "Tel Rıfat'ta önemli bir askeri üstünlük var ve İdlib'le mukayese ettiğimiz takdirde Tel Rıfat'ta çok güçlü bir terörist grubu da yok. Dolayısıyla bu sorun kolaylıkla çözülebilir. Yani Tel Rıfat'ın bir şekilde YPG/PYD'den temizlenmesi gerekiyor. Bu adım, henüz bunu sağlamak için yeterli olmasa da, bir başlangıç sayılabilir. Türkiye ve Rusya'nın uzlaşması demek, o zaman bu uzlaşma alanları hem İdlib'e hem Menbiç'e hem de Fırat'ın doğusuna yansıması anlamına gelebilir. Bu yönüyle önemli bir gelişme. Doğrudan sonuca dönük bir gelişme olmasa da; bu önemli bir gelişme. Bence Tel Rıfat kısa vadede PYD'den temizlenecek. Çünkü eğer bir kararlılığı olmasaydı büyük bir ihtimalle böyle bir adım atmazdı. Aynı zamanda bence Şam'da gerçekleşen Suriye, Irak ve İran Genelkurmay Başkanlarının toplantısı da önemli. Genelkurmay başkanlarının Şam'da yaptığı toplantı YPG ve PYD de dahil olmak üzere bütün teröristlerin belirlenmesi, bunlarla mücadele kararlılığının ortaya konulması, ve Rusya'nın da önceden bu durumdan haberdar edilmesi, Moskova'nın buna zımnen de olsa onay vermiş olması anlamına geliyor" diye konuştu. 

 

 

‘ABD'NİN GOLAN SORUMSUZLUĞU YAPTIĞI BİR DÖNEMDE BÖLGESEL İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ BÜYÜK'

 

Polat "Bence Tel Rıfat bence iyi bir başlangıç oldu. PYD'nin yok edilmesi, Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanması açısından önemli. Suriye'nin toprak bütünlüğü de, nereden bakarsanız bakın, Türkiye'nin yararınadır. Hele, Golan Tepeleri'yle ilgili Amerika Birleşik Devletleri'nin sorumsuz karar aldığı bir dönemde böyle bir işbirliği, ortak harekat, strateji ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanması daha da büyük bir önem arz etmektedir" dedi.

 

 

‘İDLİB'E ORTAK ASKERİ OPERASYON TEK ÇARE'

 

İdlib'e yönelik ortak bir askeri operasyonun "tek çare" olduğuna vurgu yapan Polat "Rusya, İdlib'deki sürecin Heyet Tahrir'uş Şam'ın (HTŞ) alanını genişletmesiyle sonuçlandığının farkında. Türkiye'nin ise olası bir operasyon sonucunda ülkeye doğru geniş bir göç akımına dönük endişeleri var. Bu konuda iki ülke arasında görüş farklılıkları seziliyor. Ancak bence bu kendi haline bırakıldığı takdirde bir çözüme kavuşacak gibi gözükmüyor. Bu yüzden bu soruna derhal çözüm bulunmalı. Bir asker olarak söylemek durumundayım, ortak bir askeri harekat zorunlu gözüküyor. Ancak bir askeri operasyon sonucunda terörist şapkasını önüne koyar, düşünür ve pazarlık imkanlarını denemeye başlar. Bu sorunun çözümü önemli çünkü sorun masada durduğu sürece, Avrasya ülkeleri enerjilerinin büyük bir bölümünü Fırat'ın doğusuna ve Menbiç'e teksif edemiyor. Bu sorun ciklet gibi uzarsa, Avrasya'nın birlik ve bütünlüğü de zarar görür" değerlendirmesinde bulundu.