Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı üzere gerçekten IMF defterini ‘bir daha açılmamak üzere’ kapatıyor mu? Genel Başkan Yardımcımız Prof. Dr. Ercan Enç, konuyu Sputnik’e değerlendirdi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan 48 saat içerisinde ekonomiye ilişkin art arda iki önemli çıkış geldi. Birkaç gün önce ''Bütün bakan arkadaşlarıma söyledim, ‘bunlardan (McKinsey) fikri danışmanlık hizmeti almayacaksınız' dedim. Hiç gerek yok, biz bize yeteriz'" sözleriyle McKinsey'den alınacağı açıklanan danışmanlık anlaşmanın iptalini duyuran Erdoğan, Pazartesi günü de IMF tartışmalarına son noktayı koydu. Erdoğan "Bizim IMF'le işimiz yok, biz bu defteri kapattık. Biz ülkemize yatırım için arayıştayız. Bugün Türkiye IMF'nin kredi desteğine ve teknik yardımının çok ama çok uzağında duruyoruz. Ekonomik göstergelerimiz çok iyi bir durumdadır. Türkiye IMF defterini tekrar açmamak üzere kapatmıştır. Türkiye anlıyor ki IMF'ye başvurulması ve kredi alması ülkenin ekonomi için iyi yöntem değildir ve onu iyileştirmeyecek ve genişletmeyecek. Türkiye ekonomisi için ülkeye yatırımları çekmek ve kendi güçle ekonomi durumu düzeltmek yolunu seçti" ifadelerini kullandı. Erdoğan'ın Türkiye'nin IMF'den borç almasını ihtimal dışı bırakan bu açıklamasını Genel Başkan Yardımcımız Prof. Dr. Ercan Enç, Sputnik'e değerlendirdi.
‘MCKINSEY'DEN ALINACAK DANIŞMANLIK İPTAL EDİLMESEYDİ TÜRKİYE'NİN TÜM SIRLARI CIA TARAFINDAN ELE GEÇİRİLECEKTİ'
Prof. Dr. Ercan Enç "McKinsey ile yapılan anlaşmanın Cumhurbaşkanı'nın direktifiyle sonlandırılması önemli bir şeydir. Sonuç olarak 16 bakanlığın tüm ekonomik sırları CIA'in eline geçecekti. Aynı şekilde Türkiye'nin IMF'ye başvurmaması da olumludur. Çünkü IMF'nin yalnızca Türkiye değil, gelişmekte olan hiçbir ülkeye yönelik programı başarıya ulaşmamıştır. Bunu, IMF'nin önerdiği politikalar ve sonuçlarıyla ilgili bir yüksek lisan tezinin danışmanlığını yapmış bir isim olarak söylüyorum. IMF reçetelerinin nasıl hiçbir işe yaramadığı ortada. Dolayısıyla Türkiye'nin IMF'ye başvurmaması olumlu bir şeydir. Zaten Türkiye, IMF'ye başvurmaya kalksaydı, biz Vatan Partisi olarak buna karşı çıkardık" değerlendirmesinde bulundu.
‘TÜRKİYE'NİN IMF'YE BAŞVURMASI DOĞRUDAN BATI'YA TESLİMİYETİ ANLAMINA GELİR'
Türkiye'nin IMF'ye başvurmasının, Batı'ya teslim olmak anlamına geleceğine işaret eden Enç "Türkiye'nin IMF'ye başvurması Batı'ya teslim olması anlamına gelir. Böyle bir adım, Türkiye açısından kurtuluş olamaz. Çünkü IMF'ye başvurmak sadece ekonomik bir adım değil, siyasi talepleri de beraberinde getiriyor. Türkiye'nin de siyasi talepleri karşılaması, ülkenin bağımsızlığından çok önemli ölçüde feragat etmesi anlamına gelir. Yani sadece ödün değil, doğrudan Batı'ya teslimiyettir. Türkiye, Batı'ya teslim olmadan da içinde bulunduğu çare bulabilir, bulmalıdır da. Ya mevcut iktidar bu çareyi bulur, ya da o çareyi bulacak iktidar gelir" diye konuştu.