Talat Paşa Komitesi ve Yurtseverler Atina’ya Gidiyor!

Talat Paşa Komitesi Başkanı E. Korgeneral İsmail Hakkı Pekin:

Tarih:

Talat Paşa Komitesi Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Cuma günü Yunanistan Parlamentosu’nun bulunduğu Syntagma Meydanı’nda yapacakları eyleme ilişkin Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Merkezi’nde basın açıklaması yaptı. Ankara’dan 9 kişi olmak üzere 20 kişilik bir heyetle yapılacak eylem için yürütülen çalışmayı Talat Paşa Komitesi (TPK) Ankara Temsilcisi emekli Tümgeneral Naci Beştepe anlatırken Yürütme Kurulu Üyesi eski TBMM Başkanvekili Uluç Gürkan da “Yunanistan Parlamentosu’nu önyargılarından kurtulmaya ve nefretlerinden arınmaya çağıracağız” dedi.

 

Emekli Korgeneral Pekin, 9 Ocak’ta Atina’ya hareket edeceklerini belirterek Yunanistan Parlamentosu’nun 9 Eylül 2014’te Ermeni Soykırımı’nın ret veya inkarını suç sayılmasına ilişkin çıkardığı yasayı protesto edeceklerini kaydetti.

 

“Talat Paşa Komitesi olarak Yunanistan Parlamentosu’nun bu kararını Türk Ulusu ve insanlık adına reddediyoruz” diyen Pekin, “Bu kararın yasal açıdan yanlışlığı yanında, Türk-Yunan ilişkileri açısından da doğru olmadığını düşünüyoruz. Talat Paşa Komitesi olarak 9 0cak 2015 Cuma günü, kitle örgütleri temsilcileri, hukukçular, sendika yöneticileri, emekli askerler, bilim adamları ve sanatçılardan oluşan 20 kişilik bir heyetle Atina’ya gidiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Pekin, açıklaması sırasında geçen hafta TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüşmelerini de anlattı. Ermeni diyasporasının 2015’te yapacakları eylemlere karşı TBMM’nin de bir çalışma içerisinde olduğunu dile getiren Pekin, “TBMM Başkanlığı olarak soykırımı kabul eden parlamentolara yazı yazarak bu karardan vazgeçmeleri istenecek. Soykırım iddialarına ilişkin kitap ve 9 dilde broşür basıldı. Biz de Meclis’te soykırım iddialarıyla ilgili özel bir oturum yapılması önerisinde bulunduk. Milletvekilleri bu konuda bilgilendirilebilir. Aynı çalışmaları Cumhurbaşkanı, Başbakan, Dışişleri Bakanı ve hükümetten de bekliyoruz. Ayrıca TBMM’nin her yıl verdiği bilim ödüllerinden birinin de soykırım iddiaları üzerinde çalışma yürüten akademisyenlere verilebileceğini söyledik. Bu Ermeni diyasporasına en iyi cevap olacaktır” dedi.

 

‘Önyargılarından kurtulmaya çağırıyoruz’

Yunan Parlamentosu kararını eleştiren Uluç Gürkan da şöyle konuştu: “Bu yasal düzenlemeler kendi içinde birer suçtur. Nefret suçu içermektedir. Birleşmiş Milletler soykırım sözleşmesi, soykırım suçunun ancak gerçek kişiler tarafından işleneceğini öngörür. Yunan Parlamentosu’nun kabul ettiği suçlamalara baktığınız zaman bir ulusa bir ülkeye mal edildiği için nefret suçu işlenmesi anlamına gelir. Atina’da bu gerçeği de hatırlatmış olacağız. Onları önyargılarından kurtulmaya ve nefretlerinden arınmaya çağıracağız.”

 

Emekli Tümgeneral Beştepe de şunları dile getirdi: “Atina’ya 20 kişi gideceğiz. Büyük bir grup olarak miting amaçlı gitmiyoruz. Görüşlerimizi ve düşüncelerimizi Yunan Parlamentosu ve kamuoyuna duyurmak amacıyla gidiyoruz. Sabah İstanbul’dan uçakla gidip, aynı gün akşam geri döneceğiz. Basın açıklamamızı Türkçe ve Yunanca yapacağız. Ayrıca basın mensupları için de İngilizce basın açıklamasını dağıtacağız. Parlamento temaslarını Cüneyt Akalın yapacak.”