ŞULE PERİNÇEK, İZMİR’DE DÜZENLENEN “ATATÜRK, LAİKLİK ve TÜRBAN” KONULU KONFERANSTA KONUŞTU

İşçi Partisi Öncü Kadın İzmir İl Başkanlığı tarafından 11 Kasım 2010 tarihinde (dün) Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Atatürk, Laiklik ve Türban” konulu konferansta konuşan Atatürk’ün Bütün Eserleri Genel Yayın Yönetmeni ve İşçi Partisi MK...

Tarih:

İşçi Partisi Öncü Kadın İzmir İl Başkanlığı tarafından 11 Kasım 2010 tarihinde (dün) Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Atatürk, Laiklik ve Türban” konulu konferansta konuşan Atatürk’ün Bütün Eserleri Genel Yayın Yönetmeni ve İşçi Partisi MKK Üyesi Şule Perinçek Atatürk’ün laiklik konusundaki görüşlerini ve bugünün Türkiye’sindeki durumu anlattı.

İşçi Partisi Öncü Kadın İzmir İl Başkanı İncisel Aytar, konferansın açış konuşmasında ilçe merkezlerinde açtıkları “Türban özgürlük değil, esaret örtüsüdür” başlıklı imza masalarında yurttaşlardan büyük destek gördüklerini söyledi.

Şule Perinçek, konferansta yaptığı konuşmada şunları belirtti: “Atatürk, daha 1920’li yıllardaki konuşmalarında efendiler diye seslenmiş, hanımefendiler ve beyefendiler diye değil. Çünkü kadın ile erkeği eşit görmekte ve bunu söylemekteydi.”

Perinçek, Atatürk’ün daha l9l6 yılında not defterine kaydettiği “tesettürün kaldırılması ve sosyal hayatımızın iyileştirilmesi” hakkındaki notlarını dinleyicilere anlattı. Perinçek şöyle dedi: “Atatürk, ‘tesettür şekli din icabı değildir’ dedi. Atatürk, kadın meselesinde cesur olalım dedi. ‘Açılsınlar, onların dimağlarını ciddi bilim ve fenle süsleyelim. İffeti, fenni sağlıklı olarak açıklayalım. Şeref ve haysiyetli olmalarına birinci derecede önem verelim’ diyordu.”

Atatürk’ün CHP programında laikliği “din ve dünya işlerinin birbirinden ayrılması” şeklinde tanımladığını belirten Perinçek, “bugün CHP dâhil laikliği din ve devlet işlerinin ayrılması, din ve vicdan özgürlüğü olarak tanımlıyorlar” dedi. Şule Perinçek konuşmasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun türban konusundaki açıklamalarını da eleştirdi. Perinçek, türbanın özgürlüğün değil kadının esaretinin simgesi olduğunu söyledi. Laikliği değil sosyal hukuk devletini esas alalım dendiği zaman, laiklik olmadan ortada sosyal hukuk devletinin de kalmayacağını belirtti.
Perinçek, bugün evde haberleri izlerken üzülmenin ve ağlamanın yararsız olduğunu, kadını ve erkeği ile partileşerek mücadele etmenin zorunlu olduğunu belirtti. Şule Perinçek konuşmasını katılımcıları İşçi Partisi’ne üye olmaya çağırarak tamamladı.