Anadolu halk kültürü seçkin devrimci bir aydınını yitirdi. Yüksek Mimar – Antropolog Dr. Şükrü Günbulut, 24 Nisan 2012 günü Ankara’da yaşama veda etti.
Günbulut, Ankara Karşıyaka mezarlığında yapılan cenaze töreninin ardından toprağa verildi. Cenaze törenine İşçi Partisi Genel Başkanvekili Hasan Basri Özbey’in de aralarında bulunduğu çok sayıda seveni katıldı. Cenazeye İP Genel Başkanı Doğu Perinçek de çelenk gönderdi.
1942 yılında Şarkışla’da doğan Şükrü Günbulut’un Anadolu halk kültürü, aydınlanma ve felsefe konularında yayınlanmış çok sayıda kitabı bulunuyor.
Kaynak Yayınları tarafından yayımlanan “Ortadoğu Din Kültürü” ile 1992 yılı Turan Dursun Aydınlanma Ödülü’nü; “Gümüşlü Kız” adlı denemeler kitabı ile Cumhuriyetin 75. Yıldönümü Kültür Bakanlığı Deneme Ödülü’nü; Bir başka denemesi ile Milliyet Gazetesi’nin 2000 yılı Abdi İpekçi Dostluk ve Barış Ödülü’nü almıştı.
Günbulut, Aydınlık ve diğer birçok gazete ve dergide yazıları da yayımlanmıştı.
Günbulut, halk kültürünün çok gelişmiş olduğu bir yörede (Şarkışla) yetişti. Âşık Veysel’in dostuydu. Halk müziğine olan ilgisi onu bağlamayla da tanıştırmıştır. Yöresinin, özellikle de Âşık Veysel’in türkülerini çok iyi çalıp söyleyen Günbulut’un annesi de bir halk ozanıydı. “Şarkışla’ya düşürmesin, Allah Sevdiği kulunu,” diye başlayan Deniz Gezmiş Ağıtı o yazmıştır. Onun yüz kadar şiirini “N’Olayıdım N’Olayıdım” adlı kitapta toplamıştı.